Σε… Κυπριακό ή… Μεσανατολικό εξελίσσεται η διαμάχη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, με διακύβευμα την παραμονή ή όχι των Πράσινων στο κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Η αντιπαράθεση, που ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες, γνώρισε μια προσωρινή ανακωχή την περίοδο του τελικού της Α1 μπάσκετ και αναζωπυρώθηκε τις τελευταίες ημέρες παίρνοντας ακόμη και πολιτικές διαστάσεις… Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός και ο πρόεδρός της κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος έφθασαν στο σημείο να ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να… συνετίσει τη διοίκηση του ΟΑΚΑ και να δεχθεί τους όρους του Τριφυλλιού, ενώ ταυτόχρονα εξαπέλυσαν επικοινωνιακό πόλεμο.
Η «πέτρα του σκανδάλου» είναι τα χρέη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός προς το ΟΑΚΑ τα οποία υπερβαίνουν σύμφωνα με τη διοίκηση του κέντρου τα 700.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή όμως οι Πράσινοι ισχυρίζονται πως όχι μόνο δεν χρωστούν στο ΟΑΚΑ αλλά τους οφείλονται και χρήματα. Οπως όμως εξηγεί στο «Βήμα» ο διευθυντής του κέντρου κ. Βασίλης Κάκκος το ΟΑΚΑ δεν έχει εισπράξει σχεδόν τίποτα για τη χρήση του ολυμπιακού γυμναστηρίου μπάσκετ από τον Παναθηναϊκό την περασμένη σεζόν. «Πήραμε μόνο 42.000 ευρώ για τα πλέι οφ και τη φιέστα που έκανε ο Παναθηναϊκός για να γιορτάσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος» αναφέρει αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα ότι η ΚΑΕ Παναθηναϊκός είχε παραλάβει όλα τα τιμολόγια του ΟΑΚΑ που αφορούσαν την εκκαθάριση του 15% των εισιτηρίων και του 15% των διαφημίσεων και τα λειτουργικά έξοδα για τη φιλοξενία των αγώνων και των προπονήσεων του Παναθηναϊκού, χωρίς να προβάλει ενστάσεις ή αντιρρήσεις. Σημειώνεται ότι για τα ποσά αυτά για τα οποία έχει εκδώσει τιμολόγια, το ΟΑΚΑ έχει πληρώσει ήδη τις υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο…
Το κομβικό σημείο της αντιπαράθεσης είναι οι όροι για την υπογραφή της νέας σύμβασης μεταξύ του ΟΑΚΑ και της ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Η τελευταία σύμβαση που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές έληξε το 2009 και από τότε η παραχώρηση του κλειστού του μπάσκετ γινόταν με βάση τους προηγούμενους μισθωτικούς όρους. Στις σχέσεις των δύο πλευρών δεν υπήρχε πρόβλημα, αφού ο προηγούμενος πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός είχε εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του προς το Ολυμπιακό Κέντρο προτού παραδώσει τα ηνία στον ανιψιό. Σήμερα η ΚΑΕ Παναθηναϊκός προτείνει την υπογραφή νέας σύμβασης ενώ όσον αφορά τα διεκδικούμενα από το ΟΑΚΑ ποσά επιλέγει τη λύση της προσφυγής στα δικαστήρια. Από την πλευρά της όμως η διοίκηση του ΟΑΚΑ δεν αποδέχεται αυτή τη λύση και ζητάει από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός να την ενημερώσει αναλυτικά για τις απαιτήσεις της. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών έπεσε στο τραπέζι η πρόταση από την πλευρά της ΚΑΕ Παναθηναϊκός για να αναλάβει την αποκλειστική χρήση και εκμετάλλευση του ολυμπιακού γυμναστηρίου του μπάσκετ, αντί του ποσού των 450.000 ευρώ, το οποίο έχει προϋπολογίσει το ΟΑΚΑ ως προβλεπόμενο κόστος για τη χρήση του κλειστού του μπάσκετ την επόμενη περίοδο. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε βέβαια από το ΟΑΚΑ, εκτός των άλλων διότι το ολυμπιακό κέντρο έχει ήδη συμβατικές υποχρεώσεις (εκδηλώσεις, συναυλίες) απέναντι σε άλλους.
Οσον αφορά τη νέα σύμβαση με την ΑΕΚ, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο του κ. Δ. Γιαννακόπουλου, ο διευθυντής του ΟΑΚΑ κ. Κάκκος εξηγεί ότι «προχωρήσαμε σε παραμετροποίηση του κόστους με βάση το δεδομένο ότι η ΑΕΚ πλέον αγωνίζεται στη Γ’ Εθνική. Το κόστος χρήσης υπολογίστηκε στα 278.00 ευρώ, αλλά η ΑΕΚ ανέλαβε τόσο την καθαριότητα όσο και τη συντήρηση του χλοοτάπητα. Αν προστεθεί και το κόστος αυτών των υπηρεσιών τότε το ποσό θα ανέβαινε στα 370.000 ευρώ. Πέρυσι που η ΑΕΚ αγωνιζόταν στη Σούπερ Λίγκα, το κόστος χρήσης του ΟΑΚΑ είχε ανέλθει στα 500.000 ευρώ».

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 6 Αυγούστου 2013

HeliosPlus