Ερευνα για να εντοπισθούν τυχόν ίχνη του Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, «εγκεφάλου» της σφαγής στο Παρίσι, μεταξύ των 12.000 προσφύγων που είχαν φθάσει, μέχρι τουλάχιστον τις αρχές Οκτωβρίου, στην Λέρο, αναμένεται να πραγματοποιήσει η ΕΛΑΣ. Η αναζήτηση θα γίνει με βάση τη φωτογραφία του Αμπαούντ αλλά και τα αποτυπώματά του που έστειλαν οι γαλλικές αρχές προ μερικών ημερών και τα οποία θα συγκριθούν με τις αντίστοιχες καταγραφές των μεταναστών. Παράλληλα μπορεί ν αναζητηθούν και άλλοι «συνοδοί»-στην διέλευση από τα ελληνικά νησιά- του συγκεκριμένου τζιχαντιστή που σκοτώθηκε σε επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας.

Μέχρι στιγμής είχε επιβεβαιωθεί η παρουσία του Αμπαούντ σε δύο διαμερίσματα σε Σεπόλια και Παγκράτι, στα τέλη του 2014. Όμως τώρα πλέον οι ελληνικές αρχές ψάχνουν το νέο πέρασμα του ηγετικού μέλους του ISIS στη χώρα μας, λίγες εβδομάδες πριν την αιματηρή επίθεση στο Παρίσι.
Τα νέα δεδομένα προέκυψαν από κατάθεση συγγενούς του Αμπαούντ, ότι ο οργανωτής της σφαγής είχε μιλήσει για «εύκολο πέρασμα από την Συρία στην Ελλάδα και ακολούθως στην Ευρώπη, μέσα στο κύμα των προσφύγων, δύο μήνες πριν την επίθεση στο Παρίσι». Με βάση αυτή την μαρτυρία οι έλληνες αξιωματούχοι θεωρούν ιδιαίτερα πιθανό ο Αμπαούντ να ακολούθησε την διαδρομή από τα τουρκικά παράλια προς την Λέρο -αφού διαπιστώθηκε ότι είναι «ασφαλής» και υπήρχε σύστημα υποστήριξης- που ακολούθησαν με λίγα 24ωρα διαφορά και οι δύο «καμικάζι» που έχει επιβεβαιωθεί ότι συμμετείχαν στην σφαγή στο Παρίσι. Εκείνοι, όπως είναι γνωστό, πέρασαν από το νησί στις 3 Οκτωβρίου, σε βάρκα μαζί με άλλους 195 πρόσφυγες, και κατευθύνθηκαν προς Σκόπια, Κροατία ή άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς.
Σημειώνεται ότι στην Λέρο είχαν φθάσει, ως τις αρχές Οκτωβρίου, περίπου 12.000 μετανάστες, ενώ εκείνη την περίοδο που γίνεται αναφορά (δύο μήνες πριν την σφαγή στην Γαλλία) δεν υπερβαίνουν τα 3.000 άτομα ή και ακόμη λιγότερα. Ακόμη, σε προγενέστερο χρόνο, στελέχη της ΕΛΑΣ και της ΕΥΠ αναφέρονταν «στην μεγάλη σημασία που δείχνουν στην ροή προσφύγων μέσω Λέρου». Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο αν ο Αμπαούντ κατεγράφη από τις ελληνικές αρχές ή αν εκείνος είχε επιλέξει να περάσει από άλλο νησί. Για τον λόγο αυτό η έρευνα θα επεκταθεί και στους διερχόμενους πρόσφυγες από άλλες νησιωτικές περιοχές…