Επανέρχεται η κυβέρνηση με νέα «επικοινωνιακά» σχέδια ανάπλασης της πρωτεύουσας. Εναν χρόνο μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ.Αλέξη Τσίπραγια τη «Νέα Αθήνα» –βασισμένες σε παλιές μελέτες που είχαν πολλάκις παρουσιαστεί στο παρελθόν από διαφόρων «αποχρώσεων» υπουργούς και δημάρχους -, έρχεται στο προσκήνιο πρόταση δημιουργίας μιας εταιρείας «ειδικού σκοπού», η οποία, υπό τον υπουργό Επικρατείας κ.Αλέκο Φλαμπουράρη, θα έχει ως στόχο να… αλλάξει το κέντρο της πόλης.
Η νέα ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου θα έχει διακριτικό τίτλο Ανάπλαση ΑΕ και θα αναλάβει, υπό την ομπρέλα της, παρεμβάσεις στις περιοχές του ιστορικού εμπορικού τριγώνου, στο τμήμα της Πειραιώς που ανήκει στον Δήμο Αθηναίων και στην περιοχή των Προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση επαναφέρει, με άλλο όνομα, την εταιρεία Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις, την πάλαι ποτέ ΕΑΧΑ, η οποία καταργήθηκε το 2014 και οι υπηρεσίες της είχαν απορροφηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η ΕΑΧΑ είχε υλοποιήσει σημαντικές παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας, με σημαντικότερη τη διαμόρφωση του λεγόμενου «Μεγάλου Περιπάτου» από τη λεωφόρο Αμαλίας και την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου έως την οδό Πειραιώς και τον Κεραμεικό. Ωστόσο, θυσιάστηκε στον βωμό των μνημονιακών δεσμεύσεων για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα.

Το σχέδιο νόμου για την ίδρυση της νέας εταιρείας Ανάπλαση ΑΕ είναι έτοιμο, έχει υπογραφεί από τους υπουργούς Επικρατείας, Περιβάλλοντος, Υποδομών, Εσωτερικών και Πολιτισμού και αναμένεται σύντομα να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή. Στόχος της είναι τα έργα ανάπλασης και οι παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης να προχωρούν με διαδικασίες… fast track.
Ηδη, ο δήμαρχος Αθηναίων κ.Γιώργος Καμίνης έχει παραδώσει στον κ. Φλαμπουράρη τα σχέδια για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη του δήμου καθώς και εκείνα για την ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου, η υλοποίηση των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει με δέκα πεζοδρομήσεις, περιορισμούς στην κατάληψη δημοσίων χώρων κ.λπ. Στον σχεδιασμό του πλάνου της νέας εταιρείας αναμένεται να ενταχθούν πρωτοβουλίες όπως εκείνη της υπουργού Εργασίας κυρίας ΕφηςΑχτσιόγλου για την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων ακινήτων των ασφαλιστικών ταμείων στο κέντρο της Αθήνας καθώς και κτιρίων του υπουργείου που παραμένουν κενά για χρόνια.
Επίσης, θα εξεταστεί το χρόνιο ζήτημα της αξιοποίησης των Προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ενώ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής θα προχωρήσει η ανάπλαση και αξιοποίηση των κενών κτιρίων της οδού Πειραιώς.
Σκοπός της εταιρείας Ανάπλαση ΑΕ είναι ο συντονισμός του σχεδιασμού, ο προγραμματισμός και η υλοποίηση αναπλάσεων στην Αθήνα προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, η κοινωνική συνοχή και η οικονομική ανάπτυξη στις γειτονιές του Κέντρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί εγκαταλελειμμένα, κενά ή ανενεργά δημόσια κτίρια, αλλά και ιδιωτικά, δίχως να διευκρινίζεται πώς θα γίνει αυτό χωρίς να κινδυνεύουν οι σχετικές ρυθμίσεις να κριθούν αντισυνταγματικές. Σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που είχε παρουσιαστεί τον Νοέμβριο του 2014 (μεταξύ άλλων αναφερόταν στην απόκτηση από το Δημόσιο της διαχείρισης ή ακόμη και της κυριότητας κενών και εγκαταλελειμμένων κτιρίων με αναγκαστική εξαγορά κτιρίων) δεν προχώρησε και ακόμη επανεξετάζεται από σχετική Επιτροπή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ιδιοκτήτες διατηρητέων και άλλοι φορείς είχαν αντιδράσει καταγγέλλοντας τις τότε προωθούμενες ρυθμίσεις ως αντισυνταγματικές.
Πέρα από τις κτιριακές υποδομές, η Ανάπλαση ΑΕ θα μπορεί να αναλαμβάνει δράσεις για την ενίσχυση της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της αλληλέγγυας οικονομίας, για την ανάδειξη του τουριστικού χαρακτήρα των περιοχών, την πολιτιστική αναβάθμιση, τον αθλητισμό κ.λπ. Επίσης, θα επιχειρήσει να καταγράψει το κτιριακό και πολιτιστικό απόθεμα, τους κοινόχρηστους χώρους, τις υποδομές και θα έχει τη δυνατότητα να εκτελεί έργα και μελέτες (ή να τα αναθέτει σε τρίτους), να διενεργεί διαγωνισμούς κ.λπ.
Η Ανάπλαση ΑΕ θα μπορεί να επιχορηγείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να δέχεται δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες, χορηγίες και ενισχύσεις ιδιωτών. Στο ΔΣ της εταιρείας θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Υποδομών, του Δήμου Αθηναίων, της Περιφέρειας Αττικής και του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας». Η εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα να προσλαμβάνει προσωπικό με σύμβαση εργασίας αορίστου και ορισμένου χρόνου και με σύμβαση μίσθωσης έργου και έμμισθης εντολής.

HeliosPlus