Ολοταχώς προς πτώχευση οδεύει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός μετά την άκαρπη πρωτοβουλία σωτηρίας που ανέλαβαν οι παλαίμαχοι της ομάδας. Οι παλιές δόξες των Πρασίνων ολοκλήρωσαν τον κύκλο επαφών που είχαν με τους βασικούς μετόχους του Τριφυλλιού και αφού διαπίστωσαν ότι από πλευράς ιδιοκτητών δεν υπάρχει η διάθεση για να παραμερίσουν τις διαφορές τους για το καλό του Παναθηναϊκού, αποφάσισαν ότι δεν θα πάρουν τις μετοχές (54,7%) του μεγαλομετόχου κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη προκειμένου να ασκήσουν διοίκηση και να βγάλουν τον ΠΑΟ από το αδιέξοδο.

Αλλωστε εξαρχής, ο πρόεδρος των παλαιμάχων κ. Βασίλης Κωνσταντίνου είχε δηλώσει στο «Βήμα» ότι για να προχωρήσει η κίνηση των παλαιμάχων «θα πρέπει να υπάρξει οικονομική ενίσχυση από τους μετόχους». Κάτι όμως που όπως προέκυψε από τα ραντεβού που είχαν με τους βασικούς μετόχους της ΠΑΕ, δεν πρόκειται να συμβεί καθώς μόνο οι κκ. Α. Βγενόπουλος και οι αδερφοί Π. και Θ. Γιαννακόπουλος τόνισαν ότι θα συνεισφέρουν οικονομικά (βάσει όμως του μετοχικού ποσοστού που κατέχουν). Αντιθέτως, ο κ. Ν. Πατέρας ξεκαθάρισε ότι θα βοηθήσει υπό την προϋπόθεση ότι θα βάλουν άπαντες το χέρι στην τσέπη, ενώ ο κ. Βαρδινογιάννης ήταν κάθετος ως προς την επαναχρηματοδότηση της ΠΑΕ από την οικογένειά του.

Παλαίμαχοι ΠΑΟ: Τα αποτελέσματα των επαφών ήταν αρνητικά

Ο Σύλλογος Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Παναθηναϊκού έπειτα από έκτακτο διοικητικό συμβούλιο που πραγματοποίησε αργά το απόγευμα της Τρίτης (3/4), κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν μπορεί να αποτρέψει την παρούσα δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους Πράσινους και ως εκ τούτου αποσύρεται από τη διαδικασία, αφού δεν διαθέτει τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι παλαίμαχοι του ΠΑΟ αναφέρει τα εξής: «Σήμερα ημέρα Τρίτη 3 Απριλίου 2012 και ώρα 12:30 μ. αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Παναθηναϊκού αποτελούμενη από τον πρόεδρο κ. Βασίλη Κωνσταντίνου, τον γραμματέα κ. Γιάννη Βονόρτα, το μέλος του Δ.Σ. κ. Νίκο Τζουνάκο, τα μέλη του Συνδέσμου κ. κ. Μίμη Δομάζο και Αντώνη Αντωνιάδη, τους νομικούς συμβούλους κ. κ. Αριστείδη Καμάρα και Γιώργο Κωνσταντίνου συναντήθηκε με τον κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη παρουσία των νομικών συμβούλων του κ. κ. Προυσαλίδη, Γεωργόπουλο και Ρακιντζή στα γραφεία της Motor Oil.

Θέμα της συνάντησης ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί και η πρωτοβουλία του Δ.Σ. των Παλαιμάχων για την εύρεση λύσης στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί. Ο κ. Βασίλης Κωνσταντίνου ενημέρωσε λεπτομερώς τον κ. Βαρδινογιάννη για τις μέχρι σήμερα ενέργειες του Συνδέσμου και τις επαφές με βασικούς μετόχους τις τελευταίες ημέρες.

Ιδιαίτερα, αναφέρθηκε στις θέσεις του κ. Βγενόπουλου ο οποίος δέχτηκε να βοηθήσει οικονομικά την ΠΑΕ υπό τον όρο ότι όλοι οι μέτοχοι θα συμμετάσχουν κατά το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ. Επί πλέον παρέδωσε και ειδικό ενημερωτικό σημείωμα του κ. Βγενόπουλου για τα θέματα της ΓΗΠΕΛ και την ανάληψη ευθύνης εγγράφως για τα οποιαδήποτε χρέη της από τον κ. Βαρδινογιάννη.

