Το ερώτηµα µοιάζει να επαναλαµβάνεται κάθε φορά που κάποιος βαθύπλουτος αποφασίζει να ασχοληθεί µε το ποδόσφαιρο αγοράζοντας κάποιον µικροµεσαίο σύλλογο. Μπορεί να σπάσει το κατεστηµένο; Μπορεί να κάνει την υπέρβαση και να εκτοπίσει τις παραδοσιακές δυνάµεις; Η Μάντσεστερ Σίτι του σεΐχη Μανσούρ µπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν εκτός από το παρόν της φαίνεται αποφασισµένη να… αγοράσει και το µέλλον της! Από τη µία ψωνίζει τους καλύτερους παίκτες της αγοράς, φροντίζοντας µάλιστα να είναι σε νεαρή ηλικία ώστε να έχουν και µεταπωλητική αξία, και από την άλλη κτίζει το καλύτερο προπονητικό κέντρο του πλανήτη!

Η περίοδος του ενθουσιασµού πέρασε για τον πολυεκατοµµυριούχο σεΐχη Μανσούρ µπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, ο οποίος αφού έφερε τα πάνω κάτω στην Πρέµιερ Λιγκ µε την αγορά αρκετών καταξιωµένων ποδοσφαιριστών, αποφάσισε να επικεντρωθεί στην ουσία της διοίκησης µιας ποδοσφαιρικής οµάδας που θέλει να πρωταγωνιστήσει. Για τη Μάντσεστερ Σίτι, όπως και για κάθε αγγλική οµάδα που έρχεται από τα… µετόπισθεν της βαθµολογίας, µόνο εύκολο δεν είναι κάτι τέτοιο. Για να το καταφέρει πριν από σχεδόν µια δεκαετία η Τσέλσι χρειάστηκε να ξοδέψει περίπου 700 εκατ. ευρώ σε µεταγραφές.

Παρά την παρατεταµένη περίοδο αγωνιστικής κρίσης που περνάει η Λίβερπουλ και κατά δεύτερο λόγο η Αρσεναλ, η Σίτι άργησε να µπει στην πρώτη τετράδα της βαθµολογίας που έχει ως έπαθλο την έξοδο στο «χρυσοφόρο» Τσάµπιονς Λιγκ. Το κατάφερε πέρυσι και εφέτος βιώνει την πρώτη χρονιά της στον κορυφαίο διασυλλογικό θεσµό. Παράλληλα πέρυσι ήταν και η χρονιά που σταµάτησε και η 35ετής ανοµβρία τίτλων, καθώς οι «Πολίτες» πανηγύρισαν την κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας!

Η πρωτοπόρος της Πρέµιερ Λιγκ αντιµετωπίζει σήµερα (15.30, Νova1) στο «Ολντ Τράφορντ» τη συµπολίτισσά της και πιο επιτυχηµένη αγγλική οµάδα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε ένα ντέρµπι, όπου εκτός από τους βαθµούς της νίκης και το πρεστίζ, παίζεται και ένα ιδιαίτερο στοίχηµα για τη Σίτι του ιταλού τεχνικού κ. Ροµπέρτο Μαντσίνι: µπορεί να κάνει πρωταθλητισµό; Αντέχει την πίεση και τις συνεχόµενες αγωνιστικές υποχρεώσεις σε Πρέµιερ Λιγκ και Τσάµπιονς Λιγκ;

