«Στην τελευταία προκήρυξη της «Ομάδας Λαικών Αγωνιστών» για την έκρηξη στο Εφετείο , εστιάζουμε κυρίως σε αυτά που δεν αναφέρει. Δεν μνημονεύει για άλλη μια φορα οτιδήποτε –όπως έχει συμβεί στα τρία τελευταία κείμενα της- για τον τρόπο που προχώρησε στην ένοπλη επίθεση , αν υπήρχαν απροοπτα κλπ.

Σαν να μην υπάρχει αλληλοενημέρωση εκτελεστικής ομάδας και συγγραφέα ή προκειμένου να μην παρέχονται σχετικές πληροφορίες. Ακόμη μιλά πάλι αόριστα για ένα «ενοπλο κοινωνικό μέτωπο» κι αποφεύγει οποιεσδήποτε σαφείς απειλές.

Επιπλέον αποφεύγει να μιλήσει για ποινικές εκκρεμότητες συγκεκριμένων αναρχικών ή ποινικών, προκειμένου ίσως να μην αναδειχθούν προσδιοριστικά στοιχεία για την προέλευση της οργανωσης.

Αντιθέτως δείχνει για άλλη μία φορά επιμονή για την δράση του ΕΛΑΣ και τον ελληνικό εμφύλιο αλλά και τις μάχες των Παλαιστινίων εναντίον των Ισραηλινών. Η «Ιντιφάντα» μνημονεύεται σε όλα τα κείμενά της ενώ έχει υπάρξει, γι αυτό τον λόγο κι επίθεση της ΟΛΑ στην πρεσβεία του Ισραήλ.

Επιπλέον υπάρχει μόνιμο ενδιαφέρον του συντάκτη της προκήρυξης για τα ζητήματα της φυλακής με έμμεση υποστήριξη και στους ποινικούς κρατουμένους που τους χαρακτηρίζει «φτωχοδιάβολους» και τους οποίους εμφανίζει ότι έχουν άνιση μεταχείριση σε σχέση με τους ωφελημένους πλούσιους.

Μιλάει για άλλη μια φορά για «Τερτσέτηδες», για δεκάδες δικαστικές υποθέσεις ακόμη και για τον καταστροφικό σεισμό του 1999 ή το ναυαγιο του «Σαμίνα» όπως και για δίκες που υπήρχαν καταδίκες των κατηγορουμένων.
Ο συντάκτης της προκήρυξης της ΟΛΑ, είναι ο ίδιος με τα προηγούμενα κείμενα της οργάνωσης.

Επιδεικνύει με τρόπο εμφατικό το σημαντικό αρχείο που διαθέτει για υποθέσεις αστυνομικής, δικαστικής κι οικονομικής φύσης καθώς και τις ιστορικές γνώσεις του. Είναι ίσως «παλιός» του αναρχικού χώρου . Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι κατ ανάγκη μεγάλης ηλικίας».

Σε αυτή την επισήμανση προχώρησαν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ σε σχέση με το τελευταίο κείμενο της «Ομάδας Λαικών Αγωνιστών» με την οποία ανέλαβαν την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών πριν από μία περίπου εβδομάδα. Επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη φέρεται να έχουν μία σχετικά ευκρινή εικόνα για τον βασικό «πυρήνα» της οργάνωσης και τις σχέσεις της με άλλους ενόπλους.

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εκτιμούν ότι η ΟΛΑ έχει σχέση με αναρχικούς των Εξαρχείων που δρούσαν από την δεκαετία του ’90, είχαν επαφές με το Νίκο Μαζιώτη κι αλλους αντιεξουσιαστές, με τους «ληστές με τα μαύρα » που έδρασαν την περίοδο 2005-2007 αλλά και με ορισμένους από τους επονομαζόμενους «ληστές του Διστόμου» που είχαν προχωρήσει σε δεκάδες ληστείες τραπεζών την περίοδο 2013-2015 .

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι μετά τις συλλήψεις αντιεξουσιαστών και ποινικών το 2015 , η ΟΛΑ εξαφάνισε μέρος του οπλισμού της και υπήρξε συρρίκνωση της ομάδας κρούσης της. Όμως έχει ακόμη μία επιχειρησιακή ομάδα 3-4 μελών που είναι προσεκτικά «στρατολογημένοι», ώστε να μην είναι γνωστοί στην ΕΛ.ΑΣ.

Οι αστυνομικοί ακόμη υπενθυμίζουν ότι «σε παλαιότερες προκηρύξεις της η συγκεκριμένη ένοπλη ομάδα μιλούσε για «διεθνίστικη επαναστατική αλληλεγγύη» που φαίνεται ότι ακολουθούν άτομα του αναρχικού χώρου –Ελληνες κι ίσως κι αλλοδαποί- που δίνουν παρόν σε κέντρα εκπαίδευσης στην Μέση Ανατολή. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει κάτι, κατ ανάγκη, με το σχεδιασμούς και το ένοπλο δυναμικό της ΟΛΑ».

Οι αστυνομικοί που αναλύουν την δράση της επισημαίνουν ότι η οργάνωση σταμάτησε πλέον να αφήνει τα κείμενά της σε «στικάκια» αφού σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχε σύγχυση με την παραλαβή τους. Κι έτσι προχωρά κι εκείνη σε αναρτήσεις στο διαδίκτυο.

Ακόμη επισημαινουν ότι είναι η πρώτη φορά που η οργάνωση προχωρά τόσο σύντομα σε ανάληψη ευθύνης και αποστολή προκήρυξης (στο πρώτο κτύπημα της ΝΔ η ανάληψη υπήρξε τέσσερις μήνες αργότερα), ενώ υπήρχαν και κείμενα που στέλνονταν με καθυστέρηση αρκετών εβδομάδων. Οι αστυνομικοί επικεντρώνουν την προσοχή τους στο σημείο του κειμένου που μνημονεύει ότι οι «ειδικές συνθήκες κράτησης, εξοντωτικές ποινές, προσπάθεια απόσπασης δηλώσεων μετανοίας, ποινικοποίηση φιλικών και οικογενειακών σχέσεων, ογκοδέστατες και παραφορτωμένες δικογραφίες που παραπέμπουν σε μακροχρόνια δικαστική ομηρία και δεκάδες χρόνια κράτησης, είναι κάποια από τα μέσα που χρησιμοποιεί η αστική «δικαιοσύνη».

Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι ίσως αυτό το απόσπασμα στοχεύει κυρίως στην έκδοση , σχετικά πρόσφατα , του βουλεύματος για την υπόθεση των «ληστών του Διστόμου» όπου υπάρχει επέκταση του κατηγορητηρίου.