Η Αθηνά Ωνάση, καθισμένη στις κερκίδες του υπερσύγχρονου προπονητικού κέντρου ιππασίας σε προάστιο της Αμβέρσας, παρακολουθούσε τις κινήσεις του συζύγου της, Αλβάρο ντε Μιράντα Νέτο. Ο βραζιλιάνος ιππέας ετοιμαζόταν να ανέβει στην πλάτη του αλόγου του. Εκείνο, ένα υπέροχο καθαρόαιμο το οποίο μόλις μερικές βδομάδες πριν είχε φθάσει από την Αργεντινή, αντιδρούσε έντονα. Ο Αλβάρο-Αλφόνσο ντε Μιράντα Νέτο, έμπειρος ιππέας στην υπερπήδηση εμποδίων, με δεκάδες συμμετοχές σε σημαντικές διεθνείς συναντήσεις και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, γνώριζε καλά όμως τον τρόπο με τον οποίο μπορούσε να τιθασεύσει το υπερήφανο ζώο. Η προπόνηση ξεκίνησε σε λίγα λεπτά. Η χρυσή κληρονόμος παρέμεινε για αρκετή ώρα στον χώρο. Εδειχνε ευδιάθετη. Ο χρόνος κυλούσε. Η εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση γνώριζε καλά το πάθος του συζύγου της για την ιππασία. Ο 43χρονος Ντόντα ονειρευόταν πάντα να γίνει ένας διάσημος ιππέας. Ετρεφε ιδιαίτερη εκτίμηση και θαυμασμό για δύο κορυφαίους ιππείς του πλανήτη. Τον θρυλικό Βραζιλιάνο, χρυσό ολυμπιονίκη Ροντρίγκο Πεσόα και τον Γερμανό Λούτγκερ Μπέερμπαουμ. Η γνωριμία του άλλωστε με την Αθηνά είχε γίνει στην περιώνυμη σχολή ιππασίας του Νέλσον Πεσόα στις Βρυξέλλες. «Τον συνάντησε για πρώτη φορά μέσα στους στάβλους» λέει στενή φίλη του ζεύγους. «Εκείνος χάιδευε τον λαιμό του αλόγου του. Η Αθηνά, όπως μας εξομολογήθηκε λίγο αργότερα, τον βρήκε απίθανα γοητευτικό» επισημαίνει η νεαρή γυναίκα. Ο γοητευτικός βραζιλιάνος ιππέας και η κατά 12 χρόνια μικρότερή του πάμπλουτη κληρονόμος έγιναν σύντομα ζευγάρι. Μετά από κάποιο διάστημα παντρεύτηκαν στην Βραζιλία. Ολα έμοιαζαν τέλεια.
Η Ωνάση και ο Ντε Μιράντα Νέτο έδιναν την εντύπωση του απόλυτα ευτυχισμένου ζευγαριού. Πριν από μία εβδομάδα όμως το βραζιλιάνικο περιοδικό «Epoca» δημοσίευσε την είδηση που έκανε γρήγορα τον γύρο ολόκληρου του πλανήτη. «Η Αθηνά Ωνάση και ο Αλβάρο Ντε Μιράντα Νέτο χωρίζουν!» ανέφερε το δημοσίευμα στην πρώτη σελίδα του εντύπου. Οι μεγαλύτερες εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια και ηλεκτρονικά μέσα άρχισαν να ασχολούνται με το θέμα. Είναι ίσως μία από τις λίγες φορές που ένα δημοσίευμα με life style διάσταση γίνεται πρώτη είδηση. Δίπλα ακριβώς σε θέματα πολιτικού και οικονομικού περιεχομένου. «Τίτλοι τέλους μπαίνουν στον γάμο της Αθηνάς Ωνάση και του βραζιλιάνου ιππέα Αλβάρο ντε Μιράντα Νέτο» σχολιάζουν τα δημοσιεύματα και τα ρεπορτάζ του διεθνούς Τύπου τα οποία επικαλούνται μαρτυρίες προσώπων του άμεσου περιβάλλοντος του ζεύγους. Μετά από 11 χρόνια ενός φαινομενικά «τέλειου γάμου» η 31χρονη κόρη της Χριστίνας Ωνάση και του Τιερί Ρουσέλ φαίνεται να μην αντέχει άλλο τις απιστίες του γοητευτικού συζύγου της ενώ κατά πληροφορίες υποφέρει από κατάθλιψη. Κάποιοι πιστεύουν ότι η «κατάρα των Ωνάσηδων» επιστρέφει.
