Πριν από 68 χρόνια, στις 23 Μαρτίου 1950, τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (ΠΜΟ) με έδρα τη Γενεύη, του εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ σε θέματα κλίματος και καιρικών προβλέψεων. Εκτοτε η ημέρα αυτή γιορτάζετε ως Παγκόσμια Ημέρα της Μετεωρολογίας.
Κάθε χρόνο, οι Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες όλου του κόσμου ξεναγούν πολίτες στις εγκαταστάσεις τους ενημερώνοντάς τους για τον τρόπο που εργάζονται, ενώ παράλληλα διοργανώνουν εκδηλώσεις και ημερίδες. Για τον φετινό εορτασμό ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός επέλεξε ως κεντρικό θέμα τις: «Έξυπνες Υπηρεσίες Καιρού και Κλίματος» (Weather Smart –Climate Ready).
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΠΜΟ και σε συνεργασία με την Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία (ΕΜΤΕ), διοργανώνει εφέτος εορταστική εκδήλωση στις 10:00 στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Υπηρεσίας της ΕΜΥ (Ελευθερίου Βενιζέλου 14 στο Ελληνικό),ενώ από τις 13:00 μέχρι τις 17:00 το προσωπικό της Υπηρεσίας θα περιμένει το κοινό για το ξεναγήσει στον χώρο και να το ενημερώσει για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στη Μετεωρολογία.
«Η έγκαιρη προειδοποίηση που επιτυγχάνεται μέσω των συστημάτων παρατήρησης και πρόγνωσης καθώς και η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού και του κοινωνικού συνόλου, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των έντονων καιρικών φαινομένων. Η γνώση του κλίματος αποτελεί σημαντικό εργαλείο στη λήψη οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων στο σύνολο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τις κλιματικές και επικρατούσες συνθήκες. Η έξυπνη διαχείριση των κλιματικών εφαρμογών αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην ανάπτυξη της οικονομίας μιας χώρας καθώς και στην βελτιστοποίηση της απόδοσης των εφαρμογών που σχετίζονται με τις μετεωρολογικές συνθήκες» αναφέρει σε μήνυμα του ο Ταξίαρχος (ΜΤ) κ. Νικόλαος Βογιατζής, διοικητής της ΕΜΥ.
Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει στο Βήμα ο μετεωρολόγος κ. Θοδωρής Κολυδάς «υπάρχουν πολλά θέματα που χρήζουν αναθεώρησης και αφορούν την αξιοποίηση των μετεωρολογικών υποδομών στη χώρα μας με άμεσο στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων και τον περιορισμό κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος. Η Οδηγία Inspire που έγινε νόμος το 2010 από την Πολιτεία πρέπει να υλοποιηθεί και να υπάρξει κοινοχρησία στην ΠΡΑΞΗ όλων των Γεωχωρικών Δεδομένων. Χρειάζονται ριζικές βελτιώσεις στο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της ΕΜΥ, ώστε να μπορέσει να απορροφήσει κονδύλια από την ΕΕ και βεβαίως να τεθεί ως αιχμή του δόρατος η παροχή αεροναυτικών δεδομένων, που ήδη αποφέρει έσοδα 7 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία όμως δεν εισπράττει τίποτε η ΕΜΥ για να συντηρήσει τις υποδομές της. Επίσης πρέπει να υπάρξει αλλαγή του ρόλου της EMY στα πλαίσια έγκρισης του νέου οργανισμού λειτουργίας του ΥΠΕΘΑ, με σημαντικές μειώσεις στρατιωτικού προσωπικού όπως έγιναν προ 12 ετών στην γειτονική Ιταλία».
Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά οι έξυπνες υπηρεσίες πρέπει να λειτουργούν προς όφελος των πολιτών και την προστασία τους από έκτακτα καιρικά φαινόμενα, αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται επανασχεδιασμός του συστήματος έκδοσης των προγνώσεων ώστε να δίνονται περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες στο κοινό. «Πρέπει την εικόνα που δίνουν τα ραντάρ ή τα συστήματα ανίχνευσης των καταιγίδων να την μετατρέψεις σε μια υπηρεσία που να είναι προσβάσιμη σε όλους μέσα και από τα κινητά. Για να δώσουμε αυτή την δυνατότητα στην Μετεωρολογική Υπηρεσία θα πρέπει οι υποδομές της να είναι σε πλήρη λειτουργία. Αυτή τη στιγμή όμως υπάρχουν τεράστια προβλήματα χρηματοδότησης των υποδομών. Πρέπει να λυθεί πρώτα αυτό το πρόβλημα και μετά να αναπτύξουμε, όπως σκοπεύουμε να το κάνουμε, αυτή την υπηρεσία» σημειώνει.
Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη τα μέλη του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ διοργανώνουν εκδήλωση στις 12.00 στο Αμφιθέατρο Μετεωροσκοπείου «Βασίλειος Κυριαζόπουλος» με κεντρικό ομιλητή του κ. Βασίλη Αμοιρίδη, κύριο ερευνητή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η ομιλία του κ. Αμοιρίδη θα έχει θέμα: «Προηγμένα συστήματα παρακολούθησης ακραίων φαινομένων στην ατμόσφαιρα».
Μετά το τέλος της ομιλίας, ο κύριος ομιλητής και τα μέλη του Τομέα θα είναι στη διάθεση του κοινού για να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικές με επίκαιρα μετεωρολογικά και κλιματολογικά θέματα αιχμής.
Πάτρα
Στην Πάτρα το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου διοργανώνει στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών στις 11:00 (Αίθουσα ΙΙ-10) ημερίδα για το Πρόγραμμα Copernicus.
Η πρώτη διάλεξη της ημερίδας από τον Καθηγητή κ. Αθανάσιο Αργυρίου θα έχει ως αντικείμενο την προστασία από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή.
Στη συνέχεια, ο Δρ. Μιχάλης Σιούτας, Μετεωρολόγος του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, θα αναλύσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα με έμφαση στους σίφωνες ξηράς και θάλασσας και την αυξημένη συχνότητά τους στη βορειοδυτική Πελοπόννησο.
Τέλος, ο κ. Γαβριήλ Μαυρέλλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Geospatial Enabling Technologies, θα παρουσιάσει τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις από την αξιοποίηση των ανοικτών δεδομένων Παρατήρησης της Γης του Ευρωπαϊκού Αποθετηρίου Copernicus.
Μετά το τέλος των ομιλιών, οι προσκεκλημένοι και τα μέλη του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας θα είναι στη διάθεση του κοινού, για να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικές με επίκαιρα μετεωρολογικά και κλιματολογικά θέματα αιχμής.
Το Τμήμα Φυσικής αποτελεί μέλος του Network of Copernicus Academy, του Δικτύου Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, Ερευνητικών Ινστιτούτων και Οργανισμών που έχει ως σκοπό την ανάπτυξη διαλέξεων, σεμιναρίων κατάρτισης, πρακτικής άσκησης, καθώς και εκπαιδευτικού και επιμορφωτικού υλικού για την ενημέρωση της επόμενης γενιάς ερευνητών, επιστημόνων και επιχειρηματιών για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Copernicus και τη χρήση των υπηρεσιών του στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.