Εν συνεχεία τον ενημέρωσε για τις θέσεις του κ. Νίκου Πατέρα ο οποίος δέχτηκε να βοηθήσει και να συμμετάσχει στην προσπάθεια για την διάσωση του Παναθηναϊκού υπό τον όρο ότι όλοι οι μέτοχοι θα συμμετάσχουν κατά το ποσοστό που τους αναλογεί.

Τον ενημέρωσε επίσης και για την συνάντηση που είχε με τους μετόχους κ. κ. Θανάση και Παύλο Γιαννακόπουλο οι οποίοι δήλωσαν ότι θα βοηθήσουν την προσπάθεια του Συνδέσμου για την ανεύρεση λύσης εφόσον έρθουν στην κατοχή τους οι μετοχές.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Λ. Πολέμη, αλλά λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων του τελευταίου, δεν κατέστη δυνατή η συνάντησή τους σήμερα.

Επί των θεμάτων που ετέθησαν τοποθετήθηκε διεξοδικά ο κ. Βαρδινογιάννης ο οποίος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου γιατί όπως εξήγησε έχει από καιρό αποστασιοποιηθεί λόγω της πόλωσης και των διαφωνιών μεταξύ των μετόχων και δεν θέλει να συμμετέχει πια στα δρώμενα του Παναθηναϊκού. Τέλος, εξέφρασε την εκτίμησή του για τους Βετεράνους, για την πρωτοβουλία τους και την προσπάθεια που καταβάλλουν για την εξεύρεση λύσεως.

Όλα τα ανωτέρω αντιμετωπίστηκαν και συζητήθηκαν από το Δ.Σ. των Παλαιμάχων σε έκτακτο συμβούλιο την Τρίτη 3 Απριλίου 2012 και ώρα 18.00, όπου διαπιστώθηκε ότι παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε ο Σύνδεσμος τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά με συνέπεια να μην είναι δυνατή η διαχείριση των προσφερόμενων από τον κ. Βαρδινογιάννη μετοχών».

Βαρδινογιάννης προς παλαίμαχους: «Ξεχάστε μας»

Στη συνάντηση που είχε το πρωί της Τρίτης (3/4) ο Τζίγγερ με τους παλαίμαχους του Παναθηναϊκού επανέλαβε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του δεν σκοπεύουν να δώσουν άλλα χρήματα για το Τριφύλλι. «Εγώ και η οικογένεια μου έχουμε τελειώσει από τον Παναθηναϊκό. Είμαστε παρελθόν. Θα βοηθήσω όσο μπορώ για να υπάρξει μετάβαση στην επόμενη μέρα, αλλά μέχρι εκεί. Αλλα χρήματα δεν πρόκειται να βάλω, αυτό να το ξεχάσετε» είπε ο Τζίγγερ στις παλιές δόξες της ομάδας που προηγουμένως του ζήτησαν να παραμερίσει τις διαφορές που έχει με τον κ. Βγενόπουλο και να βοηθήσει την ομάδα. Επίσης, ο κ. Βαρδινογιάννης, όπως αναμενόταν, αρνήθηκε να αποδεχθεί τους όρους που του θέτει ο mr. MIG για την ανάληψη των ευθυνών (οικονομικών και νομικών) ως προς το θέμα του γηπέδου στον Βοτανικό και της εταιρείας ΓΗΠΕΛ.

Λίγο αργότερα, από την πλευρά του μεγαλομετόχου δόθηκε στη δημοσιότητα η ακόλουθη δήλωση: «Συναντήθηκα σήμερα με την αντιπροσωπεία του σωματείου παλαιμάχων, ανταποκρινόμενος άμεσα στο αίτημά τους να συζητηθούν τα τρέχοντα θέματα τουΠαναθηναϊκού. Τα βασικά σημεία για τα οποία τοποθετήθηκα ήταν τα εξής:

Τον Σεπτέμβριο του 2010 η οικογένεια μου και εγώ, μετά από ένα θερμό καλοκαίρι, οδηγηθήκαμε στην απόφαση να παραχωρήσουμε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.Τότε, μέσα από την ιστορική συμφωνία που συνάψαμε με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, αποχωρήσαμε καταβάλλοντας το ποσό των 5 εκατομμύρια ευρώ στην ΑΜΚ.Είχαμε δε την πρόθεση να συνεισφέρουμε και επιπλέον 4 εκατομμύρια μέσω χορηγίας, που τελικά δεν υπογράφτηκε, χωρίς δική μας ευθύνη. Επιπλέον, δεσμευτήκαμε ότιθασυμμετείχαμε στις επόμενες ΑΜΚ με το ποσοστό του 30%.Αυτοί ήταν οι όροι της συμφωνίας καιτότε, δεν υπήρξε καμία προϋπόθεση για τη ΓΗΠΕΛ.

