Δεν θα γιόρτασε χθες –εκτός απροόπτου φυσικά –ανέµελα τα 88α γενέθλιά του ο Ρόµπερτ Βάγκνερ, καθώς οι αστυνοµικές αρχές του Λος Αντζελες αποφάσισαν να κάνουν ακόµη µία προσπάθεια να διαλευκάνουν τον µυστηριώδη πνιγµό της Νάταλι Γουντ, σχεδόν επτά χρόνια µετά το τελευταίο άνοιγµα του φακέλου της υπόθεσης. Ο τότε σύζυγος της σταρ ταινιών όπως οι «West Side Story», «Πυρετός στο αίµα» και «Επαναστάτης χωρίς αιτία» ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που την είδε ζωντανή. Στις 29 Νοεµβρίου του 1981 το άψυχο σώµα της είχε βρεθεί να επιπλέει στα σκοτεινά νερά στα ανοιχτά της νήσου Καταλίνα στη Νότια Καλιφόρνια. Είχε περάσει τις τελευταίες της µέρες εν πλω, στη θαλαµηγό «Splendour», µαζί µε τον Βάγκνερ, τον φίλο και συµπρωταγωνιστή (κάποιοι εικάζουν και εραστή) Κρίστοφερ Γουόκεν και τον Ντένις Ντάβερν, καπετάνιο του σκάφους.
Αρχικά ο θάνατός της είχε θεωρηθεί ατύχημα –μια μικρή λέμβος έλειπε από το σκάφος και η πιο δημοφιλής θεωρία ήθελε την (ελαφρώς πιωμένη) 43χρονη ηθοποιό να πέφτει κατά λάθος στη θάλασσα προσπαθώντας να φτάσει μόνη της στην ακτή χρησιμοποιώντας τη μικρή βάρκα. Τραγικό (και ακατανόητο) τέλος για μια γυναίκα που, όταν μεσουρανούσε στο Χόλιγουντ ως παιδί-θαύμα, παραλίγο να πνιγεί στη διάρκεια των γυρισμάτων μιας ταινίας και έκτοτε φοβόταν παθολογικά το νερό. Της άρεσαν οι βαρκάδες και τα ταξίδια με πλοίο, αλλά έτρεμε το κολύμπι.
Στο ειδικό επεισόδιο της σειράς ερευνητικής δημοσιογραφίας «48 Hours», που προβλήθηκε πριν από μερικές ημέρες στο αμερικανικό δίκτυο CBS, ο υπαστυνόμος Τζον Κορίνα, αποφασισμένος εδώ και χρόνια να φτάσει στην άκρη του νήματος, δήλωσε πως «κάποιες από τις αντιδράσεις του Βάγκνερ αμέσως μετά την εξαφάνιση της Γουντ δημιουργούν υποψίες». Οι Αρχές άνοιξαν ξανά την υπόθεση το 2011, έπειτα από την κατάθεση του κυβερνήτη της θαλαμηγού Ντένις Ντάβερν, ο οποίος έδωσε για πρώτη φορά λεπτομέρειες ρίχνοντας φως στα γεγονότα εκείνης της νύχτας: περιέγραψε τους ομηρικούς, βίαιους καβγάδες του ζευγαριού, τις σκηνές ζηλοτυπίας που εκτυλίσσονταν εξαιτίας της παρουσίας του Γουόκεν, αλλά και την αίσθησή του πως ο Βάγκνερ είχε συμπεριφορά ενόχου –πήρε άλλωστε ένα μπουκάλι ουίσκι και άρχισε να πίνει για περισσότερο από μία ώρα μέχρι να αποφασίσει να ενημερώσει το Λιμενικό για την εξαφάνιση της συζύγου του.
