Ενας πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού με έδρα στο λιμάνι του Πειραιά ήταν ο άγνωστος κύριος δημιουργός σημαντικού μέρους των «Panama Papers» στην Ελλάδα. Ο 66χρονος είχε σημαντική θέση στο προξενείο του Παναμά στην Ελλάδα και από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 είχε συστήσει εξειδικευμένη εταιρεία στην οδό 2ας Μεραρχίας που λειτουργούσε ως «γέφυρα» με δικηγορικά γραφεία της Πόλης του Παναμά για τη μαζική παραγωγή offshore εταιρειών προκειμένου να εξυπηρετηθούν ναυτιλιακές και άλλες εταιρείες. Ανάμεσα σε αυτά τα γραφεία φέρεται να ήταν, σύμφωνα με έγγραφα, και το δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca που αποτέλεσε στόχο της πρόσφατης παγκόσμιας έρευνας για την προσπάθεια απόκρυψης «μαύρου χρήματος» και υποθέσεων διαφθοράς σε όλον τον πλανήτη.
«Το Βήμα» παρουσιάζει ένα βασικό τμήμα της «ελληνικής πλευράς» της υπόθεσης με τον φορολογικό παράδεισο του Παναμά. Από την έρευνα 378 δημοσιογράφων από 76 χώρες που εργάζονται σε 107 μέσα ενημέρωσης αναδείχθηκαν 11,5 εκατομμύρια έγγραφα τα οποία αφορούν 214.488 offshore εταιρείες και ιδρύματα που χρησιμοποιούσαν 14.153 μεσάζοντες και πελατεία από 204 χώρες. Ανάμεσά τους 12 ηγέτες κρατών, 61 συγγενείς τους, 128 πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι καθώς και 29 δισεκατομμυριούχοι από τη λίστα «Forbes 500».
Από την πρώτη εξέταση των εγγράφων έχει προκύψει η εμπλοκή πέντε ελλήνων επιχειρηματιών οι οποίοι αρνήθηκαν ότι είχαν προχωρήσει σε οποιαδήποτε επιλήψιμη πράξη. Φέρεται να υπάρχουν και δεκάδες άλλες περιπτώσεις ελλήνων ιδιωτών που υποκρύπτονται πίσω από υπεράκτιες εταιρείες-δημιουργήματα του εν λόγω δικηγορικού γραφείου στην Πόλη του Παναμά, το οποίο έχει δραστηριοποιηθεί από το 1977.
Προκειμένου να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί κύριοι των εταιρειών αυτών, με εντολή του επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων κ. Παναγιώτη Αθανασίου ετοιμάζονται αιτήματα δικαστικής συνδρομής που θα αποσταλούν στον Παναμά. Ποια είναι όμως η ουσιαστική ελληνική πλευρά της γιγαντιαίας «υπόθεσης του Παναμά» και της χαρακτηριζόμενης «μεγαλύτερης διαρροής εγγράφων σε όλον τον κόσμο»;
«Πελατεία» από Ελλάδα


Οπως ανέφεραν στο «Βήμα» δικηγόροι που γνωρίζουν το παρασκήνιο δημιουργίας υπεράκτιων εταιρειών «από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι offshore εταιρείες του Παναμά –ύστερα και από ορισμένες επιπλοκές που υπήρχαν με τις αντίστοιχες υπεράκτιες εταιρείες στη Λιβερία –άρχισαν να γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλείς στη χώρα μας. Εξυπηρετούσαν κατά κύριο λόγο νομιμοφανείς και νόμιμες συναλλαγές για μεταβιβάσεις πλοίων, για αγορά ακινήτων και άλλες διαδικασίες όπου είναι συνήθης η ίδρυση υπεράκτιων εταιρειών. Περίπου 300 πλοία ελληνικών συμφερόντων έχουν σημαία Παναμά και υπάρχουν συναλλαγές με ισάριθμες υπεράκτιες εταιρείες.

Πολλές φορές έφθαναν στα δικηγορικά γραφεία Αθήνας αλλά και Πειραιά ενημερωτικά έγγραφα ή και φυλλάδια νομικών εταιρειών στον Παναμά για τη δημιουργία offshore εταιρειών στη συγκεκριμένη χώρα. Ανάμεσά τους ήταν και η ελεγχόμενη Mossack Fonseca, η οποία ωστόσο είχε παλαιότερα γραφεία στην Κύπρο, ενώ εξυπηρετούσε και πολλούς έλληνες πελάτες της από το παράρτημά της στο Λονδίνο.

Μπορεί να πει κάποιος ότι ήταν ένα από τα πέντε-έξι πιο σημαντικά νομικά γραφεία στον Παναμά για την ίδρυση υπεράκτιων εταιρειών και για ευρύτερη χρήση, πέρα από τα αυστηρώς ναυτιλιακά θέματα. Τότε ήταν γνωστό ότι σημαντικό ρόλο «μεσάζοντα» για τις επαφές με τα δικηγορικά γραφεία του Παναμά και την παραγωγή υπεράκτιων εταιρειών στην εν λόγω χώρα της Κεντρικής Αμερικής είχε ο συγκεκριμένος πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος είχε «υψηλή πελατεία». Επί σειρά ετών είχε σημαντική θέση στο προξενείο του Παναμά στην Ελλάδα και ήταν ο κύριος σύμβουλος για πάσης φύσεως επενδύσεις στη συγκεκριμένη χώρα»
.
«Παναμαϊκών Υπηρεσιών»


