Την Τετάρτη 21 Μαΐου ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος μίλησε στους Βασίλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο για τις ευρωεκλογές, τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τη ΔΗΜΑΡ.{{{ audio1 }}}

Για τα συμπεράσματα από το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών

«Μπορούν να βγουν πολλά και αντιφατικά μηνύματα, με την έννοια ότι επικροτήθηκε η αντίληψη που εμφανίστηκε το 2010 και επιβραβεύθηκαν μη κομματικά πρόσωπα με μια αξιόλογη προσωπική και επαγγελματική διαδρομή, όπως ο κ. Καμίνης, ο κ. Μπουτάρης και πάρα πολλοί άλλοι. Από την άλλη πλευρά, σε περιφέρειες όπου επιδιώξαμε συνεργασίες, όπως η Θεσσαλία, είμαστε στο β’ γύρο με τον κ. Τσιλιμίγκα. Επομένως, μπορούν να βγουν πολλά συμπεράσματα, ανάλογα με το πώς καθένας θα το ερμηνεύσει. Στην Αττική κάναμε πολλά λάθη και είχαμε μια υποψηφιότητα που άργησε πάρα πολύ να εκδηλωθεί χωρίς να φταίει η ίδια η υποψήφια και νομίζω ότι τα λάθη αυτά αποτυπώθηκαν με το αρνητικό αποτέλεσμα στην περιφέρεια. »

Για το ποιους θα στηρίξει η ΔΗΜΑΡ στο β΄ γύρο

«Κατά συνείδηση. Αυτή είναι η επίσημη θέση του κόμματος. Το ίδιο είπε χθες και ο κ. Κουβέλης, αλλά καθένας ανάλογα με τις συμπάθειες και αντιπάθειες κρίνει τις επιλογές του. Το θέμα είναι οι πολίτες να ψηφίζουν τον καλύτερο δήμαρχο ή περιφερειάρχη, ανεξάρτητα από το αν ψηφίζουν για μνημόνιο ή αντιμνημόνιο ή οτιδήποτε άλλο. Θεωρώ ανόητο αυτό το δίλημμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές για μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς.»

Για το αν η ΔΗΜΑΡ θα εκλέξει ευρωβουλευτή

«Θεωρώ ότι θα πιάσουμε το όριο (για εκλογή ευρωβουλευτή) και γι’ αυτό κι εγώ και κάποιοι άλλοι είμαστε υποψήφιοι και μπορούμε να τα καταφέρουμε. Από εκεί και πέρα, την επομένη των εκλογών, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά τους, χρειάζονται γενναίες πρωτοβουλίες και συσπείρωση. Το είπε και ο κ. Κουβέλης ότι ο ίδιος θα τις αναλάβει και θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμό για τους πάντες, και με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς.»

Για το αν τίθεται θέμα ηγεσίας, με ένα αρνητικό αποτέλεσμα

«Βγήκαμε από ένα δύσκολο συνέδριο το Δεκέμβριο και πήρε 80%, δεν νομίζω ότι τίθεται τέτοιο θέμα. Ας περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα, αλλά αλίμονο τώρα να υπάρχουν τέτοια θέματα παραμονές εκλογών.»

Για το αν χρειάζονται πρόωρες εκλογές

«Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και αυτό είναι το μήνυμα της κάλπης. Χρειάζονται όμως και αλλαγές στην ακολουθούμενη πολιτική την επόμενη των εκλογών και δεν μπορούμε να παίζουμε τώρα με εκλογές. Η χώρα είναι σε κρίσιμη καμπή και δεν μπορούμε να συζητάμε για εκλογές. Τώρα, κάνουμε εκλογές για το ποιους θα στείλουμε στην Ευρωβουλή και προς ποια κατεύθυνση θέλουμε να πάει η Ευρώπη.»

Για τους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων που μπορούν να ψηφίσουν τη ΔΗΜΑΡ

«Ευελπιστώ ότι θα είναι ψηφοφόροι άλλων κομμάτων του συνταγματικού τόξου. Δεν ξέρω τι λένε άλλα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, αλλά προσωπικά δεν θέλω να με ψηφίσει κανένας που έχει ψηφίσει Χρυσή Αυγή. Δεν θέλω να μοιράζομαι ούτε τον πυρετό μου μαζί τους. Κανένας! Και δεν πρέπει να χαϊδεύουμε το λαό. Αυτοί που έστειλαν στη Βουλή τους ναζί, τον Κασιδιάρη και τον Παναγιώταρο, πρέπει να έχουν βάρος στη συνείδησή τους για την ντροπή το 1/6 των Αθηναίων να έχει ψηφίσει αυτόν τον πατεντάτο ναζιστή με τη σβάστικα. Ανατριχιάζω πραγματικά για την ποιότητα του μέρους του λαού που ψηφίζει αυτούς τους ναζιστές. Ανατριχιάζω και δεν θέλω καμία σχέση. Τι να πω άλλο;»