Την Παρασκευή 3 Απριλίου ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Μπαλάφας μίλησε στους Βασίλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο για το άρθρο Πανούση, τους αντιεξουσιαστές και την Εξεταστική για το Μνημόνιο.{{{ audio1 }}}

Για την εισβολή αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής

«Ήταν μια επιθετική και προκλητική προς την κυβέρνηση ενέργεια. Για όλα τα ζητήματα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας πρέπει να ασχολούνται. Δεν θα το πρότεινα αυτό (σ.σ.: έρευνα από την ΕΥΠ). Δεν μπορώ να έχω την εκτίμηση ότι υποκινούνται από κάποιο κέντρο. Δεν έχω τέτοια στοιχεία που να μπορώ να τα επικαλεστώ. Το γεγονός είναι ότι δεν παύουν οι ενέργειες αυτές να έχουν μια διάσταση επιθετική απέναντι σε μια κυβέρνηση, που προσπαθεί αυτά που προσπαθεί, την περίοδο αυτή.»

Για το άρθρο Πανούση στα ΝΕΑ

«Δεν είναι το θέμα το άρθρο, αν και σε μερικά ζητήματα θα μπορούσε κανείς να πει, «Γιάννη, τι εννοείς εδώ;». Το πρόβλημα είναι το άρθρο αυτό καθ’ εαυτό, δηλαδή στη πρώτη σελίδα μιας εφημερίδας πολύ μεγάλης κυκλοφορίας, ότι ένας υπουργός σήμερα έχει ένα τέτοιο άρθρο. Συνήθως σε τέτοιο επίπεδο, εγώ τουλάχιστον με την κουλτούρα που έχω και με αυτό που πιστεύω εγώ, πρέπει να αντιμετωπίζονται και να λύνονται διαφορετικά. Πολλές φορές, το να προστατεύσεις το κράτος δικαίου, την έννομη τάξη και την ανθρώπινη ζωή επιβάλλουν ενέργειες που μπορεί μεταξύ τους να φαίνονται και αντιφατικές.

Εγώ δεν θα το έγραφα. Θα εξαντλούσα τα περιθώρια, στο επίπεδο της κυβέρνησης, να συζητήσουμε, γιατί η στάση του κ. Πανούση, που θεωρώ γενικά σωστή την προηγούμενη περίοδο, ήταν μια στάση που κρατούσε χαμηλούς τόνους στην αντιμετώπιση τέτοιων ενεργειών. Εγώ δεν πιστεύω πως έκανε πράγματα που δεν πίστευε, δεν μπορώ να το δεχτώ.»

Για την Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο

«Το τι θα παράξει η Εξεταστική Επιτροπή είναι υπόθεση των εντολέων της και των συμμετεχόντων. Δεν πιστεύω πως οι συμμετέχοντες, και μάλιστα με διακομματική σύνθεση, είναι διατεθειμένοι να παράσχουν θέαμα. Η πρόταση που κάνει η κυβέρνηση είναι να είναι (χρονικά) από εκεί και πέρα (2009-2014), θεωρώντας πως από εκεί και πέρα είναι ζήτημα αναζήτησης ευθυνών. Θεωρητικά, θα μπορούσε να περιλαμβάνει και από το 1974. Αν θέλεις όμως να καταλήξεις σε κάτι ουσιαστικό, πρέπει να κινηθείς, όπως κινείται το κείμενο της Εξεταστικής Επιτροπής, το οποίο θα τεθεί στην κρίση της Ολομελείας τη Δευτέρα.»