Ένα γιγαντιαίο έργο, τη συντήρηση και την αποκατάσταση του κουβούκλιου του Παναγίου Τάφου στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως, αναλαμβάνει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Μάλιστα, μετά τη χορηγία 50.000 ευρώ απο τη Τράπεζα Αττικής έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της κ. Ιωάννη Γαμβρίλη, το έργο ξεκινάει αμέσως.
Το ποσό θα διατεθεί για την ενάγερση σκαλωσιών και το στήσιμό του, κάτι που θα έχει γίνει πριν από τις 27 Μαρτίου που είναι εφέτος το καθολικό Πάσχα. Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει το ενδεχόμενο ένταξης του έργου στην πλατφόρμα Crowdfunding, ενώ το Διεθνές Ταμείο Μνημείων (World Monument Fund) έχει ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον του να συμβάλει στο έργο.
Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών κυρία Τόνια Μοροπούλου, ενώ η έρευνα εκπονήθηκε από επιστημονική ομάδα του ΕΜΠ στην οποία συμμετέχουν οι καθηγητές Αρχιτεκτονικής κ. Μανώλης Κορρές, Αγρονόμων – Τοπογράφων κ. Α. Γεωργόπουλος και Πολιτικών Μηχανικών κ. Κ. Σπυράκος.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της μελέτης διασφαλίστηκε η συνέχιση του προσκυνήματος και της λειτουργίας του Παναγίου Τάφου, ενώ το μεγάλο έργο παρουσιάστηκε από τη διοίκηση του ιδρύματος σε μια λαμπρή εκδήλωση με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του Πατριαρχείου.
Όπως τόνισε στην ομιλία του ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, «η διεπιστημονική αυτή μελέτη συνετέλεσε, ως γνωστό, τα μέγιστα στη μη παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης των προσκυνητών, των προσερχομένων από τα πέρατα της γης επί καθημερινής βάσης στον Πανάγιο Τάφο. Το παλαίφατο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ευρισκόμενο σε πλήρη συνεργασία με τις δύο συνέταιρες χριστιανικές κοινότητες, ήτοι των Φραγκισκανών και των Αρμενίων, ανέλαβε την πρωτοβουλία προγραμματικής συμφωνίας με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο».
Απο τη πλευρά του, ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθηγητής κ. Ιωάννης Γκόλιας δήλωσε ότι «το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο επιβεβαιώνοντας ότι σημαντικός πυλώνας της αποστολής του είναι η κοινωνική αλλά και εθνική προσφορά, προχώρησε στην εκπόνηση ενός καινοτόμου «Ολοκληρωμένου Προγράμματος Συντήρησης και Αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα» από διεπιστημονική ομάδα».
«Το έργο είναι εμβληματικό και αφορά ένα κορυφαίο μνημείο με παγκόσμια ακτινοβολία» είπε ο κ. Γκόλιας. «Με την πρωτοβουλία του αυτή το ΕΜΠ συμβάλλει στην προστασία μιας παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς με μοναδική σημασία για τον χριστιανισμό και τον ελληνισμό. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα συνεχίσει με την ίδια ευαισθησία να είναι παρόν όπου η επιστημονική του εγκράτεια μπορεί να συνεισφέρει στην επίτευξη των κοινωνικών και εθνικών στόχων της Πολιτείας» τόνισε ακόμη.
Στην εκδήλωση παρέστησαν μέλη της κυβέρνησης, ο υπουργός Πολιτισιτμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης και εκ μέρους του Πρωθυπουργού ο υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης.