Την έκπληξη φαίνεται ότι έκανε η Nederlandse Gasunie στο παραπέντε της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου). Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι Ολλανδοί αποφάσισαν να κάνουν πίσω στον διαγωνισμό για την απόκτηση του 66% του Διαχειριστή.
Πρόκειται για μια απρόσμενη εξέλιξη, η οποία αναμένεται να ταράξει τα νερά, καθώς η Gasunie, είναι από τις πρώτες εταιρείες που είχαν ενδιαφερθεί για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, μετά το «ναυάγιο» με τους Αζέρους της Socar στον πρώτο διαγωνισμό, προτού η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει σε δεύτερη διαγωνιστική διαδικασία.
Η κρατική εταιρεία μεταφοράς αερίου της Ολλανδίας αποφάσισε να αλλάξει στρατηγική και να αποχωρήσει από την κοινοπραξία της ιταλικής Snam, της ισπανικής Enagás Internacional και της βελγικής Fluxys, οι οποίες θεωρούνται και το πιο δυνατό επενδυτικό σχήμα, καθώς και οι τρεις είναι μέτοχοι στον αγωγό φυσικού αερίου TAP, ο οποίος μετά το 2020 θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ευρώπη, μέσω της χώρας μας, της Αλβανίας και της Ιταλίας.
Έτσι, πλέον στο παιχνίδι έχουν μείνει η κοινοπραξία των Snam, Enagás και Fluxys και το επενδυτικό σχήμα της ισπανικής Reganosa και της ρουμανικής Transgaz, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Είναι αξιοσημείωτο, ότι η επενδυτική συμμαχία Reganosa και Transgaz, η οποία οριστικοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό, στηρίχθηκε και από την κυβέρνηση προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να ανέβει το τίμημα. Και όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, οι προσπάθειες φαίνεται ότι έπιασαν τόπο, αν και τα αποτελέσματα θα φανούν μετά το άνοιγμα των δεσμευτικών προσφορών, οι οποίες θα κατατεθούν σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο ανώτατα στελέχη των ΕΛΠΕ, όσο και ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης έχουν κατά καιρούς διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα δεχθούν τίμημα κάτω των 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή όσα είχαν προσφέρει οι Αζέροι της Socar στον προηγούμενο διαγωνισμό. Αν το τίμημα που θα προσφέρουν οι δύο κοινοπραξίες δεν είναι ικανοποιητικό, το ΤΑΙΠΕΔ θα ζητήσει βελτίωση. Πάντως, όπως ανέφερε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κ. Σωτήρης Νίκας, μιλώντας στο συνέδριο «Athens Energy Forum 2018», αναμένεται θετικό αποτέλεσμα.