Εκατό νέες μαρτυρίες έχουν συγκεντρωθεί τα τελευταία χρόνια, κάποιες από τις οποίες έχουν καταχωριστεί ως ιδιαιτέρως αξιόπιστες. Υπάρχει επίσης και το θέμα των μικροτραυματισμών που εντόπισε ο ιατροδικαστής στο πτώμα της Γουντ –αμυχές, μώλωπες και εκδορές που θα μπορούσαν να είχαν δημιουργηθεί από σωματική πάλη. Το 2013 η συνήγορος του Βάγκνερ, ο οποίος δεν είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να δώσει ξανά κατάθεση αφού δεν θεωρείται επισήμως κατηγορούμενος, αλλά απλώς και αορίστως «person of interest» («ύποπτος» δηλαδή), είχε δηλώσει: «Περισσότερα από 30 χρόνια μετά το συμβάν, ούτε ο κύριος Βάγκνερ ούτε οι κόρες του έχουν νέες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση» και κατηγόρησε τα όρνια που διψούν για δημοσιότητα για εκμετάλλευση του ενδιαφέροντος που δείχνει η κοινή γνώμη σε αυτού του είδους τις ιστορίες.
Οσο αμφισβητούμενη και αν είναι η αθωότητα ή η ενοχή του Βάγκνερ, αυτό που παραμένει αδιαμφισβήτητο είναι ότι είχε ζήσει μια παθιασμένη σχέση με τη Γουντ. Ο Βάγκνερ, γνωστός κυρίως χάρη στην επιτυχία της τηλεοπτικής σειράς «Χαρτ και Χαρτ» (1979-1984), είχε αναφέρει στη βιογραφία του με τίτλο «Pieces Of My Heart: A Life» ότι οι δυο τους συναντήθηκαν πρώτη φορά στον διάδρομο ενός κινηματογραφικού στούντιο, όταν η Γουντ ήταν μόλις δέκα ετών και εκείνος οκτώ χρόνια μεγαλύτερος. Δεν μίλησαν, αλλά αυτός της χαμογέλασε και εκείνη είπε στη μητέρα της πως όταν μεγάλωνε θα τον παντρευόταν.
Κράτησε την υπόσχεσή της –και µάλιστα δύο φορές. Δύο χρόνια µετά τη συµµετοχή της στη µεγάλη επιτυχία «Επαναστάτης χωρίς αιτία» µε πρωταγωνιστή τον Τζέιµς Ντιν, η καστανή ενζενί έπαιξε έναν µικρό ρόλο στο γουέστερν του Τζον Φορντ «Η αιχµάλωτη της ερήµου» (1956). Εκεί γνώρισε τον 27χρονο τότε ξανθό επίδοξο σταρ. Ερωτεύτηκαν παράφορα και παντρεύτηκαν στις 28 Δεκεµβρίου του 1957. Ο γάµος δεν έφερε γούρι στα επαγγελµατικά τους, η καριέρα τους παρέµενε στάσιµη και µόλις ήρθαν αντιµέτωποι µε τα πρώτα σοβαρά οικονοµικά προβλήµατα άρχισαν να κατηγορούν ο ένας τον άλλον για την κατάσταση που αντιµετώπιζαν. Λίγο προτού ξεκινήσει τα γυρίσµατα του φιλµ «Πυρετός στο αίµα» του Καζάν, η Γουντ λέγεται ότι έπιασε τον Βάγκνερ στο κρεβάτι µε άνδρα. Το οριστικό χτύπηµα είχε δοθεί.
Η νεαρή ηθοποιός βρήκε παρηγοριά στην αγκαλιά του συµπρωταγωνιστή της (και θρυλικού καρδιοκατακτητή) Γουόρεν Μπίτι, έκανε (άλλον) έναν αποτυχηµένο γάµο (και µία κόρη, τη Νατάσα) µε τον βρετανό παραγωγό Ρίτσαρντ Γκρέγκσον και το 1972 επανενώθηκε οριστικά µε τον µεγάλο, µοναδικό και µοιραίο έρωτα της ζωής της, τον Βάγκνερ. Τον ξαναπαντρεύτηκε, απέκτησε µαζί του µία κόρη, την Κόρτνεϊ, αφοσιώθηκε στη φροντίδα των παιδιών της και µόνο κάποιες αξιοπρεπείς τηλεοπτικές εµφανίσεις την κρατούσαν ζωντανή στη συνείδηση του κοινού. Την περίοδο του θανάτου της έκανε τα γυρίσµατα για τη φιλόδοξη ταινία επιστηµονικής φαντασίας «Brainstorm» που όλοι πίστευαν πως θα τη βοηθούσε να κάνει το µεγαλοπρεπές comeback της. Τα πήρε όλα το νερό.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