Τρόπους για την πρόσληψη επιπλέον λιμενοφυλάκων για την διαχείριση των αυξημένων προσφυγικών ροών αναζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας.
Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενικών σημειώνουν ότι στα χέρια του έχει αίτημα τους για πρόσληψη περίπου 500 ατόμων που θα μπορούσαν να διατεθούν, μετά από εντατική εκπαίδευση ολίγων μηνών, στις υπηρεσίες «πρώτης γραμμής». Ωστόσο, προσθέτουν, ότι και 200 να καταφέρει να προσλάβει θα είναι σημαντική ενίσχυση.
Την ίδια στιγμή η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος ζητά να ενημερωθεί για την «τύχη» του κτιρίου της Σχολής Λιμενοφυλάκων στον Πειραιά που είχε στην δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ ζητώντας την επαναλειτουργία του.
Η τελευταία σειρά λιμενοφυλάκων εκπαιδεύτηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πολεμικού Ναυτικού στον Πόρο με αποτέλεσμα οι καθηγητές να μετακινούνται καθημερινά με πλοία ενώ οι αξιωματικοί συνεχίζουν να εκπαιδεύονται στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και οι υπαξιωματικοί στις εγκαταστάσεις του ΠΝ στον Σκαραμαγκά. Σημειώνεται ότι είναι σε εκκρεμότητα δυο εξαγγελίες του κ. Δρίτσα «η διαμόρφωση των προϋποθέσεων ίδρυσης Ακαδημίας ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και εισαγωγής σε αυτήν μέσω πανελληνίων εξετάσεων, όπως αρμόζει στο Σώμα».
Σε επιστολή που απέστειλε η ΠΕΑΛΣ στην πολιτική και φυσική ηγεσία του Λ.Σ. για τη Σχολή Λιμενοφυλάκων επισημαίνει ότι «η Σχολή αυτή από ιδρύσεώς της έχει συνδέσει το όνομά της με την άρτια και ποιοτική παροχή εκπαίδευσης στους νέους λιμενοφύλακες, με ειδικές υποδομές και χώρους εκμάθησης, διαμονής και σίτισης και σε τοποθεσία κατάλληλη για τη γνωριμία και επαφή των νέων συναδέλφων με το αντικείμενο του Λ.Σ, τόσο στις εγγύς Λιμενικές Αρχές, όσο και στις επιτελικές Υπηρεσίες του Α.ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια η Σχολή Λιμενοφυλάκων, με ευθύνη όλων των τελευταίων κυβερνήσεων έχει παραγκωνιστεί –αχρηστευθεί αδικαιολόγητα, χωρίς να γνωρίζουμε σε ποια μελέτη και συγκρίσιμα στοιχεία στηρίχτηκε η απόφαση περί μη λειτουργίας της ως Παραγωγικής Σχολή του Λ.Σ. Επιπλέον, παρότι έχουμε στη διάθεσή μας μια υπάρχουσα και έτοιμη εκπαιδευτική υποδομή προς χρήση, δαπανώνται σημαντικά οικονομικά ποσά μεταφοράς, διαμονής, σίτισης και εκπαίδευσης των δοκίμων Λιμενοφυλάκων στο νησί του Πόρου, κόντρα στην αρχή του »κόστους –οφέλους» και στη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας».
Η ΠΕΑΛΣ υπογραμμίζει ότι «θεωρούμε ότι κατόπιν μιας αναγκαίας, οικονομικά μετρημένης, στοχευμένης και οργανωμένης ανακαίνισης –παρέμβασης, το κτίριο της Σχολής Λιμενοφυλάκων θα καταστεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έτοιμο και άρτιο να υποδεχτεί του νέους Λιμενοφύλακες, εξοικονομώντας οικονομικούς πόρους που αλόγιστα δαπανώνται τα τελευταία χρόνια και επί του παρόντος για την εκπαίδευση των λιμενοφυλάκων σε »δανεικές υποδομές» στον Πόρο, οι οποίοι θα μπορούσαν να διατεθούν για τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, προς ενίσχυση των λιμενικών Αρχών »πρώτης γραμμής» στο »μέτωπο» της παράνομης μετανάστευσης».