Στα ίχνη των τριών προμηθευτών και αγοραστών των δύο τόνων ηρωίνης του φορτηγού πλοίου «Noor 1», από τους οποίους δύο είναι Ιρανοί και ένας Βέλγος, βρίσκονται οι ελληνικές διωκτικές και δικαστικές αρχές μετά και τη σημαντική κατάθεση εμπλεκομένου στο κύκλωμα.
«Το Βήμα» παρουσιάζει άγνωστα στοιχεία αλλά και φωτογραφίες των υπόπτων για την προμήθεια του τεράστιου φορτίου ηρωίνης όπως έχουν προκύψει από τη μυστική έρευνα αξιωματικών του Λιμενικού και δικαστικών λειτουργών τις τελευταίες ημέρες με την υποβοήθηση από έναν εκ των βασικών κατηγορουμένων.


Τα στοιχεία

Σύμφωνα με ασφαλή στοιχεία, όπως ένα e-mail, η ανάλυση λίστας αεροπορικής εταιρείας κ.ά., έχουν ταυτοποιηθεί τα ονόματα των προσώπων που φέρεται να έχουν χρηματοδοτήσει τη μεταφορά ηρωίνης από τον Περσικό Κόλπο στην Ελλάδα και ακολούθως στο Βέλγιο, πιθανόν και σε άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Νομικοί και δικαστικοί λειτουργοί μιλούν για σημαντικά ευρήματα που δίνουν νέα διάσταση στην υπόθεση.
Ολα αυτά ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η δίκη για την υπόθεση αυτή στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας και αρχίζει ο κύκλος των κρίσιμων απολογιών των κατηγορουμένων, οι οποίες κρίνονται ζωτικής σημασίας.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία των ελληνικών Αρχών, κεντρικά πρόσωπα στην αγοραπωλησία του φορτίου είναι δύο άτομα ιρανικής καταγωγής –αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι ήταν Τούρκοι, κάτι ωστόσο που απορρίφθηκε στην πρόοδο της έρευνας –τα οποία εικονίζονται σε βίντεο που βρίσκεται στον φάκελο της υπόθεσης «Noor 1» και το οποίο αρχικά είχε υποτιμηθεί.
Στο βίντεο αυτό, χρονικής διάρκειας 16 δευτερολέπτων, που εντοπίστηκε σε κινητό κατηγορουμένου και ανακλήθηκε από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., αποτυπώνεται η συνάντηση πέντε ατόμων σε γραφείο σε άγνωστο τόπο στην Κωνσταντινούπολη την 1η Μαρτίου 2014 (δηλαδή περίπου δύο μήνες πριν από το κρίσιμο ταξίδι του «Noor 1» που είχε εντοπιστεί στις αρχές του καλοκαιριού του 2014 στην περιοχή της Βλύχας στην Ελευσίνα). Ενας εκ των πέντε που εικονίζονται στη συνάντηση είναι ο έλληνας κατηγορούμενος ο οποίος κατέγραψε με το κινητό του ένα μικρό τμήμα της.
Οπως σημειώνεται στη σχετική απομαγνητοφώνηση και μετάφραση από την ΕΛ.ΑΣ., «η συζήτηση στο εν λόγω γραφείο γίνεται στην ιρανική γλώσσα (φαρσί) και στην «αφγανική» διάλεκτο». Ενας εκ των παρόντων στην επίμαχη συνάντηση ακούγεται να λέει: «Το όνομα και τα πράγματα παραδόθηκαν στο Πακιστάν». Ενας άλλος λέει απευθυνόμενος σε όλους: «Ακούτε;». Και ένας τρίτος συμπληρώνει: «Τη δεύτερη φορά τα πράγματα ήταν έτοιμα, αλλά το Πακιστάν κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά και τους κατέδωσε».
Αρχικά ο έλληνας κατηγορούμενος που ήταν παρών στη συνάντηση ανέφερε σε συμπληρωματικό υπόμνημά του ότι «αυτή η συνάντηση αφορούσε εμπόριο ρούχων επώνυμων μη γνήσιων και δεν είχε καμία σχέση με το ταξίδι του «Νoor 1″».
Ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες από τον ίδιο καθοριστικό μυστικό μάρτυρα «σε αυτή τη συνάντηση πράγματι συμμετείχαν οι χρηματοδότες της ηρωίνης κι αυτό ήταν το θέμα συζήτησης».
Τα πρόσωπα

Τα στελέχη των ελληνικών Αρχών που επιχείρησαν να προσδιορίσουν την ταυτότητα των συμμετεχόντων στην «κρίσιμη συνάντηση για τη μεταφορά της ηρωίνης» εστίασαν την προσοχή τους σε αναφορά ότι ένας εξ αυτών ερχόταν κατευθείαν από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου μόλις είχε φθάσει με πτήση από ευρωπαϊκή χώρα. Οπως και στις «σαφείς ενδείξεις» ότι ένας εκ των άλλων ατόμων στο γραφείο της Κωνσταντινούπολης είναι στενός συγγενής του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους παρόντες στην ίδια συνάντηση είναι άτομο –δεν έχει όμως ακόμη ταυτοποιηθεί –το οποίο είχε καθοριστικό ρόλο στο ταξίδι του «Noor 1» και φέρεται να έχει δολοφονηθεί στην Κωνσταντινούπολη πριν από μερικούς μήνες.
Το τρίτο πρόσωπο στον κύκλο της «αγοραπωλησίας» της ηρωίνης είναι 44χρονος βέλγος επιχειρηματίας, τουρκικής καταγωγής, που ονομάζεται Ορχάν Ουρμ. Εχει συλληφθεί προ ενός μηνός σε ολλανδική πόλη, όπως είχε αναφέρει και στη διάρκεια της κατάθεσής του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο αρμόδιος αξιωματικός του Λιμενικού κ. Γιώργος Κατσούλης.

Ο επιχειρηματίας αυτός φέρεται να παρέλαβε με τη βοήθεια ομοεθνών του τουλάχιστον έναν τόνο ηρωίνη μετά την άφιξή της στην Ελευσίνα και να τη μετέφερε με φορτηγά στη Βόρεια Ευρώπη. Ωστόσο ασαφείς θεωρούνται οι συναλλαγές που θα έκαναν οι ιρανοί επιχειρηματίες –από τη συνάντηση στο γραφείο της Κωνσταντινούπολης -, αφού θεωρείται ότι αυτοί προωθούσαν την ηρωίνη προς ευρωπαϊκές χώρες.

HeliosPlus