Τρία κυκλώματα που παρείχαν «προστασία» σε ιδιοκτήτες καταστημάτων σε διάφορες περιοχές της Αττικής εξάρθρωσε το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι ζητούσαν από τους επιχειρηματίες 300 έως 500 ευρώ τον μήνα εξασφαλίζοντας έτσι ένα ποσό περίπου 100.000 ευρώ μηνιαίως.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβαν 21 άτομα, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά μέλη ενώ σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 76 ατόμων, εκ των οποίων τα 37 θεωρούνται ως βασικά και τα 39 ως περιφερειακά. Πρόκειται για 18 έλληνες, ηλικίας από 20 έως 46 ετών και τρεις υπηκόους Αλβανίας ηλικίας 22, 26 και 32 ετών.
Επιπλέον, αναζητούνται 55 άτομα εκ των οποίων, μέχρι στιγμής, έχουν ταυτοποιηθεί τα 22, που πρόκειται για 15 έλληνες ηλικίας από 22 έως 60 ετών, τρεις ελληνίδες ηλικίας 32, 45 και 54 ετών και τέσσερις υπηκόους Αλβανίας ηλικίας 32, 32, 39 και 47 ετών.
Μεταξύ των εμπλεκομένων είναι και τρεις αστυνομικοί, ο ένας χαρακτηρίζεται ως βασικό μέλος και οι άλλοι δύο ως περιφερειακά μέλη των εγκληματικών οργανώσεων.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα μέλη των κυκλωμάτων παρείχαν «προστασία» σε 150 τουλάχιστον καταστήματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής
Στην κατοχή τους και σε κατ΄ οίκον έρευνες βρεθήκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 22.250 ευρώ, ένα πιστόλι, 140 φυσίγγια, δύο αλεξίσφαιρα γιλέκα, ένα πιστόλι κρότου, πέντε αυτοκίνητα, δυο μοτοσικλέτες, σιδερογροθιές, μαχαίρια, αναβολικά χάπια, μικροποσότητες κάνναβης, ασύρματοι, κινητά τηλέφωνα κλπ
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία –κακουργηματικού χαρακτήρα – για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της εκβίασης κατ’ επάγγελμα, της κλοπής, της μαστροπείας, της πλαστογραφίας, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της παράβασης καθήκοντος, καθώς και για παράβαση των νόμων περί όπλων, περί εξαρτησιογόνων ουσιών και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Ειδικότερα όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα των αστυνομικών τα μέλη των κυκλωμάτων δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από το 2014 και στόχος τους ήταν «να εκβιάζουν τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, που λειτουργούσαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, απειλώντας τόσο τους ίδιους όσο και τις επιχειρήσεις τους και να απαιτούν διάφορα χρηματικά ποσά, με το πρόσχημα της «παροχής προστασίας» στα καταστήματά τους», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Επίσης ορισμένα από τα μέλη προέβαιναν σε καθημερινή βάση, στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, κυρίως κοκαΐνης.
Από τις παράνομες αυτές δραστηριότητες, αποκόμιζαν τεράστια χρηματικά ποσά.
Όπως εξακριβώθηκε, οι εγκληματικές οργανώσεις συνεργάζονταν μεταξύ τους, μοίραζαν τις περιοχές δραστηριοποίησης και τα καταστήματα στα οποία παρείχαν προστασία, ενώ είχαν μέλη τα οποία ενεργούσαν από κοινού κατά την προσέγγιση των καταστηματαρχών και την είσπραξη της «προστασίας».
Στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. τονίζεται ότι «οι κακουργηματικές πράξεις που διέπραξαν οι κατηγορούμενοι, οι περισσότεροι των οποίων δεν είχαν καμία επαγγελματική δραστηριότητα, διακρίνονταν από αυξημένη απαξία και αντικοινωνικότητα, ενώ όλα τα μέλη είναι σεσημασμένα για ομοειδείς πράξεις (εκβιάσεις, ναρκωτικά, όπλα κτλ). Επιπλέον, πρόκειται για ιδιαίτερα βίαια άτομα, που δεν δίσταζαν να χτυπήσουν άτομα και να προκαλέσουν επικίνδυνες σωματικές βλάβες, με τη χρήση αντικειμένων (σιδερογροθιές), ακόμα και για ασήμαντους λόγους.»
Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν σήμερα Πέμπτη στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.