|||||||| Επενδύοντας στο μέλλον

Σε µεταγραφικό επίπεδο η Μάντσεστερ Σίτι παραµένει η µόνη αγγλική οµάδα που ξοδεύει χοντρά στο ευρωπαϊκό παζάρι! «∆εν αγνοούµε το οικονοµικό fair play» λέει ο υπεύθυνος ποδοσφαιρικών επιχειρήσεων του συλλόγου κ. Μπράιαν Μάργουντ, χωρίς να διαψεύδει τα δηµοσιεύµατα που θέλουν τους «Πολίτες» να διεκδικούν και τον Ρόµπιν φαν Πέρσι που δεν έχει συµφωνήσει ακόµη να ανανεώσει το συµβόλαιό του µε την Αρσεναλ. Ο κ. Μάργουντ αναλύοντας το επιχειρηµατικό πλάνο της Μάντσεστερ Σίτι, εξήγησε ότι όλες οι κινήσεις γίνονται σε ορίζοντα δεκαετίας. Για αυτόν τον λόγο η περίφηµη διαφηµιστική συµφωνία ύψους 400 εκατ. στερλινών (περίπου 440 εκατ. ευρώ) µε την αεροπορική εταιρεία «Etihad» του Αµπου Ντάµπι, την οποία διοικεί ο σεΐχης Μανσούρ, θα επενδυθεί κυρίως στις υποδοµές του συλλόγου!

«Αυτή είναι και η σηµαντικότερη επένδυση του συλλόγου» είπε ο κ. Μάργουντ παρουσιάζοντας το προπονητικό κέντρο της Σίτι, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο υπερσύγχρονο γήπεδο της οµάδας. «Είναι το αποτέλεσµα τριετούς µελέτης» πρόσθεσε ο βρετανός παράγοντας αποκαλύπτοντας ότι προτού καταλήξουν στα οριστικά σχέδια και στο οργανόγραµµα της ποδοσφαιρικής ακαδηµίας, προηγήθηκαν 30 ταξίδια σε εννέα χώρες και τέσσερις ηπείρους!

|||||||| Υπερσύγχρονο προπονητήριο

Μεταξύ άλλων µελετήθηκαν το ινστιτούτο αθλητισµού της Αυστραλίας, το προπονητικό κέντρο των Λος Αντζελες Λέικερς, το εργαστήριο της εταιρείας αθλητικών ειδών Nike στο Ορεγκον των ΗΠΑ, οι εγκαταστάσεις των Τζάιαντς της Νέας Υόρκης και φυσικά το πρότυπο ποδοσφαιρικό κέντρο της Μπαρτσελόνα. «Αυτή τη στιγµή η ισπανική οµάδα αποτελεί τον απόλυτο οδηγό σε όποιον θέλει να αναδείξει ταλέντα» είπε ο κ. Μάργουντ προσθέτοντας: «Το DNA, η φιλοσοφία και η κουλτούρα του συλλόγου µεταδίδονται άψογα στα παιδιά και αυτό είναι το ζητούµενο».

Το αποτέλεσµα είναι ένα υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο 323 στρεµµάτων, ικανό να φιλοξενήσει ως και 400 ποδοσφαιριστές, 15 γήπεδα, ξενώνα για 40 νεαρούς παίκτες και 32 µέλη της πρώτης οµάδας, κέντρο αποκατάστασης και φυσικοθεραπείας, καθώς και ένα γήπεδο χωρητικότητας 7.000

θεατών για τους αγώνες των «µικρών» οµάδων. Ακόµη και η τοποθεσία που επιλέχθηκε, δηλαδή δίπλα στο γήπεδο της πρώτης οµάδας, έχει την εξήγησή του, καθώς αυτό αποτελεί τον τελευταίο στόχο που καλείται να πετύχει ένας νεαρός που ξεκινά την καριέρα του στη Σίτι…

Παράλληλα επικεφαλής των ακαδηµιών της Σίτι έχει τοποθετηθεί ο Πατρίκ Βιεϊρά, ένας ποδοσφαιριστής-προΐόν των ακαδηµιών της γαλλικής ποδοσφαιρικής οµοσπονδίας του Κλερφοντέν που επί σειρά ετών ξεδίπλωσε το ταλέντο του στην Αρσεναλ του κ. Αρσέν Βενγκέρ. «Η Αγγλία παράγει λίγους ποιοτικούς ποδοσφαιριστές σε αναλογία µε τον πληθυσµό που ασχολείται µε το άθληµα. Ισως να φταίνε και οι µέτριες εγκαταστάσεις» είπε ο παγκόσµιος πρωταθλητής το 1998 µε τους Τρικολόρ, ενώ από την πλευρά του ο κ. Μάργουντ σηµείωσε ότι «µε τέτοιες εγκαταστάσεις δεν θα φύγει ο επόµενος Ράιαν Γκιγκς για να πάει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ».

