Στα γραφικά χωριά του Ανατολικού Πηλίου, στη Ζαγορά, στην Τσαγκαράδα και στον Κισσό θα λάβει και εφέτος χώρα το Φεστιβάλ Μουσικής Πηλίου. Εκκλησίες, προαύλια, μικρά θέατρα και πλατείες με θέα στο βουνό και στο Αιγαίο φιλοξενούν τις εκδηλώσεις της 19ης διοργάνωσης και ζωντανεύουν μέσα από την κλασική μουσική.
Το Φεστιβάλ ξεκίνησε το 2000 στη Ζαγορά με την επωνυμία «Μουσικές Συναντήσεις Ζαγοράς». Από το 2008, με τη νέα ονομασία «Διεθνές Φεστιβάλ Πηλίου – Τέχνες και Λόγος», οι δραστηριότητές του επεκτάθηκαν και πέρα από τα γεωγραφικά όρια του Ανατολικού Πηλίου, καθώς εκδηλώσεις οργανώθηκαν στην Αθήνα αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες. Από την αρχή το Φεστιβάλ αποτέλεσε το επίκεντρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων στην περιοχή του Ανατολικού Πηλίου, η οποία είναι γνωστή για την πλούσια ιστορία και την πολύπλευρη παράδοσή της και που κάθε καλοκαίρι γίνεται σημαντικό κέντρο συνάντησης μουσικών όλων των ηλικιών από την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική.
Σε όλη του την πορεία την ευθύνη της διοργάνωσης έχει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Πολυρρυθμία. Η αρχική ιδέα ανήκει στην καλλιτεχνική διευθύντρια, πιανίστρια και καθηγήτρια στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, κυρία Ζωή Σαμσαρέλου, ενώ από το 2015 ορίστηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής ο βιολοντσελίστας κ. Δημήτρης Καραγιαννακίδης.
Σεμινάρια κλασικής μουσικής, συναυλίες, δρώμενα, σύγχρονη μουσική, εργαστήρια εναλλακτικών μεθόδων για χαλάρωση και αναπνοές, διαλέξεις, ημερίδες, εργαστήρια, προβολές ντοκιμαντέρ σχετικά με την ιστορία του τόπου περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της 19ης διοργάνωσης. Τα μαθήματα της ακαδημίας γίνονται στη Ζαγορά, αλλά η συναυλιακή δραστηριότητα επεκτείνεται στην Τσαγκαράδα και στον Κισσό. Εως τώρα έχουν συμμετάσχει στα εκπαιδευτικά προγράμματα καθηγητές και μαθητές από Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Πολωνία, Ρωσία, Τουρκία, Ιαπωνία, Κορέα, Ταϊβάν, Κίνα, Βραζιλία, Χιλή, Αμερική.

45 βιολοντσελίστες

Από το 2014, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πηλίου, διοργανώνεται και το Φεστιβάλ Βιολοντσέλου, το μοναδικό στην Ελλάδα, που σημειώνει ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα, το 2017 το Pelion Festival Violoncello Ensemble, που κάθε χρόνο δίνει συναυλίες υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του καθηγητή Ulrich Voss, αριθμούσε 45 βιολοντσελίστες.
Στα 19 χρόνια ύπαρξης και προσφοράς, το Φεστιβάλ Πηλίου έχει αποκτήσει ένθερμους οπαδούς, μαθητές και ακροατές, που το επισκέπτονται ξανά και ξανά, ως ένα σημείο αναφοράς για συναντήσεις με μουσικούς από όλον τον κόσμο. Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές, «το ευχάριστο κλίμα συνεργασίας και η σύμπραξη σε συναυλίες ανάμεσα σε έλληνες και ξένους μουσικούς, μικρούς και μεγάλους μαθητές, καθηγητές και μαθητές, όπου ο ένας στηρίζει τον άλλον, σε σύνολα μουσικής δωματίου που δημιουργούνται επί τόπου, αυθόρμητα, είναι το δυνατό σημείο του Φεστιβάλ. Είναι τόσος ο ζήλος, που πολλές φορές στο Δημοτικό Σχολείο της Ζαγοράς οι πρόβες συνεχίζονται και μετά τις βραδινές συναυλίες, μέχρι τα χαράματα».
Ο προγραμματισμός για το 2018 επικεντρώνεται σε master classes και συναυλίες αποκλειστικά για έγχορδα όργανα, φωνή και πιάνο.Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 20 Ιουλίου έως και τις 3 Αυγούστου και όλες οι εκδηλώσεις θα έχουν ελεύθερη είσοδο. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή στα σεμινάρια και στα master classes λήγει στις 22 Ιουνίου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Φεστιβάλ αλλά και το πλήρες πρόγραμμά του μπορείτε να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική σελίδα www.pelionfestival.com.

HeliosPlus