Διαξιφισμοί, με ανταλλαγή πυρών, μεταξύ των δύο κοινοπραξιών που διεκδικούν το 66% του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι δύο κοινοπραξίες, οι οποίες έχουν υποβάλλει δεσμευτικές προσφορές – η πρώτη της ιταλικής Snam, της ισπανικής Enagás Internacional και της βελγικής Fluxys και η δεύτερη της ισπανικής Reganosa, της ρουμανικής Transgaz, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) – φαίνεται ότι κονταροχτυπιούνται για την τελική επικράτηση.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει τους φακέλους των δύο δεσμευτικών προσφορών σε υπουργικά γραφεία έφτανε την προηγούμενη εβδομάδα …συστημένο από «άγνωστο» αποστολέα, έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ημερομηνία 1 Ιουνίου 2017, στο οποίο αναφέρεται ότι η Transgaz ελέγχεται για το αν έχει κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην Ρουμανία.
Η Ρουμανία διαθέτει σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Ολλανδία και τη Βρετανία.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, διερευνάται εάν η εταιρεία παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ (άρθρο 102 της Συνθήκης ΕΚ), υιοθετώντας μία στρατηγική περιορισμού των διαδρομών εφοδιασμού αερίου για άλλα κράτη μέλη, είτε εφαρμόζοντας αυξημένα τέλη διασύνδεσης, είτε με περιορισμένες επενδύσεις σε αναγκαία έργα υποδομής, ή με άλλες μεθόδους. Τέτοιες πρακτικές μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές και να βλάψουν τελικά τους καταναλωτές της ΕΕ. Έρχονται όμως και σε αντίθεση με τους στόχους της Ενεργειακής Ένωσης για αυξημένη ασφάλεια εφοδιασμού στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας. Πάντως κύκλοι προσκείμενοι στην κοινοπραξία της Snam επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια παλιά ιστορία στην οποία δεν αποδίδουν ιδιαίτερη αξία.
Σε κάθε περίπτωση η διαρροή του εγγράφου της Κομισιόν, όπως σχολιάζουν παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, δεν αποκλείεται να εντάσσεται στον πόλεμο που μαίνεται μεταξύ των δύο επενδυτικών σχημάτων που διεκδικούν τον Διαχειριστή. Όσο για το τίμημα, το επόμενο διάστημα θα φανεί εάν τελικά θα ξεπεράσει το όριο των 400 εκατ. ευρώ (όσα είχαν προσφέρει οι Αζέροι της Socar στον προηγούμενο διαγωνισμό) που έχει θέσει η κυβέρνηση. Αν το τίμημα που θα προσφέρουν οι δύο «παίκτες» δεν είναι ικανοποιητικό, το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να ζητήσει βελτίωση.