Οι ομοιότητες με τη Χριστίνα


Η ιστορία της οικογένειας Ωνάση μοιάζει για πολλούς με την τραγωδία των Ατρειδών. Ο γάμος (2005) της 20χρονης Αθηνάς με τον 32χρονο ιππέα, μέλος της εθνικής ομάδας της Βραζιλίας, έμοιαζε με παραμύθι. Λίγα μόλις 24ωρα μετά τη δημοσίευση της είδησης γύρω από τον χωρισμό του πολυσυζητημένου ζευγαριού είναι αρκετοί αυτοί που θυμούνται τη θυελλώδη σχέση της μητέρας της Χριστίνας με τον κατά πολύ μεγαλύτερό της αμερικανό κτηματομεσίτη Τζόζεφ Μπόλγκερ. Η κόρη του Αριστοτέλη Ωνάση, παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα της, παντρεύτηκε τον Μπόλγκερ. Η Χριστίνα βρισκόταν ακριβώς στην ηλικία της Αθηνάς όταν αποφάσισε να ενώσει τη ζωή της με τον 58χρονο μεγαλοεπιχειρηματία. Ο γάμος κράτησε κάτι λιγότερο από οκτώ μήνες. Ο Ωνάσης, σύμφωνα με πληροφορίες των εφημερίδων της εποχής, δεν επέτρεψε στη νεαρή κόρη του να παντρευτεί τον μεγαλοεφοπλιστή Πέτρο Γουλανδρή. Η Χριστίνα θέλησε να «εκδικηθεί» τον έλληνα μεγιστάνα αποδεχόμενη την πρόταση γάμου ενός άνδρα που είχε την… ηλικία του πατέρα της. Η Αθηνά, 17 χρόνια περίπου μετά τον θάνατο της Χριστίνας, ακολούθησε τον ίδιο περίπου δρόμο.
Η διαμάχη με τον Ρουσέλ


Ο πατέρας της, γάλλος επιχειρηματίας Τιερί Ρουσέλ, εναντιώθηκε στην απόφαση της κόρης του να παντρευτεί τον κατά 12 χρόνια μεγαλύτερό της Αλβάρο. Η Αθηνά, η οποία δείχνει να έχει κληρονομήσει στοιχεία από τον χαρακτήρα της αδικοχαμένης μητέρας της, αδιαφορούσε για τις επιθυμίες του Τιερί. Η απόφαση της νεαρής κληρονόμου να ενώσει τη ζωή της με τον μελαχρινό, ψηλό, καλογυμνασμένο συναθλητή της, με τον οποίο ήταν τρελά ερωτευμένη, οδήγησε σε πολύχρονη δικαστική διαμάχη με τον Ρουσέλ, από τον οποίο διεκδίκησε τη διαχείριση της τεράστιας περιουσίας που είχε κληρονομήσει από τη μητέρα της. Η διαμάχη αυτή έληξε εξωδικαστικά. Ο ίδιος ο Ρουσέλ, ένας άνδρας ο οποίος άφησε εποχή με τις κατακτήσεις του στους κύκλους του διεθνούς τζετ σετ, ήταν πριν από αρκετά χρόνια ο πρωταγωνιστής σε ένα ακόμη δικαστικό θρίλερ! Ο επιχειρηματίας (γόνος σημαντικής οικογένειας φαρμακοβιομηχάνων της Γαλλίας) είχε δικαστική διαμάχη με το Ιδρυμα Ωνάση για τη διεκδίκηση της διαχείρισης της προσωπικής περιουσίας της ανήλικης τότε Αθηνάς. Λίγα μόλις χρόνια μετά η Αθηνά κατόρθωσε η ίδια πλέον να πάρει την περιουσία στα χέρια της. Με δική της μάλιστα αίτηση πήρε το όνομα της μητέρας της αντί του πατρικού της, Ρουσέλ.
