Την Τρίτη 21 Οκτωβρίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς μίλησε στους Βασίλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο για το Πανεπιστήμιο και τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ.{{{ audio1 }}}

Για το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην απόφαση για φύλαξή του

«Ζητήσαμε να δούμε κάποιον από τις πρυτανικές αρχές. Μας ενημέρωσαν αρχικά ότι δεν είναι ο κ. Φορτσάκης και μετά μας είπαν ότι είναι ο Αντιπρύτανης και ότι μπορεί να μας δεχθεί και άνοιξε η πόρτα και κατευθυνθήκαμε και εμείς, μαζί με μέλη του ΔΣ του συλλόγου (εργαζομένων) και δυο-τρεις φοιτητές και πήγαμε στο γραφείο του και καθίσαμε και συζητήσαμε για μία-μιάμιση ώρα. Συζητήσαμε γύρω από τα ζητήματα που έβαλαν οι διοικητικοί υπάλληλοι, ότι γύρω από το χώρο εργασίας τους άρχισε να μπαίνει σε λειτουργία ένα νέο σύστημα και να είναι κλειδωμένοι, να μην μπορούν να μετακινηθούν. Να είναι κλειστός ο χώρος. Εμείς, πραγματικά δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει και για ποιο λόγο παραμένουν κλειδωμένοι μέσα στο χώρο εργασίας τους οι εργαζόμενοι. Το Πανεπιστήμιο έχει υπάρξει τόσα χρόνια και λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Απ’ ό,τι καταλάβαμε, ο κ. Πρύτανης και οι Αρχές θέλησαν να βάλουν ένα νέο σύστημα για την είσοδο και έξοδο των εργαζομένων και των φοιτητών, ζητήματα που μπορούμε να συζητήσουμε. Αν θέλετε, και εμείς ζητήσαμε αυτήν την επαφή για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει.

Όπως αντιταχθήκαμε στην απόλυση των φυλάκων των πανεπιστημίων, καταλαβαίνετε ότι και οι πολίτες και οι υπεύθυνες αρχές, για όλους τους δημόσιους χώρους που υπάρχουν παντού, όπως και το Πανεπιστήμιο, δεν έχουμε αντίρρηση να υπάρχουν μέτρα. Όπως ήμασταν και αντίθετοι στην κατάργηση των φυλάκων του Πανεπιστημίου. Εγώ δεν έχω ακούσει ποτέ τέτοιο πράγμα, διότι οι χώροι των πανεπιστημίων μπορούν να φυλάσσονται και ταυτόχρονα να αποτελούν χώρο ελευθερίας και δημοκρατικής διακίνησης ιδεών. Μπορούν και τα δύο να γίνουν και οι δηλώσεις του κ. Φορτσάκη, πέραν του απαράδεκτου, δημιουργούν, κατά τη γνώμη μου, ένα πολύ πολωτικό κλίμα.»

Για τις απειλές Μαζιώτη

«Το καταδικάζω χίλιες φορές αυτό. Σας παρακαλώ… Το ζήτημα για το οποίο, όμως, μας κατηγόρησε ο κ. Φορτσάκης υπερβαίνει τα όρια. Μπορούν να κατηγορούνται βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου ότι προκαλούν πολιτική ανωμαλία; Αυτό είναι το ζήτημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε καμία περίπτωση, δεν αδιαφορεί για το πώς η δημόσια περιουσία, που είναι τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία π.χ., πρέπει να φυλάσσεται. Χαρακτηριστικό σ’ αυτό είναι η έντονη αντίθεσή μας στην κατάργηση των φυλάκων στα πανεπιστήμια.»