Τρεις εξαιρέσεις που επιτρέπουν την καλλιέργεια προσδοκίας για την πρόσληψη περίπου 12.000 εργαζομένων στο Δημόσιο το 2016 επιδιώκει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης να περιλαμβάνονται στη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.
Στο κείμενο για να κλείσει η αξιολόγηση του Απριλίου η ελληνική πλευρά επιθυμεί –και σύμφωνα με ανώτερα κυβερνητικά στελέχη έχει γίνει αποδεκτό –να υπάρχει αναφορά στο ότι δεν θα συνυπολογίζονται, θα «αφαιρούνται» από το συνολικό ποσοστό των προγραμματισμένων κατ’ έτος προσλήψεων:
  • Οι επανατοποθετήσεις ή οι διορισμοί με βάση αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων.
  • Οι προσλήψεις λόγω της εφαρμογής αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
  • Οι εκκρεμείς υποθέσεις προσλήψεων προηγούμενων ετών που, αν και είχαν προϋπολογισθεί, δεν πραγματοποιήθηκαν.
Βεβαίως, οι σφικτοί δημοσιονομικοί στόχοι και η φθίνουσα πορεία για τις δημόσιες δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ κατά την περίοδο 2016-19 παραμένουν. Ομως φαίνεται ότι επιταχύνεται και προχωρεί… εμπροσθοβαρώς χρονικά η είσοδος νέων υπαλλήλων στο Δημόσιο –και επομένως πιο χαμηλόμισθων σε σχέση με τους συνταξιοδοτούμενους. Η κυβέρνηση προβάλλει ότι από τον έλεγχο των προσλήψεων κατά τη διετία 2017-18 επέρχεται μείωση κόστους κατά 200 εκατ. ευρώ.
Υπολογίζεται ότι οι συνολικές εκκρεμότητες κατά την τετραετία 2012-15 φτάνουν τις 6.500-7.000 προσλήψεις. Από εδώ ξεκινούν οι εκτιμήσεις και οι υπολογισμοί του ηγετικού επιτελείου του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Χριστόφορου Βερναρδάκη, ώστε να ανοίξει ο επικοινωνιακός δρόμος να προβάλλει η κυβέρνηση με θετικό πρόσημο ως προς το καθεστώς των προσλήψεων το κείμενο της επικείμενης συμφωνίας με τους «θεσμούς».
Η… δημιουργική λογιστική της κυβέρνησης αβγατίζει την αριθμητική προσλήψεων για το 2016, η οποία ως τώρα ισοδυναμούσε περίπου με 3.000-5.000 νέες προσλήψεις με δεδομένο ότι ισχύει πάντα η μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις / συνταξιοδοτήσεις. Πώς τις αβγατίζει; Η συμφωνία για διατύπωση εξαιρέσεων από τον υπολογισμό του ποσοστού των προσλήψεων οδηγεί το 2016, κατά τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, σε 12.000 διορισμούς (συνολικά οι 6.500-7.000 εκκρεμείς υποθέσεις μαζί με 3.000-3.500 προγραμματισμένες ετήσιες προσλήψεις και περίπου 1.500 γιατρούς). Παράλληλα, οι δικαστικές αποφάσεις δεν θεωρούνται αμελητέες επί του συνόλου του ποσοστού προσλήψεων –τα στοιχεία για το 2015 αφορούν 1.500 περιπτώσεις.
Κλειδί οι αποχωρήσεις
Πού είναι η «παγίδα»; Ολα αυτά συνδέονται έτσι και αλλιώς με τις αποχωρήσεις. Είναι «κινούμενη άμμος» οι υπολογισμοί για τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων, με δεδομένο ότι η νομοθεσία για τη συνταξιοδότηση και των δημοσίων υπαλλήλων ορίζει την ηλικία εξόδου στα 67 έτη, ενώ παράλληλα υπάρχουν και μεταβατικές διατάξεις.
Υπάρχει προβληματισμός για τις αποχωρήσεις των επόμενων ετών. Και αν για το 2016 οι «εκκρεμότητες» των περασμένων ετών περί προσλήψεων δίνουν έναν «αέρα» δυνητικά σε διορισμούς, εν τούτοις από το 2017 και μετά, παρά την ευνοϊκότερη αναλογία προσλήψεων -αποχωρήσεων (1:4, 1:3, 1:2), είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ξεπερνούν τις 3.000 κατ’ έτος, μια και μπορεί οι συνταξιοδοτήσεις να είναι πολύ περιορισμένες.
Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι το υπουργείο Εσωτερικών προσανατολίζεται να θέσει σε προτεραιότητα την πρόσληψη εκπαιδευτικών με διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Μάλιστα, στο πλαίσιο των υπολογισμών για 12.000 προσλήψεις το 2016, επιδιώκεται να είναι 5.000 το προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (αν και οι ανάγκες είναι υπερδιπλάσιες).
Καταδίκη
Παράλληλα, δεν είναι άνευ σημασίας η επιδίωξη ένταξης στο κείμενο της συμφωνίας του ζητήματος εφαρμογής αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε σχέση με τις ανάγκες σε προσωπικό που δημιουργούνται. Συνδέεται με την υπόθεση καταδίκης της Ελλάδας ύστερα από καταγγελίες δέκα ενώσεων ελλήνων γιατρών στην Κομισιόν.
Η Ελλάδα βρέθηκε υπόλογη διότι οι γιατροί εργάζονταν στα νοσοκομεία επί 24 ή και περισσότερες ώρες αδιαλείπτως, δεν εφάρμοζε εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας μη υπερβαίνουσα τις 48 ώρες και δεν καθιέρωσε ελάχιστο ημερήσιο χρόνο αναπαύσεως ούτε περίοδο αντισταθμιστικής αναπαύσεως. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η συμμόρφωση προς τους κανόνες αυτούς επιφέρει προβλήματα λειτουργίας και χρήζει ενίσχυσης σε ιατρικό προσωπικό η εφαρμογή της δικαστικής υπόθεσης. Με άλλα λόγια, λένε ότι θα γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού…
Από το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνεται ότι οι διατυπώσεις των εξαιρέσεων επί του ποσοστού των προσλήψεων στο κείμενο έχουν «κλείσει» και έχουν την αποδοχή των «θεσμών».


Με ένα άρθρο
Καταργούνται οι γενικοί γραμματείς

Οι εκπρόσωποι των δανειστών στοχεύουν στην αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης και εστιάζουν, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα των παλαιών γενικών γραμματέων. Ηδη στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση και την επιλογή προϊσταμένων στη δημόσια διοίκηση υπάρχει η πρόβλεψη για τους διοικητικούς γενικούς γραμματείς στην κορυφή της δημόσιας διοίκησης. Ζητείται να υπάρχει δεσμευτικά στο κείμενο η αναφορά στην άμεση κατάργηση των παλαιών γενικών γραμματέων με τροποποίηση της νομοθεσίας περί κυβερνητικών οργάνων.
Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα μεταξύ του «κουαρτέτου» και των επικεφαλής των υπουργείων που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση έχει προγραμματισθεί να παρευρίσκεται και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Εκεί –εφόσον προχωρήσει η όλη διαδικασία –θα δοθεί το «πράσινο φως» και θα γίνουν οι τελικές διατυπώσεις.
Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι την περασμένη Παρασκευή από το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Εσωτερικών απέφευγαν οποιοδήποτε σχόλιο για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ περί μείωσης μισθού στο Δημόσιο, για κατάργηση ή περικοπές στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών, στα επιδόματα παραμεθόριων περιοχών κ.ά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