Στις 2 Δεκεμβρίου του 2005 στο Ιδρυμα Μαρίας – Λουίζας – Οσκαρ Αμερικάνο στην αριστοκρατική περιοχή Μορούμπο του Σάο Πάολο παντρεύεται τον βραζιλιάνο συναθλητή της. Η γαμήλια τελετή και το μεγάλο πάρτι που ακολούθησε ήταν ακριβώς αυτά που αρμόζουν στην κληρονόμο μιας χρυσής δυναστείας. Νυφικό Valentino και μονόπετρο αμύθητης αξίας το οποίο αγοράστηκε από το αγαπημένο κοσμηματοπωλείο της Χριστίνας, της Jackie και άλλων μελών της οικογένειας Ωνάση. Το περίφημο «Harry Winston» στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Η Αθηνά σκορπούσε χαμόγελα ευτυχίας έτσι όπως στεκόταν δίπλα στον σύζυγό της. Μια από τις ελάχιστες στενές φίλες της, γαλλικής καταγωγής, έλεγε λίγο αργότερα ότι ήταν ίσως η πρώτη φορά που η κληρονόμος έμοιαζε συμφιλιωμένη με την εξωτερική της εμφάνιση. Ενιωθε πραγματικά γεμάτη αυτοπεποίθηση μέσα στο στράπλες Valentino νυφικό της! Φόρεμα του διάσημου ιταλού μετρ είχε επιλέξει και η Τζάκι όταν τον Οκτώβριο του 1988 παντρεύτηκε στον Σκορπιό τον Αριστοτέλη Ωνάση. Η καταρρακτώδης βροχή δεν έφερε την πολυπόθητη ευτυχία στον γάμο μεταξύ της χήρας του Τζον Κένεντι και του Ari the Greek.
Αναπάντητα ερωτήματα


Η γαμήλια δεξίωση, την οποία παρέθεσε το ζεύγος Ωνάση – Νέτο, ήταν σίγουρα πολύ πιο ακριβή από αυτή που πραγματοποιήθηκε 48 χρόνια πριν στο ιδιωτικό νησί του Ιονίου. Οι καλεσμένοι ξεπερνούσαν τους 750. Οι περισσότεροι από αυτούς έφθασαν στη Βραζιλία με ιδιωτικά αεροπλάνα. Τετρακόσιοι πενήντα bodyguards είχαν επιστρατευτεί για την ασφάλεια των καλεσμένων. Σε ειδικούς χώρους υπήρχαν περισσότερα από χίλια μπουκάλια συλλεκτικής γαλλικής σαμπάνιας. Οι παπαράτσι, οι οποίοι είχαν φθάσει από όλα τα μέρη του κόσμου, προσπαθούσαν να κλέψουν ένα πλάνο από τη γαμήλια τελετή ή από το μυθικό πάρτι που ακολούθησε. Αρκετοί είχαν νοικιάσει ελικόπτερο με σκοπό να «κλείσουν στην κάμερά τους» το πολύτιμο υλικό.
Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν ήταν ελάχιστες. Η Αθηνά Ωνάση είναι γνωστό ότι απεχθάνεται τη δημοσιότητα. Στη διάρκεια της δεξίωσης η χρυσή κληρονόμος «έκανε επίδειξη» των πορτογαλικών της. Σήμερα η Ωνάση μιλάει αγγλικά, γαλλικά, σουηδικά, πορτογαλικά, όχι όμως ελληνικά. Η 31χρονη γυναίκα δεν αγάπησε τελικά ποτέ την πατρίδα της μητέρας και των παππούδων της. Προτιμούσε να ζει στη Βραζιλία, στο Βέλγιο, στην Ελβετία και τα καλοκαίρια στην Ιμπιζα. Κοντά στον άντρα της ζωής της. Το καλοκαίρι του 2016, σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν, θα το περάσει όμως μακριά από τον Αλβάρο. Ο κουμπάρος του ζεύγους Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης λέει ότι το ζευγάρι πράγματι αντιμετωπίζει κρίση στον γάμο του. Ο κ. Κοτρωνάκης υποστηρίζει ότι υπάρχουν ψυχολογικά προβλήματα, δεν γνωρίζουν όμως ούτε και οι ίδιοι αν αυτή η κρίση θα οδηγήσει σε διαζύγιο ή όχι. Το σίγουρο είναι, πάντα σύμφωνα με τον κουμπάρο τους, ότι εξακολουθούν να τρέφουν αισθήματα αγάπης και εκτίμησης ο ένας για τον άλλον. Η Αθηνά Ωνάση έβγαλε το μονόπετρο του Harry Winston από το δάχτυλό της. Η τελευταία φορά που εμφανίστηκε με αυτό ήταν στο πάρτι που ακολούθησε μετά τη λήξη ιππικών αγώνων (με χορηγό την εμβληματική ιταλική φίρμα Gucci) σε περιοχή της Γαλλίας. Στο υπερσύγχρονο πάντως κέντρο ιππασίας στην Αμβέρσα μερικά 24ωρα πριν φορούσε ακόμη τη βέρα της…