Η συμφωνία αυτή έληξε αιφνιδιαστικά και μονομερώς με την προσχηματική αποχώρηση του εν λόγω μετόχου και χωρίς να έχει αθετηθεί κάτι από την πλευρά μας.Τονίζω το »προσχηματική» γιατί ο συγκεκριμένος μέτοχος έδειξε περίσσια ευθιξία στα επεισόδια με τον Ολυμπιακό Βόλου και τα επικαλέστηκε για την αποχώρησή του.Αντίθετα στα πρόσφατα εκτεταμένα επεισόδια στο ΟΑΚΑ κατά τη διάρκεια του ντέρμπι έμεινε ασυγκίνητος.Ισως γιατί τα είχε προβλέψει…

Τον Σεπτέμβριο του 2011 ανακάλυψε την «τοξική» ΓΗΠΕΛ, ως εμπόδιο για την νιοστή επανείσοδο του στον Παναθηναϊκό.Η ΓΗΠΕΛ εξελίχθηκε σε λερναία ύδρα, καθώς σε κάθε όρο που συμφωνούσα, ετίθετο και ένας καινούργιος.Μάλιστα μόλις συμφωνούσα σε έναν όρο, τόσο πιο παράλογος και εξωπραγματικός γινόνταν ο επόμενος.Η τακτική αυτή προφανώς έχει στόχο τη δημιουργία αδιεξόδου και την στοχοποίησή μου ως αποκλειστικό υπεύθυνο για τις εξελίξεις στον Παναθηναικό.

Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση που επικρατεί έχει κουράσει τον κόσμο.Εμείς έχουμε δηλώσει ότι έχουμε φύγει, παραχωρώντας τις μετοχές μας.Εφόσον, υπάρχουν και άλλοι πουτελικά δεν έχουν σκοπό να αναλάβουν την διοίκηση ή να βάλουν χρήματα, καλό θα ήταν να τοποθετηθούν ανάλογα.Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργηθεί χώρος για να ευδοκιμήσουν νέες προσπάθειες, μακριά από τη νοσηρή αυτή κατάσταση διχόνοιας και αντιπαράθεσης.

Δεν είμαι εγώ αυτός που επιδιώκει με κάθε τρόπο τον συνεχή »πόλεμο», δεν συντηρώ το κλίμα αυτό και ούτε οργανώνω συλλαλητήρια για να φύγω.Έχω την πεποίθηση ότι εάν δεν υπήρχε αυτό το ιδιότυπο κλίμα ομηρίας και τρομοκρατίας θα υπήρχαν Παναθηναϊκοί που θα έβγαιναν μπροστά να βοηθήσουν την ομάδα.Η πολυμετοχικότητα απέτυχε γιατί δεν καταφέραμε ο Παναθηναϊκός να αποχαρακτηριστεί από ονοματεπώνυμα. Η προσπάθεια των παλαιμάχων είναι όντως ενωτική και θα πρέπει να διαφυλαχτεί και να υποστηριχτεί έμπρακτα από όλους τους Παναθηναϊκούς».

Οι εξηγήσεις για τον Βοτανικό και τη ΓΗΠΕΛ

Αναφορικά με την εταιρεία ΓΗΠΕΛ, ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης στη συνάντηση με τους παλαίμαχους τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «1. Η σύμβαση μεταξύ Δήμου Αθηναίων – ΠΑΕ Παναθηναϊκός, έχει καταγγελθεί από την ΠΑΕ τον Οκτώβριο του 2010 προκειμένου να κατοχυρώσει τα νόμιμα δικαιώματά της, δεδομένου ότι η διακοπή του έργου δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά της.

2. Από το 2008 έως το 2011 όλες οι αποφάσεις και οι ενέργειες στις διάφορες φάσεις του έργου ήταν σε πλήρη γνώση όλων των μετόχων και είχαν εγκριθεί και αποφασιστεί ομόφωνα από τα ΔΣ ΓΗΠΕΛ και ΠΑΕ, χωρίς να έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις για οποιοδήποτε θέμα από τα μέλη της μειοψηφίας ή από τους μετόχους. Είναι παράλογο και άνανδρο να ζητάει να αναλάβω πιθανές ευθύνες για οτιδήποτε προκύψει από μελλοντικούς χειρισμούς τρίτων για ένα έργο το οποίο είχε δρομολογηθεί με την έγκριση όλων.

