Εφοδο σε σπίτια επτά ατόμων τα οποία εμφανίζονται να συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των Panama Papers πραγματοποίησαν την εβδομάδα πριν από το Πάσχα οι Αρχές με εντολή των οικονομικών εισαγγελέων κ. Παναγιώτη Αθανασίου, κυρίας Ελένης Τουλουπάκη, κ. Χρήστου Ντζούρα και κ. Γιώργου Καλούδη. Είναι η πρώτη φορά που οι ελληνικές Αρχές εφαρμόζουν γερμανικό σύστημα στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τη φοροδιαφυγή εκατομμυρίων δολαρίων που έχει αποκαλυφθεί από τα ευρήματα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας κατασχέθηκαν σκληροί δίσκοι αλλά και έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι οι offshore της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca έκρυβαν τουλάχιστον για τους δικαιούχους στη χώρα μας πολύ «μαύρο χρήμα»… Ιδιαίτερα ερευνήθηκαν οι δύο υπεράκτιες στις οποίες εμφανίζεται το όνομα του πρώην συμβούλου του κ. Αντώνη Σαμαρά κ. Σταύρου Παπασταύρου, αφού πρόσωπο που είναι στο βάθος ο δικαιούχος ομολόγησε τη φοροδιαφυγή με τις εξής συγκλονιστικές φράσεις: «Είμαι φοροφυγάς εκατομμυρίων, θέλω να πληρώσω για να γλιτώσω».
Στο μεταξύ δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τον πρωθυπουργικό σύμβουλο, αφού εμφανίζεται και σε άλλη υπεράκτια, την οποία είχε ανοίξει με συνάδελφό του μεγάλης εταιρείας. Η αποκάλυψη της συνεύρεσης των δύο θα αποτελέσει είδηση-βόμβα…
Οι έφοδοι στα σπίτια των προσώπων που απομονώθηκαν από το τοπ 20 των μεγαλύτερων ελλήνων φοροφυγάδων των Panama Papers απέφεραν ευρήματα τα οποία επεξεργάζεται η Υπηρεσία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Μεταξύ των προσώπων που ερευνήθηκαν υπάρχει αδελφός μεγάλου επιχειρηματία, που ζει πλέον στο εξωτερικό και έχει καταθέσεις και στη λίστα Λαγκάρντ. Μπήκαν στο σπίτι εκείνου και των γονιών του με εισαγγελέα και χρησιμοποιήθηκε κλειδαράς αφού κανείς δεν ήταν στο σπίτι. Η μεγάλη αυτή έφοδος έγινε οκτώ ημέρες πριν από τη Μ. Δευτέρα.
Επίσης την Πέμπτη, πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας εισέβαλαν και στο σπίτι πρώην στελέχους κινητής τηλεφωνίας, ο οποίος εμφανίζεται επίσης με υπεράκτιες εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους. Ο συγκεκριμένος δεν είχε απασχολήσει τις Αρχές, ακούστηκε μόνο το όνομά του στην υπόθεση των υποκλοπών, φαίνεται επίσης ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τους εισαγγελείς, ανάλογα και με τα ευρήματα βεβαίως…
Εντονη φημολογία υπάρχει και για εμπλοκή, με βάση νέα έγγραφα που ήρθαν από τον Παναμά, πρώην επικεφαλής του ΟΤΕ, ο οποίος έχει απαλλαγεί με βούλευμα για άλλη υπόθεση.
Στο μεταξύ αιτήσεις δικαστικής συνδρομής έφυγαν από τους οικονομικούς εισαγγελείς, εκτός από τον Παναμά και στην κατεύθυνση της Γερμανίας, αλλά και της Ελβετίας, αφού οι δραστηριότητες των στελεχών τραπεζών, που είχαν το ξέπλυμα εκατομμυρίων ευρώ ως κύρια ασχολία τους, ξεκινούν από τις τράπεζες της Ελβετίας και κατευθύνονται στη συνέχεια με τη χρήση της μεθόδου των offshore και προς τις τράπεζες της Ανατολής (Μπανγκόγκ, Σιγκαπούρης, ακόμη και του Λιβάνου), όπου η συνεργασία με τη χώρα μας δεν είναι ούτε στενή ούτε υποχρεωτική.
Στο μεταξύ, στα έγγραφα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων φαίνεται ότι συμπεριλαμβάνονται περίπου 273 ονόματα Ελλήνων, τα περισσότερα από τα οποία εμπλέκονται και σε άλλα σκάνδαλα ή άλλες λίστες. Φυσικά δεν λείπει ο γνωστός κατηγορούμενος σε τρεις υποθέσεις εξοπλιστικών, ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εισαγγελικών λειτουργών είχε κάνει το ξέπλυμα εκατομμυρίων το κυρίως επάγγελμά του. Φαίνεται πάντως ότι σε αυτή τη φάση «έκαψε» τους πελάτες του, αφού τώρα τον ξεσκονίζουν τόσο στην Ελβετία, όπου έχει σταλεί το αίτημα δικαστικής συνδρομής, όσο και στη χώρα μας.
Τα νεότερα θα υπάρξουν μετά το Πάσχα.

«Λαβράκια»
Κατασχέθηκαν σκληροί δίσκοι αλλά και έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι οι offshore της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca έκρυβαν τουλάχιστον για τους δικαιούχους στη χώρα μας πολύ «μαύρο χρήμα»

Μεταξύ των προσώπων που ερευνήθηκαν υπάρχει αδελφός μεγάλου επιχειρηματία, που ζει πλέον στο εξωτερικό και έχει καταθέσεις και στη λίστα Λαγκάρντ. Οι άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας εισέβαλαν και στο σπίτι πρώην στελέχους κινητής τηλεφωνίας, ο οποίος εμφανίζεται επίσης με υπεράκτιες εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους.

Στα έγγραφα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων φαίνεται ότι συμπεριλαμβάνονται περίπου 273 ονόματα Ελλήνων, τα περισσότερα από τα οποία εμπλέκονται και σε άλλα σκάνδαλα ή άλλες λίστες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