Τι ήταν όμως αυτό που οδήγησε την Αθηνά Ωνάση και τον Αλβάρο Ντε Μιράντα Νέτο στο διαζύγιο; Η ίδια η Αθηνά τηρεί σιγή ιχθύος. Ποτέ άλλωστε δεν έχει μιλήσει στα ΜΜΕ. Ο Ντόντα αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα εκατοντάδες δημοσιεύματα που ξεκίνησε πρώτο το «Epoca». Ο βραζιλιάνος ιππέας έσβησε από τον λογαριασμό του στο Instagram τις κοινές φωτογραφίες με την Αθηνά. Φρόντισε μάλιστα να ανεβάσει ένα «περίεργο» να αναλυθεί μήνυμα. Τι λέει αυτό; «Ποτέ δεν ξέρεις πόσο δυνατός είσαι μέχρι που το να είσαι δυνατός είναι η μόνη σου επιλογή». Οι πληροφορίες φέρουν τον Αλβάρο, ο οποίος πριν από τον γάμο του με την Αθηνά ήταν γνωστός play boy, να την έχει απατήσει με εκρηκτική νεαρή Ισπανίδα. Κάποιοι επιμένουν ότι η Αθηνά «συνέλαβε» τον σύζυγό της στη διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσής του με την όμορφη γυναίκα. Αυτοί που γνωρίζουν καλά τον Βραζιλιάνο επιμένουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που απατάει τη σύζυγό του. Η σκέψη γυρίζει στο παρελθόν και στη γιαγιά της χρυσής κληρονόμου, Τίνα Λιβανού.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται…


Η Τίνα, κόρη του μεγαλοεφοπλιστή Σταύρου Λιβανού, ισχυριζόταν στην αίτηση διαζυγίου της ότι ο Αριστοτέλης Ωνάσης την απατούσε χωρίς καν να κρατάει τα προσχήματα. «Με απατούσε στη γη, στη θάλασσα, στον αέρα, με όποια γυναίκα… έβρισκε μπροστά του» έγραφε η όμορφη Τίνα, η οποία παντρεύτηκε τον Ωνάση σε ηλικία μόλις 17 ετών. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η Τίνα, λίγο αργότερα η Χριστίνα (ο τέταρτος σύζυγός της Τιερί Ρουσέλ διατηρούσε σε όλη τη διάρκεια του γάμου τους σχέση με την Γκάμπι Λαντχάγκε, σουηδέζα μοντέλο) και τώρα η Αθηνά.
Ο Αλβάρο επιμένει ότι είναι μια καταιγίδα που θα περάσει. «Δεν θα εγκαταλείψω την αγάπη μου» υποστηρίζει. «Δεν θα είναι εύκολο και θα το παλέψω μέχρι τέλους» επισημαίνει μέσα από μια τελευταία δήλωσή του. Η Αθηνά Ωνάση έκανε την Παρασκευή την πρώτη της εμφάνιση σε ιππικό τουρνουά στη Γαλλία, μετά τον τεράστιο θόρυβο που δημιούργησε παγκοσμίως η είδηση του διαζυγίου της. Αρκετοί ισχυρίζονται ότι η μοναδική απόγονος της θρυλικής δυναστείας των Ωνάση βρίσκεται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Επιμένουν μάλιστα ότι τα προβλήματα στον γάμο της ήταν αυτά που την έκαναν να έχει χάσει σημαντικό βάρος τους τελευταίους μήνες. Η Ωνάση εμφανίστηκε πριν από μερικές βδομάδες με αποστεωμένη σχεδόν σιλουέτα. Φήμες αναφέρουν ότι ένας λόγος του διαζυγίου ήταν η επιθυμία της να γίνει μητέρα. Κάτι τέτοιο όμως δεν κατέστη δυνατό επειδή, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλβάρο το απέφευγε διακριτικά. Ο βραζιλιάνος ιππέας είναι άλλωστε πατέρας ενός κοριτσιού το οποίο απέκτησε από τη σχέση του με τη βραζιλιάνα μοντέλο Σιμπέλ Ντόρσα.