Επίδειξη πλούτου
Οι µεταγραφικές επιθέσεις του σεΐχη

Η επίδειξη πλούτου από τον βαθύπλουτο σεΐχη που απέκτησε το καλοκαίρι του 2008 την πλειοψηφία των µετοχών της Μάντσεστερ Σίτι έγινε άµεσα! Για την ακρίβεια, η µεταβίβαση της οµάδας οριστικοποιήθηκε την τελευταία ηµέρα της µεταγραφικής περιόδου και έτσι την τελευταία στιγµή η Σίτι απέκτησε τον Ροµπίνιο (27 ετών) από τη Ρεάλ Μαδρίτης αντί 35 εκατ. ευρώ! Ακολούθησαν τον Ιανουάριο του 2009 οι µεταγραφές των Κρεγκ Μπέλαµι (32 ετών, 16 εκατ. ευρώ), Νάιτζελ ντε Γιονγκ (27 ετών, 20 εκατ. ευρώ) και Σέι Γκίβεν (35 ετών, 8 εκατ. ευρώ), ενώ το επόµενο καλοκαίρι έγινε η πρώτη µεγάλη µεταγραφική επίθεση των «Πολιτών».

Αποκτήθηκαν οι Γκάρεθ Μπάρι (30 ετών, 15 εκατ. ευρώ), Ρόκε Σάντα Κρουζ (30 ετών, 20 εκατ. ευρώ), Κάρλος Τέβες (27 ετών, 30 εκατ. ευρώ), Εµάνουελ Αντεµπαγιόρ (27 ετών, 30 εκατ. ευρώ) και Κόλο Τουρέ (30 ετών, 18 εκατ. ευρώ). Για το καλοκαίρι του 2010 µόνο ξοδεύτηκαν περίπου 180 εκατ. ευρώ για την απόκτηση των Ζερόµ Μπόατενγκ (23 ετών, 13 εκατ. ευρώ), Τζέιµς Μίλνερ (25 ετών, 22 εκατ. ευρώ), Αλεξάντερ Κολάροφ (26 ετών, 23 εκατ. ευρώ), Νταβίντ Σίλβα (25 ετών, Βαλένθια 29 εκατ. ευρώ), Μάριο Μπαλοτέλι (21 ετών, 30 εκατ. ευρώ), Γιάγια Τουρέ (28 ετών, 30 εκατ. ευρώ) και Εντιν Ντζέκο (25 ετών, 37 εκατ. ευρώ).

Εφέτος τα έξοδα ήταν πιο… περιορισµένα ξεπερνώντας ελαφρώς τα 90 εκατ. ευρώ, που δαπανήθηκαν για τις µεταγραφές των Γκαέλ Κλισί (26 ετών, 8 εκατ. ευρώ), Κουν Αγκουέρο (23 ετών, 45 εκατ. ευρώ), Σαµίρ Νασρί (24 ετών, 28 εκατ. ευρώ) και Στέφαν Σάβιτς (20 ετών, 12 εκατ. ευρώ).

Παρατηρώντας τη συµπεριφορά της Σίτι στο µεταγραφικό παζάρι, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο µέσος όρος ηλικίας των ποδοσφαιριστών που αποκτά έχει πέσει κατακόρυφα. Παράλληλα ανεβαίνουν τα έσοδα από πωλήσεις παικτών που για τον έναν ή τον άλλο λόγο δεν κατάφεραν να προσφέρουν τα αναµενόµενα, όπως ο Ροµπίνιο (18 εκατ. ευρώ στη Μίλαν) και ο Μπόατενγκ (14 εκατ. ευρώ στην Μπάγερν Μονάχου), ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγµατεύσεις µε τη βραζιλιάνικη Κορίνθιανς για την παραχώρηση του Τέβες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