Την ώρα που συζητάω με τον κύριο Δημήτρη Κουκά, η σύζυγος του συνοδεύει στο εσωτερικό του μαγαζιού μία γηραιά κυρία, προφανώς παλιά Αθηναία και γειτόνισσα. Ο γιος του Γιάννης την ησυχάζει λέγοντας «τους έδιωξα μητέρα, δεν είναι πια έδώ, έχουν πάει απέναντι» ενώ εκείνη τραβάει μια καρέκλα. «Τα κλεφτρόνια της γειτονιάς τα ξέρουμε απ’ έξω» μου εξηγεί ο κ. Δημήτρης «θεωρούμε υποχρέωσή μας να προστατεύουμε τους πελάτες και τους γείτονές μας όταν μπορούμε».

Όμως στο παντοπωλείο πήγα για άλλον λόγο. Στον λίγων τετραγωνικών χώρο του βρίσκεται συγκεντρωμένη μία απίστευτη ποικιλία προϊόντων. Τυριά και αλλαντικά ελλήνων παραγωγών από όλη τη χώρα, κάποια αποκλειστικότητες του κυρίου Κουκά, όσπρια για τα οποία η φίλη μου Ελένη ξενιτεύεται από το Παγκράτι για να τα προμηθευτεί, αλεύρι απο τους μύλους Πανταζή, βαζάκια και φρέσκα σε παράταξη.

Μπορεί η περιγραφή να μοιάζει κοινότοπη, να θυμίζει την περιγραφή οποιουδήποτε άλλου νεομπακάλικου, όμως η πραγματικότητα απέχει πολύ. Η φροντίδα ξεχειλίζει από παντού, η ποιότητα είναι το πρωταρχικό τους μέλημα και ο κόσμος που έρχεται από όλο το λεκανοπέδιο για να ψωνίσει η αποδειξη πως μια επιχείρηση που επί έναν αιώνα κάνει καλά τη δουλειά της απολαμβάνει τον σεβασμό του κοινού της όπου κι αν βρίσκεται.

Όταν πάτε, πείτε τι είδους τυριά σας αρέσουν και ζητήστε να σας προτείνουν εκείνοι τι θα πάρετε. Θα με θυμηθείτε.

Παντοπωλείον Κουκάς, Πατησίων 104, τηλ. 210 8212 522

Διαβάστε ακόμη
Περίπατος στην Αθήνα: Ο Μιράν έχει γιορτή
Περίπατος στην Αθήνα: Ο Βασιλόπουλος αλλάζει στέγη
Περίπατος στην Αθήνα: Ολα του κόσμου τα κουζινικά στην Παλλάδος
Περίπατος στην Αθήνα: Ντελικατέτσες στη Βικτώρια