«Ούτε να το σκέφτεσαι. Τέτοια απόφαση θα είναι casus belli». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη. Τα είπε την περασμένη Τετάρτη στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ απευθυνόμενος στον πρόεδρο κ. Αθανάσιο Γιαννόπουλο, λίγη ώρα αφότου εισέβαλε στην αίθουσα. Τι τον οδήγησε να εκφραστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο;
Η πρόθεση του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ να προχωρήσει στην ακύρωση του διαγωνισμού για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με 100 γιατρούς και 400 νοσηλευτές μετά την ωμή παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού που κατέστησε παράνομα τα αποτελέσματα της προκήρυξης. Αλλωστε, όπως έχει αποκαλύψει «Το Βήμα» και έχει συνομολογηθεί από τον κ. Πολάκη, ο ίδιος δέσμευσε τις εκατοντάδες αιτήσεις και τα πρωτότυπα δικαιολογητικά όλων των υποψηφίων γιατρών και νοσηλευτών στο γραφείο του. Με άλλα λόγια, υποκατέστησε τις αρμόδιες επιτροπές του ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΔΣ βγάζοντας μόνος του τα αποτελέσματα.
Η απειλή στο ΚΕΕΛΠΝΟ


«Εγώ εισηγούμαι», φέρεται να είπε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, «και θεωρώ ότι πρέπει να γίνει ακύρωση και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού με συγκεκριμένους χρόνους διότι αφορά κλίνες εντατικής θεραπείας. Κανείς δεν θα μου πει, στην ηλικία που βρίσκομαι, τι θα κάνω». Η τοποθέτηση αυτή ήταν που προκάλεσε τον εκνευρισμό του αναπληρωτή υπουργού και είπε, παρουσία των μελών του ΔΣ του Κέντρου, ότι μια τέτοια απόφαση θα αποτελέσει αιτία πολέμου. Μέλη του ΔΣ επιχείρησαν να… συνετίσουν τον αναπληρωτή υπουργό, ο οποίος όμως ήταν ανένδοτος.
Εξερχόμενος του ΚΕΕΛΠΝΟ ο κ. Πολάκης το μόνο που θυμήθηκε από όσα διημείφθησαν είναι να πει μια μαντινάδα. Στη συνέχεια, εξέδωσε ο ίδιος –το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Υγείας και όχι το ΚΕΕΛΠΝΟ –ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Κατόπιν συνάντησης που είχε σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης με τη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ στα γραφεία του Οργανισμού, αποφασίστηκε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία αξιολόγησης των ενστάσεων επί του προσωρινού πίνακα κατάταξης των γιατρών, ώστε να στελεχωθούν το συντομότερο δυνατόν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων».
Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ουδεμία απόφαση περί αξιολόγησης ενστάσεων των αποτελεσμάτων του κ. Πολάκη ελήφθη. Αυτό που αποφασίστηκε ήταν νέα συνεδρίαση του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ τη Μεγάλη Τρίτη.
Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είχε αναγγείλει μέσω κοινωνικών δικτύων την αλλαγή του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ, αν και προσφάτως διορισμένο από την κυβέρνηση (επί υπουργίας Παναγιώτη Κουρουμπλή) με τριετή θητεία. Γιατί; Οπως ψιθυρίζεται στους διαδρόμους του υπουργείου Υγείας, ο κ. Πολάκης επιθυμεί πρόεδρο και μέλη με τυφλή υποταγή στη βούλησή του ακόμη και όταν αυτή δεν είναι σύννομη…
Τα έγγραφα
Πώς έβγαλε μόνος του αποτελέσματα
Οπως ήδη έχει αποκαλύψει «Το Βήμα», ενώ οι συγκροτηθείσες τριμελείς επιτροπές του ΚΕΕΛΠΝΟ για την αξιολόγηση των σχετικών αιτήσεων γιατρών και νοσηλευτών ήταν σε διαδικασία ελέγχου και αξιολόγησης, πριν από την ολοκλήρωση του έργου τους και της ενυπόγραφης υποβολής των αποτελεσμάτων στο ΔΣ, όπως προβλέπεται (γι’ αυτό δεν υπάρχει ενυπόγραφη εισήγηση επιτροπής ούτε απόφαση ΔΣ), δεσμεύθηκε με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας το σύνολο των πρωτοτύπων αιτήσεων και δικαιολογητικών των υποψηφίων γιατρών και νοσηλευτών, με αποτέλεσμα την αδυναμία ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας από τα αρμόδια όργανα του Κέντρου.
Οι χιλιάδες αιτήσεις και τα πρωτότυπα δικαιολογητικά των υποψηφίων μεταφέρθηκαν δε απροκάλυπτα στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, και δη εν ώρα εργασίας, καθώς ο κ. Πολάκης έστειλε στο ΚΕΕΛΠΝΟ μετακλητή υπάλληλο του πολιτικού γραφείου του υπουργού Υγείας, η οποία πήρε ενυπογράφως και για λογαριασμό του (με πρωτόκολλο παραλαβής) τα ογκώδη σχετικά στοιχεία που αφορούσαν γιατρούς και νοσηλευτές ΠΕ.
Σε δεύτερο χρόνο ακολούθησε και δεύτερη φορτωτική… Αυτή τη φορά αφορούσε νοσηλευτές ΤΕ και ΔΕ, τις πρωτότυπες αιτήσεις και τα δικαιολογητικά των οποίων παρέλαβε με εντολή του και για λογαριασμό του ο οδηγός του και πάλι ενυπογράφως (με πρωτόκολλο παραλαβής).
Εντολή υπουργού

