Με ανησυχία αντιμετωπίζει το 75% των Ελλήνων την εισροή των προσφύγων στη χώρα, ενώ θετικά συναισθήματα δεν εκφράζουν ούτε οι 4 στους εκατό, όπως δείχνει πανελλαδική έρευνα για την προσφυγική κρίση που πραγματοποίησε η Κάπα Research για «Το Βήμα».
Ενδιαφέρον έχει ότι για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού οι Ελληνες επαινούν κυρίως τους χειρισμούς της ελληνικής κοινωνίας (67%) και σε μικρότερο βαθμό των σωμάτων ασφαλείας (57%) και της τοπικής αυτοδιοίκησης (56,5%), επικρίνουν σφοδρά κυβέρνηση (36% υπέρ, 63,5% κατά) και ΜΜΕ (22,5% υπέρ, 74% κατά), ενώ είναι αδιάφοροι προς τους χειρισμούς της Εκκλησίας (48% υπέρ, 41% κατά).
Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι σχεδόν οι μισοί θεωρούν πως οι πρόσφυγες στην Ελλάδα πρέπει να ζουν σε κατοικίες μέσω επιδότησης του ενοικίου και όχι σε ειδικούς χώρους φιλοξενίας.
Από την άλλη πλευρά, τα στερεότυπα καλά κρατούν. Το 58% πιστεύει ότι οι πρόσφυγες θα αυξήσουν την ανεργία, το 55% ότι θα αυξήσουν την εγκληματικότητα και το 47% ότι θα αλλοιώσουν την εθνική μας ταυτότητα, ενώ αισθητά λιγότεροι από 3 στους 10 βλέπουν τη θετική συμβολή των προσφύγων στα ασφαλιστικά ταμεία.
Αν και η συντριπτική πλειοψηφία (92%) επικρίνει την ΕΕ για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, το 77% θεωρεί παρά ταύτα ότι η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα σε κεντρικό επίπεδο από τις Βρυξέλλες παρά από κάθε κράτος-μέλος χωριστά. Οσον αφορά τα μέτρα που προτείνει η Επιτροπή, το 84% θεωρεί σημαντική την οικονομική ενίσχυση των χωρών όπως η Ελλάδα που πλήττονται περισσότερο από την προσφυγική κρίση, το 83% τις αυστηρότερες ποινές για τους διακινητές, το 66% τη δημιουργία hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία, το 58% την ενίσχυση της Frontex για καλύτερη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων και το 51% την υποδοχή 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα. Αυτό όμως δεν αποδεικνύει τόσο την ορθότητα των παραπάνω μέτρων όσο την ανάγκη να ληφθούν μέτρα.
Ενδιαφέρον έχει ότι, αν και η Γερμανία έχει «ξαλαφρώσει» την Ελλάδα από τους περισσότερους πρόσφυγες που εισέρευσαν από την αρχή του 2015, μόνο οι 3 στους 10 κρίνουν θετικά τους χειρισμούς της Ανγκελα Μέρκελ (έναντι λ.χ. 66,5% για τον Ματέο Ρέντσι και 55% για τον Φρανσουά Ολάντ). Ο επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος κρίνεται θετικά από το 48%.
Εξίσου συναισθηματικά με τη Μέρκελ κρίνεται και η Τουρκία καθώς το 81% αποδοκιμάζει το ότι η Αγκυρα ζήτησε ανταλλάγματα για να συνεργαστεί με την ΕΕ για το Προσφυγικό.
Εντύπωση προκαλεί ότι το 72% των ερωτωμένων θα υποστήριζε μια διεθνή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, παρά το γεγονός ότι αυτό θα σήμαινε μεγαλύτερο κύμα προσφύγων προς την Ελλάδα.

ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Οι δύο στους τρεις επαινούν τους χειρισμούς της ελληνικής κοινωνίας και πολύ λιγότερο της κυβέρνησης ή της Εκκλησίας.

  • Το 75% ανησυχεί για τη μεγάλη εισροή προσφύγων.
  • Το 50% συμφωνεί να μένουν σε επιδοτούμενα διαμερίσματα.
  • Το 58% πιστεύει ότι θα αυξηθεί η εγκληματικότητα.
  • Το 72% τάσσεται υπέρ μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