Τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου ο Γιώργος Κουτρουμάνης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.{{{ audio1 }}}

Για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

«Στα εργασιακά, δεν υπάρχει μεταβολή στα θέματα των ομαδικών απολύσεων ή μεταβολή στο νόμο για τις αποφάσεις των απεργιακών κινητοποιήσεων, δηλαδή το 50%+1. Το δεύτερο είναι η αύξηση του χρόνου ασφάλισης για κάποιον που παίρνει την κατώτατη σύνταξη και αφορά όσους έχουν γεννηθεί από την 1.1.1975 και μετά και είναι σήμερα κάτω από 40 ετών, για να κάνουν τον απαραίτητο προγραμματισμό, διότι αυτό (σ.σ.: ότι θα θέλει 20 χρόνια ασφάλισης και όχι 15) δεν σημαίνει ότι δεν θα πάρουν σύνταξη, αλλά θα πάρουν αναλογική και μειωμένη. Μπορεί και μεγαλύτερη από τα κατώτατα όρια, αλλά δεν προστατεύονται από τον κανονισμό των κατώτατων ορίων. Για το ΕΚΑΣ συμφωνήσαμε να υπάρξουν διορθώσεις εκεί όπου υπάρχουν στρεβλώσεις. Θα παραμείνει το ίδιο ποσό που θα διατεθεί για τους συνταξιούχους και μέσα από τον εξορθολογισμό θα υπάρξει και μια εξοικονόμηση της τάξης των 80 εκατ. ευρώ.

Ασφαλώς και είναι νέα μέτρα αυτά, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι. Από εκεί και πέρα, είναι τα λιγότερο επώδυνα που θα μπορούσε να δει κανένας. Για το θέμα των ορίων ηλικίας, αν με ρωτάτε προσωπικά, θα σας απαντήσω ότι δεν ήταν απαραίτητο, αλλά διαπραγμάτευση κάνουμε και μπορεί να υπάρξουν κάποιες υποχωρήσεις, αλλά μέχρι εκεί. Δεν υπάρχουν περιθώρια. Ζητούμενο ήταν να μην υπάρξουν ανατροπές και μειώσεις στις συντάξεις. Αυτό είναι ο βασικός στόχος και αυτό ζητάμε να πετύχουμε.

Υπήρξε μια βιασύνη από την πλευρά μας και να πούμε ότι τελειώσαμε. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα με μεγαλύτερη σύνεση και να δούμε τα πράγματα όπως είναι πολύ σοβαρά και αυτό είναι ένα μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα της χώρας.»