Στη συνέχεια ο κ. Πολάκης απέστειλε στο ΚΕΕΛΠΝΟ επίσημο, ενυπόγραφο και πρωτοκολλημένο έγγραφό του, στο οποίο είχε συνημμένο τον πίνακα κατάταξης των υποψηφίων γιατρών. Εδινε εντολή στον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ για την τάχιστη πρόσληψη των ατόμων βάσει των αποτελεσμάτων που ο ίδιος τού απέστειλε. Στο ίδιο έγγραφό του ο αναπληρωτής υπουργός σημείωνε ότι επιστρέφει στο ΚΕΕΛΠΝΟ τις πρωτότυπες αιτήσεις και δικαιολογητικά των υποψηφίων που είχε δεσμεύσει για αρκετές ημέρες στο γραφείο του.
Ακολούθως ο κ. Πολάκης, και πάλι επισήμως, διά του προσωπικού υπηρεσιακού του e-mail, απέστειλε σε κλειδωμένα αρχεία (pdf) και τα αποτελέσματα (τρεις πίνακες) ζητώντας την άμεση ανάρτησή τους και δίδοντας έγγραφη εντολή να δοθούν μόλις τέσσερις ημέρες για υποβολή ενστάσεων. Πρόκειται για τους πίνακες των γιατρών που βρίσκονται αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν συνταχθεί από τη μετακλητή του υπάλληλο και όψιμα ο κ. Πολάκης τούς ονομάζει «προσωρινούς».
Και νέα υπουργική εντολή

Στις 14 Απριλίου με νέο επίσημο, ενυπόγραφο από τον ίδιο και πρωτοκολλημένο έγγραφό του προς το ΚΕΕΛΠΝΟ έπραξε ακριβώς τα ίδια (δική του βαθμολογία, δικά του αποτελέσματα σε μορφή pdf) και για τους νοσηλευτές ΠΕ. Σημείωσε πάλι ότι επιστρέφει τις πρωτότυπες αιτήσεις και δικαιολογητικά των υποψηφίων που είχε δεσμεύσει στο γραφείο του.
Μάλιστα, επειδή στην περίπτωση των νοσηλευτών ο κ. Πολάκης είχε ήδη δεσμεύσει νωρίτερα όλα τα πρωτότυπα δικαιολογητικά, με αποτέλεσμα το ΚΕΕΛΠΝΟ να μην έχει καν τα τηλέφωνα των υποψηφίων, ο αναπληρωτής υπουργός αναγκάστηκε (προτού επιλέξει τους νοσηλευτές που έστειλε στο ΚΕΕΛΠΝΟ με το υπ’ αριθμ. 461/14.4.2016 έγγραφό του) να αποστείλει και πάλι προσωπικές ενυπόγραφες εντολές στο ΚΕΕΛΠΝΟ με συνημμένο κατάλογο τηλεφώνων υποψηφίων, προκειμένου το Κέντρο να τους τηλεφωνήσει και να τους ζητήσει συμπληρωματικά στοιχεία. Αυτά έπρεπε να του τα στείλει ξανά στο γραφείο του με… προθεσμία.
Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τις ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί στη Βουλή από βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με πρώτο τον κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο, έχει ήδη κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα κατά παντός υπευθύνου από τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Ανδρέα Λοβέρδο, κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου και κ. Βασίλη Κεγκέρογλου.

Τι λένε οι νομικοί
Προσβολή!
Οι ενέργειες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, σύμφωνα με τον ποινικολόγο, ειδικό σε θέματα διαφθοράς κ. Αλέξανδρο Στρίμπερη, ενέχουν ποινική αξιολογησιμότητα. «Είναι η πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση που εποπτεύων υπουργός υποκαθιστά τις αρμοδιότητες ενός οργανισμού, ο οποίος έχει διοικητική, οικονομική και νομική αυτοτέλεια. Το νομικό πρόσωπο αποφασίζει και το μόνο που μπορεί να κάνει ο υπουργός μετά την έκδοση πράξης ή απόφασης είναι να προβεί σε έλεγχο νομιμότητας των σχετικών πράξεων μέσω αρμοδίων ελεγκτικών αρχών. Αν διαπιστώσει κάτι το επιλήψιμο, να το αναπέμψει στα όργανα του νομικού προσώπου ή του εποπτευόμενου οργανισμού και αν οι πράξεις του αρμοδίου οργάνου του οργανισμού ενέχουν στοιχεία ποινικής αξιολογησιμότητας, ο υπουργός πρέπει να τις παραπέμψει στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Οι ενέργειες του κ. Πολάκη προσβάλλουν το κράτος δικαίου μας και θέτουν προβληματισμούς ως προς τη δημοκρατική νομιμότητα της πολιτείας μας».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