Ενας σκληρός χαρακτήρας


Το νεαρό ζευγάρι επισκέφθηκε μερικές φορές την Ελλάδα και τον ιδιόκτητο Σκορπιό. Ξαφνικά τα πράγματα άλλαξαν. Η Αθηνά άρχισε να αποφεύγει τις επισκέψεις στην Ελλάδα. Με μια αιφνιδιαστική μάλιστα κίνηση πριν από τρία χρόνια πούλησε τον Σκορπιό στον ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η εγγονή του Greek tycoon πούλησε τον ιδιόκτητο παράδεισο της οικογένειας σε μάλλον χαμηλή τιμή. Εκείνη όμως επιθυμεί «να ξεφορτωθεί» οτιδήποτε της θυμίζει αυτή την «κατάρα των Ωνάσηδων».
Είχαν προηγηθεί οι πωλήσεις της συλλογής μπιζού και των διαμερισμάτων της μητέρας της στο Παρίσι και τη Γενεύη, όπως επίσης και του πανέμορφου σπιτιού στη Γλυφάδα. Η Αθηνά προχωρούσε μόνη σε όλες αυτές τις αποφάσεις; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Πόσο, αλήθεια, την επηρέαζε ο σύζυγός της ή οι οικονομικοί της σύμβουλοι; Η Αθηνά δεν συνηθίζει να μιλάει ποτέ για την προσωπική της ζωή ή για αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τα περιουσιακά της στοιχεία. Το «ασχημόπαπο» που μέχρι πριν από έναν χρόνο τουλάχιστον είχε μεταμορφωθεί σε μια γοητευτική γυναίκα (σε αυτό βοήθησαν μια σειρά από πλαστικές επεμβάσεις σε διάσημο βραζιλιάνο πλαστικό χειρουργό μετά από παρότρυνση του Αλβάρο) είναι κλειστός χαρακτήρας. Οι ελάχιστοι κοντινοί της άνθρωποι μιλούν όμως για μια έξυπνη νεαρή γυναίκα και έναν σκληρό χαρακτήρα που επιμένει να κάνει «το δικό της». Η Αθηνά αποφασίζει χωρίς να ακούει συμβουλές φίλων ή συνεργατών. Ισως για αυτό δεν έλαβε σοβαρά υπόψη το σημείωμα που άφησε η Σιμπέλ Ντόρσα, πρώην σύντροφος του Ντόντα, λίγο προτού αυτοκτονήσει: «Αθηνά, λυπάμαι! Ειλικρινά όμως δεν θα βρεις την αληθινή ευτυχία κοντά στον Αλβάρο».
Ο χρόνος θα δείξει…

ΟΛΥΜΠ[ΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Οι «πληροφορίες» ότι η 31χρονη Ωνάση διακατέχεται από τον «φόβο του θανάτου» και παρουσιάζει τάσεις αυτοκτονίας… ελέγχονται ως ανακριβείς! Η Αθηνά Ωνάση προετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Η νεαρή γυναίκα θα αγωνιζόταν για πρώτη φορά επισήμως στο άθλημα της ιππασίας με τα ελληνικά χρώματα. Τελικά αποφάσισε να μη συμμετάσχει στους πολυσυζητημένους ήδη Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας. Αυτοί που γνωρίζουν λίγο περισσότερο το ζευγάρι επιμένουν ότι ο Ντόντα είναι εκείνος ο οποίος παρότρυνε την Αθηνά να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς με τα χρώματα της πατρίδας της. Στο παρελθόν μάλιστα είχαν επισκεφθεί κάποιες φορές την Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