3. Με ομόφωνη απόφαση των θεσμικών οργάνων της ΠΑΕ (ΔΣ ΠΑΕ / ΓΗΠΕΛ / ΜΕΤΟΧΟΙ) τον Ιούλιο του 2008 υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής του Νέου Γηπέδου. Τον Οκτώβριο του 2008 αποφασίστηκε ομόφωνα η έναρξη του έργου και για τον σκοπό αυτό δόθηκε η προκαταβολή στην κατασκευάστρια εταιρεία. Για το έργο έχουν εκδοθεί όλες οι απαραίτητες άδειες κατασκευής και έχει πραγματοποιηθεί μεγάλο μέρος των εκσκαφών στο εργοτάξιο.

Δέχτηκα να αναλάβω εξ’ ολοκλήρου την ΓΗΠΕΛ, χωρίς να έχω καμία υποχρέωση, ώστε να μην υπάρχουν δικαιολογίες.

Τονίζω ότι, νέος νόμος της Διπλής Ανάπλασης έχει ψηφιστεί από τον Ιούνιο του 2011 και είναι σε ισχύ. Εφόσον η ΠΑΕ έρθει σε συννενόηση με τον Ερασιτέχνη και τον Δήμο Αθηναίων μπορεί να ενεργοποιήσει άμεσα την υλοποίηση του έργου του Νέου Γηπέδου»

Θ. Γιαννακόπουλος: «Ντροπή όσα συμβαίνουν»

Προηγουμένως, αντιπροσωπεία των παλαιμάχων συναντήθηκε και με τους κκ. Π. και Θ. Γιαννακόπουλο, οι οποίοι έδειξαν διάθεση να βοηθήσουν, όχι όμως και να αναλάβουν μεγάλο βάρος των οφειλών. Αλλωστε όπως πολλάκις έχουν δηλώσει, μετά το τέλος της τρέχουσας σεζόν σκοπεύουν να αποσυρθούν και από το μπασκετικό Τριφύλλι.

Ο κ. Θ. Γιαννακόπουλος μιλώντας λίγο αργότερα στον Sentra Fm δήλωσε:

Για τη συνάντηση με τον κ. Κωνσταντίνου: «Απευθύνομαι σε όλους τους Παναθηναϊκούς και θέλω να ξέρουν την αλήθεια. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε καλή προσπάθεια για το καλό του Παναθηναϊκού. Με τον Παύλο δεν μίλησε ο Βασίλης (σ.σ. Κωνσταντίνου) χαιρετήθηκαν για ένα λεπτό και μίλησα εγώ μαζί του. Εγώ με το χέρι στην καρδιά του είπα ότι είναι περιττή η προσπάθεια που κάνουν και είμαι πάντοτε απ’ αυτούς που θέλουν το καλό της ομάδας».

Για την κίνηση των παλαιμάχων: «Με το χέρι στην καρδιά λέω ότι μίλησα μαζί του. Του είπα ότι είναι περιττή η προσπάθεια που κάνουν. Είμαι με όσους θέλουν το καλό του Παναθηναϊκού. Είναι λυπηρό όμως αυτό που βλέπω. Παράγοντες του Παναθηναϊκού να τσακώνονται, ο ένας να λέει θα βάλω λεφτά, ο άλλος θα πάω στα δικαστήρια. Να αφήσουν τις έριδες και να κοιτάξουν το συμφέρον του Παναθηναϊκού που έχει ιστορία 100 χρόνων και δεν μπορεί να την απεμπολήσει κανείς. Δεν μου λέει κάτι το να πάρουν το 54.7% οι παλαίμαχοι. Αυτό που λείπει είναι τα χρήματα και όχι το να πάρουν τα χαρτιά στα χέρια τους. Πώς θα πληρωθούν οι παίκτες, οι υπάλληλοι και πώς θα αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του;».

Για το αν θα στηρίξει οικονομικά τους παλαίμαχους: «Το θέμα δεν είναι οικονομίας όταν βλέπω ο ένας να τσακώνεται με τον άλλο. Εμείς αγαπάμε τον Παναθηναϊκό με την καρδιά κι όχι μόνο με την τσέπη μας. Είναι ντροπή και αίσχος τέτοιες διαφορές να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Είμαστε με αυτούς που βοηθάνε κι όχι με αυτούς που διαιρούν τον Παναθηναϊκό. Δεν έχουμε υποσχεθεί τίποτα σε κανένα. Αυτά που λένε οι άλλοι ότι θα βάλουμε εμείς αν βάλουν και οι άλλοι είναι γελοιότητες για να μην πω καραγκιοζιλίκια. Επειδή πολλά λέγονται, είναι ντροπή αυτά που γίνονται. Είμαστε αποστασιοποιημένοι και τα δύο αδέρφια, έχουμε δώσει τη ζωή μας για τον Παναθηναϊκό».