Ο συγκεκριμένος πρώην αξιωματικός εμφανιζόταν να είχε θέση σε δύο εταιρείες-παραγωγούς του Ελληνικού Νηογνώμονα με έδρα στον Παναμά και οι οποίες ιδρύθηκαν τον Μάρτιο του 1993 και τον Αύγουστο του 2009.
Επιπλέον τον Μάρτιο του 2001 σύστησε εταιρεία «Παναμαϊκών Υπηρεσιών» με έδρα την οδό 2ας Μεραρχίας, κοντά στο λιμάνι του Πειραιά. Οπως αναφέρεται στο καταστατικό, «σκοπός της επιχείρησης είναι η παροχή υπηρεσιών συμβούλου επιχειρήσεων και η επιμέλεια και διαμεσολάβηση εν σχέσει με διαδικασίες ίδρυσης, οργάνωσης, διοίκησης και διαχείρισης (management consulting) επιχειρήσεων, project management και σχεδιασμού – προγραμματισμού επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (business planning)».
Συμμετοχή στην εταιρεία εμφανίστηκε ακόμη να έχει η Associated Consultants Bureau SA του Παναμά αλλά και αργότερα μια εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων με έδρα στην ίδια περιοχή του Πειραιά και η οποία φέρεται να έχει δημιουργηθεί στην οδό Θεσσαλονίκης στη Λεμεσό της Κύπρου.
Λιμάνι, Κολωνάκι, Γλυφάδα


«Το Βήμα» επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον εν λόγω σύμβουλο επιχειρήσεων για υπεράκτιες εταιρείες στον Παναμά, χωρίς απόκριση. Οι συνεργάτες του σημείωσαν ότι «δεν είχε οποιαδήποτε συναλλαγή με την ελεγχόμενη δικηγορική εταιρεία», κάτι όμως που δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τα έγγραφα που αποκαλύπτονται διαδοχικά.
Η εταιρεία «Παναμαϊκών Υπηρεσιών» στον Πειραιά έχει αλλάξει ιδιοκτήτη την τελευταία διετία. Εκπρόσωποι των τωρινών ιδιοκτητών σημειώνουν ότι «το σημερινό αντικείμενο της εταιρείας είναι μόνο συνδρομή σε τεχνικά ζητήματα ναυτιλιακών εταιρειών στον Παναμά».
Σύμφωνα ακόμη με ορισμένες πληροφορίες ρόλο «μεσάζοντα» με τη Mossack Fonseca είχε και ένα δικηγορικό γραφείο στην περιοχή του Κολωνακίου, το οποίο δεν υπάρχει πλέον, αλλά και ιδιώτης με έδρα στη Γλυφάδα.


Τι βρήκει το ΣΔΟΕ
«Τριγωνικά» και άλλα τρικ με προμήθειες και σκάνδαλα

Στελέχη του ΣΔΟΕ σε πρόσφατες αναλύσεις τους είχαν αναδείξει τον ρόλο υπεράκτιων εταιρειών του Παναμά. Μία από αυτές ήταν σε περίπτωση πώλησης ιατρικών ειδών ύψους 800.000 ευρώ σε κρατικό νοσοκομείο. Για αυτή την υπόθεση εντοπίστηκε ότι η ελληνική προμηθεύτρια εταιρεία σύστησε offshore εταιρεία στην εν λόγω χώρα προκειμένου μέσω «τριγωνικών σχέσεων» να υπάρξει μειωμένη φορολόγηση.
Παρόμοιο τρικ σημειώθηκε, σύμφωνα με στελέχη του ΣΔΟΕ, σε αγορά τηλεπικοινωνιακού υλικού με λογισμικό από το Ελληνικό Δημόσιο με δημόσιο διαγωνισμό. Και σε αυτή την περίπτωση ελληνική επιχείρηση δημιούργησε πάλι υπεράκτια εταιρεία στον Παναμά προκειμένου να αποκρύψει έσοδα της τάξης των 3,7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη αναφορά σχετίζεται με την προμήθεια από την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ του γερμανικού συστήματος υποκλοπών, το οποίο είχε οδηγήσει στη φυλακή τον προμηθευτή του συστήματος. Ωστόσο υπήρξε πρόσφατα απαλλακτική απόφαση για την εν λόγω υπόθεση.
Συμπληρώνεται ότι χρήση offshore εταιρειών από την εν λόγω κεντροαμερικανική χώρα υπήρξαν στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου αλλά και σε περιπτώσεις πρόσφατων τραπεζικών σκανδάλων.

ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
«Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι offshore εταιρείες του Παναμά – ύστερα και από ορισμένες επιπλοκές που υπήρχαν με τις αντίστοιχες υπεράκτιες εταιρείες στη Λιβερία – άρχισαν να γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλείς. Εξυπηρετούσαν κατά κύριο λόγο νομιμοφανείς συναλλαγές για μεταβιβάσεις πλοίων, για αγορά ακινήτων και άλλες διαδικασίες όπου είναι συνήθης η ίδρυση υπεράκτιων εταιρειών».

«Σημαντικό ρόλο μεσάζοντα για τις επαφές με τα δικηγορικά γραφεία του Παναμά και την παραγωγή υπεράκτιων εταιρειών είχε πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος είχε “υψηλή πελατεία”. Επί σειρά ετών κατείχε σημαντική θέση στο προξενείο του Παναμά στην Ελλάδα και ήταν ο κύριος σύμβουλος για πάσης φύσεως επενδύσεις στη συγκεκριμένη χώρα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