Με πολύ κέφι, μουσική και χορό ρίχνει αυλαία και εφέτος το Τριώδιο. Μικροί και μεγάλοι μασκαράδες ετοιμάζονται για τις μεγάλες καρναβαλικές παρελάσεις το μεσημέρι της Κυριακής σε όλη σχεδόν τη χώρα.
Η καύση του βασιλιά Καρνάβαλου το βράδυ της Κυριακής της Τυρινής ή Τυροφάγου, όπως αλλιώς ονομάζεται η τρίτη και τελευταία εβδομάδα της αποκριάς παραδίδει την σκυτάλη στην Καθαρά Δευτέρα. Την πρώτη ημέρα της μεγάλης
Σαρακοστής με τα νηστίσιμα εδέσματα να έχουν κυρίαρχη, αν όχι καθολική, θέση στο τραπέζι με την ελεύθερη χρήση του κρασιού να μετατρέπει αυτή τη Δευτέρα σε αποκορύφωμα της αποκριάς.
Κορυφώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Αθήνα
Η Αθήνα συνεχίζει να ζει σε αποκριάτικους ρυθμούς με τις εκδηλώσεις που έχει οργανώσει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων σε όλη την πόλη. Εκδηλώσεις που φέτος έχουν χρώμα παραδοσιακό και πλαισιώνονται από μουσικές και σύγχρονα προγράμματα για παιδιά.
Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου η Πινακοθήκη (11.00), το Μουσείο «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» (11.00) και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» (12.00) δήμου Αθηναίων υποδέχονται τους μικρούς τους φίλους για να συμμετέχουν σε εικαστικές δράσεις, παραστάσεις και προγράμματα μουσειακής αγωγής, ενώ στις 19.00 ο Χορευτικός Σύλλογος Κουδουναραίων Διστόμου στην Αθήνα και οι Μορφές Έκφρασης θα παρελάσουν στο κέντρο της πόλης με αφετηρία την Ομόνοια και την πλατεία Μοναστηρακίου αντίστοιχα, παρασύροντας μαζί τους καρναβαλιστές σε ένα αλλιώτικο μεθυστικό περίπατο.
Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου οι Μορφές Έκφρασης ξεκινούν στις 12.00 το παραδοσιακό σεργιάνι στα στενά της Πλάκας από το σταθμό του μετρό Ακρόπολη, ενώ στις 12.00 η Φιλαρμονική Ορχήστρα δήμου θα πραγματοποιήσει μουσικό περίπατο στην Αγ. Βαρβάρα στα Άνω Πατήσια. Το απόγευμα στις 18.00 η παράδοση της Αποκριάς κάνει στάση στο Πολιτιστικό Κέντρο δήμου Αθηναίων «Μελίνα»,όπου το Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Τραγουδήματος θα παρουσιάσει την παράσταση «Πανήγυρις εν Αθηναϊκό Άστυ» με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από όλη την Ελλάδα.
Το αποκριάτικο πρόγραμμα ολοκληρώνεται την Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου στο Λόφο του Φιλοπάππου, όπου μικροί και μεγάλοι είναι καλεσμένοι για τα παραδοσιακά Κούλουμα και το πέταγμα του χαρταετού. Η γιορτή ξεκινάει στις 10.00 με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου, ενώ στις 11.30 τη σκυτάλη της διασκέδασης παίρνει το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής που μαζί με τον Βαγγέλη Κονιτόπουλο «θα παρασύρουν το κοινό σε ένα γλέντι με πολύ κέφι και χορό» όπως υπόσχονται οι διοργανωτές.
Τέλος, στις 11.00 στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό (πρώην Κ.Α.Π.Α.Ψ.) θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακή γιορτή με μουσική και χορό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων.
Σαρακοστιανό γλέντι στη Φρεαττύδα
Με πολύ μουσική, χορό και δραστηριότητες για τους μικρούς του φίλους θα ολοκληρώσει ο δήμος Πειραιά τις αποκριάτικες εκδηλώσεις του για εφέτος. Συγκεκριμένα το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου στον πεζόδρομο Σωτήρος Διός και στη συμβολή των οδών Αγίου Ελευθερίου & Σερίφου και Παλαμηδίου & Παύλου Μελά θα υπάρχουν από το πρωί (11.00-14.00) διαδραστικά και θεατρικά παιχνίδια για τα παιδιά, σόου με μάγους, εργαστήριο κατασκευής μάσκας και χαρταετού μπαλονοκατασκευές κ.α Στον πεζόδρομο Σωτήρος Διός, το πάρτυ θα κορυφωθεί με τη μεγάλη συναυλία του συγκροτήματος «48 ώρες».
Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018 ο δήμος Πειραιά έχει ετοιμάσει αποκριάτικους μουσικούς περίπατους στις 11.30 στις οδούς Ειρήνης και Σμολένσκυ και στις 12.30 στις πλατείες Καρπάθου και Σερφιώτου. Οι εκδηλώσεις του Δήμου Πειραιά κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα (10.30) με το πέταγμα του χαρταετού στη Φρεαττύδα, παραδοσιακό γλέντι, σαρακοστιανά εδέσματα, χορό και μουσική, δωρέαν για όλους μετά από χορηγία της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Στο γλέντι συμμετέχει η Φιλαρμονική ορχήστρα πνευστών του δήμου και το χορευτικό συγκρότημα της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια». Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα μεταφερθεί στο 1ο Λύκειο Καλλίπολης (είσοδος από Μαρίας Χατζηκυριακού).
Πατρινό καρναβάλι για πάντα
«Πατρινό Καρναβάλι για πάντα. Έλα να ζήσεις για λίγο τρελός» λέει το καρναβαλικό τραγούδι που ακούγεται από τα μεγάφωνα της Αχαϊκής πρωτεύουσας αυτές τις ημέρες. Οι «τρελοί» μασκαράδες ετοιμάζονται να γεμίσουν για μια ακόμα χρονιά τους δρόμους της Πάτρας το μεσημέρι της Κυριακής. Η παρέλαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 14.00 για τους 30.000 και πλέον καρναβαλιστές με αφετηρία την οδό Κορίνθου. Αργότερα, στις 21.00, θα ακολουθήσει η τελετή λήξης του καρναβαλιού και η έναρξη του επόμενου από τον Δήμαρχο Πατρέων κ. Κώστα Πελετίδη.
Στο μόλο του Αγίου Νικολάου θα γίνει και η καύση του βασιλιά καρνάβαλου, όπως επιτάσσει η παράδοση, εν μέσω πυροτεχνημάτων. Θα ακολουθήσει συναυλία του συγκροτήματος «15-50». Οι κάτοικοι της Πάτρας θα γιορτάσουν τα κούλουμα στην πλαζ Αγυιάς, στο νότιο πάρκο αλλά στο χώρο της Αίγλης-Veso Mare.
Της μεγάλης παρέλασης θα προηγηθεί, το απόγευμα του Σαββάτου, η νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση.
100.000 καρναβαλιστές στην Ξάνθη
Η Ξάνθη τα τελευταία 52 χρόνια διοργανώνει το δικό της καρναβάλι, το καρναβάλι της βόρειας Ελλάδας και το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας. Φέτος υπολογίζεται ότι 100.000 καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης, με χρώματα και μουσικές συνοδεύοντας τον Βασιλιά Καρνάβαλο. Η έναρξη της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης, το αποκορύφωμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, έχει οριστεί για τις 13.00 στην είσοδο της πόλης.
Στις 18.30 θα αναβιώσει το ξανθιώτικο έθιμο του καψίματος του Τζάρου στον ποταμό Κόσυνθο, το οποίο σηματοδοτεί και το τέλος του καρναβαλιού. Πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες, παρακολουθούν τη λήξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών κάτω από τη λάμψη ενός εντυπωσιακού σόου με πυροτεχνήματα. Ο «Τζάρος» ή η «Τζάρους» κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου της Ξάνθης.
Ρεθυμνιώτικο καρναβάλι
Στο Ρέθυμνο χτυπά η καρδιά του κρητικού καρναβαλιού. Χιλιάδες επισκέπτες από την υπόλοιπη Κρήτη, αλλά και από την υπόλοιπη χώρα και την Κύπρο αναμένεται να κατακλύσουν την πόλη για να παρακολουθήσουν το Καρναβάλι.
Η αντίστροφη μέτρηση για την λήξη του ρεθυμνιώτικου καρναβαλιού ξεκινά το Σάββατο με την παιδική παρέλαση (17.00). Στις 21.00 θα ακολουθήσει η νυχτερινή παρέλαση από τον κόμβο Θεοτοκοπούλου ενώ στον τερματισμό καρναβαλιστές και θεατές θα περιμένει συναυλία στην πλατεία Μικρασιατών. Την επομένη πληρώματα και άρματα θα συγκεντρωθούν στον κόμβο Θεοτοκοπούλου για να ξεκινήσει η μεγάλη παρέλαση. Οι Καρναβαλικές ομάδες φέτος είναι 37 και τα άρματα 28, ενώ αναμένεται να παρελάσουν πάνω από 15.000 άτομα. Στις 18.30 στην παραλία (Ελ. Βενιζέλου) θα κάψουν τον Βασιλιά Καρνάβαλο ενώ θα ακολουθήσει συναυλία των Apurimac.
Την Καθαρά Δευτέρα ο δήμος Ρεθύμνης έχει ετοιμάσει παραδοσιακά κούλουμα με πέταγμα χαρταετού, καρναβαλικά δρώμενα και σαρακοστιανά εδέσματα στους οικισμούς Περιβόλια, Αρμενοί, Ανω Βαλσαμόνερο, Ελεύθερνα, Φωτεινού αλλά και στον οικισμό Μελιδόνι του δήμου Μυλοποτάμου και Μέρωνα του δήμου Αμαρίου.