«Η ιστορία ξαναγράφεται από αυτόν τον χειμώνα». Οι καλυμμένες τζαμαρίες του Zonar’s επί της Σταδίου δίνουν μια δελεαστική υπόσχεση στους περαστικούς. Ο Μάνος Χατζιδάκις μνημονεύεται από κάτω με ένα απόσπασμα από μια συνέντευξη που είχε δώσει στο μαγαζί: «Η παράδοση έχει αξία όταν δεν στηρίζεται στην αναπαράσταση αλλά στην καθημερινή και δίχως επιτήδευση ζωή μας». Οπως καταλαβαίνετε, όταν αποκαλυφθεί ξανά το εσωτερικό του ιστορικού καφέ-ζαχαροπλαστείου στις αρχές Δεκεμβρίου, δεν θα έχει καμία σχέση με την πρότερη εικόνα του.
Με το σκεπτικό ότι δεν μπορείς να δημιουργήσεις μια ρεπλίκα του αγαπημένου αλλά κατεστραμμένου εκ θεμελίων Zonar’s, οι υπεύθυνοι για την αναγέννησή του επιχειρηματίες Χρύσανθος και Σπύρος Πανάς έχουν βαλθεί να δημιουργήσουν ένα μέρος που θα θυμίζει το παλιό καλό μαγαζί όπου σύχναζαν ο Μάνος, η Μελίνα, ο Ελύτης. Φρόντισαν λοιπόν να είναι ιδιαίτερα επιμελείς προκειμένου να υλοποιήσουν τον στόχο τους. Συνάντησαν την 93χρονη κόρη του ιδρυτή του, Κάρολου Ζωναρά, συνέλεξαν υλικό που δημιουργήθηκε κάποτε στα τραπέζια του για να το συμπεριλάβουν στη διακόσμηση, όπως ένα σκίτσο του Μίνου Αργυράκη στο οποίο ο ζωγράφος και σκηνογράφος είχε γράψει μάλλον για κάποια άγνωστη πελάτισσα: «έπαιρνε τσάι μόνη…».
Απευθύνθηκαν στον σκηνογράφο Διονύση Φωτόπουλο, παλιό μόνιμο θαμώνα, για να τους βοηθήσει να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα που θα φέρνει στο μυαλό, δίχως ωστόσο να αντιγράφει, το αυθεντικό Zonar’s. Eμπιστεύθηκαν τέλος την αρχιτεκτονική και διακοσμητική διαμόρφωση στο γραφείο K-Studio των αδελφών Καραμπατάκη. Από την επόμενη χρονιά οι Αθηναίοι θα μπορούν, μεταξύ άλλων, να απολαμβάνουν το afternoon tea τους συνοδεία κλασικής μουσικής στο πλήρως ανακαινισμένο Zonar’s στο τέως Μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και νυν City Link της Τράπεζας Πειραιώς.
Το στέκι των ηθοποιών


Mέσα στη στοά Σπυρομήλιου τα αδέλφια Πανά έχουν ήδη μεταμορφώσει δύο άλλα μαγαζιά σε αυτή τη φιλόδοξη επένδυση της Τράπεζας στην οποία είναι συνιδιοκτήτες: το City Bistro, το οποίο ανακαινίστηκε το καλοκαίρι από τους αδελφούς Καραμπατάκη και φιλοδοξεί να είναι αυτό που δηλώνει ο τίτλος του, ένα (γαλλικό) μπιστρό, αλλά και το μέχρι πρότινος City Bar, το οποίο άνοιξε μόλις πριν από μία εβδομάδα με μικρές αλλαγές στη διαρρύθμιση της προϋπάρχουσας αρχιτεκτονικής του Θεοφάνη Μπομπότη. Μόλις αναρτηθεί η ταμπέλα του το όνομά του θα είναι «Bar de Theatre» και όπως και το Zonar’s θα λειτουργεί από το πρωί ως το βράδυ με διαφορετική φιλοσοφία εστίασης και σέρβις ανάλογα με την ώρα της ημέρας.
Το μπαρ αποσκοπεί να γίνει στέκι των ηθοποιών. Οι προθήκες του θα έχουν τα προγράμματα των παραστάσεων που παίζονται στα τριγύρω θέατρα αλλά και κομμάτια των σκηνικών από παραστάσεις που έχουν ήδη τελειώσει. Οι δε ηθοποιοί θα μπορούν να έχουν την artist card τους η οποία θα τους παρέχει 20% έκπτωση στις υπηρεσίες των μαγαζιών. «Γιατί να μην έχει μια θεατρική γειτονιά η Αθήνα; Γιατί να μη γίνει μια ευρωπαϊκή γειτονιά η Αθήνα σε αυτό το σημείο με τα τόσα σημαντικά κτίρια και τις κυψέλες πολιτισμού; Το City Link βρίσκεται δίπλα στη «Μεγάλη Βρεταννία», στο Νομισματικό Μουσείο, το Μουσείο Χατζηκυριάκου-Γκίκα, το Ιδρυμα Εθνικής Τράπεζας, το Πολιτιστικό Ιδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς… Γιατί να μη γίνει αυτό το νευραλγικό, από πολιτιστική άποψη, σημείο του κέντρου ένας πόλος έλξης για τους τουρίστες και η πόλη ένας προορισμός για το Σαββατοκύριακο;» διερωτάται ο Χρύσανθος Πανάς καθώς δουλεύει πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση. Μαζί του φαίνεται ότι συμφωνούν πολλοί επιχειρηματίες της περιοχής όπως οι ιδιοκτήτες των γειτονικών θεάτρων, αλλά και η διεύθυνση της «Μεγάλης Βρεταννίας».
Οπως λέει ο γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου κ. Τιμ Ανανιάδης, «εμάς μας ενδιαφέρει η ανάπλαση της περιοχής και θέλουμε να λειτουργεί καλά το City Link όπως και τα καταστήματα της Βουκουρεστίου για να είναι ζωντανός ο τόπος. Από τη μεριά μας προτείνουμε σε πελάτες μας να το επισκεφθούν, εφόσον συμπίπτει με τα ενδιαφέροντά τους». Η Βουκουρεστίου έχει ωστόσο αρκετό δρόμο να διανύσει ώστε να μη βγάζει τη σημερινή τριτοκοσμική εικόνα. Υπάρχουν τα σκουπίδια –«το ξενοδοχείο βγάζει κάδους τους οποίους συλλέγει ο δήμος τη μεταμεσονύκτια ώρα που καθορίζει ο ίδιος» εξηγεί ο κ. Ανανιάδης -, υπάρχουν τα μηχανάκια και τα αυτοκίνητα πάνω στον πεζόδρομο. «Από τις 27 Οκτωβρίου η Δημοτική Αστυνομία θα είναι πάλι στους δρόμους κι εκεί θα δώσουμε την κατεύθυνση που θέλουμε για να αποσυμφορηθεί ο πεζόδρομος» λέει ο πρόεδρος στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων κ. Χρήστος Τεντόμας.
Μουσική στους δρόμους


Ο δήμος δείχνει αποφασισμένος να συμβάλει στην αναβάθμιση της περιοχής. Ισως να βρεθήκατε κάποια στιγμή απρόσμενα μπροστά σε ένα από τα πέντε μουσικά σύνολα του δήμου τα οποία σκόρπιζαν μελωδίες στη Βουκουρεστίου το καλοκαίρι που μας πέρασε. Δεν ήταν τυχαίο, γιατί όπως λέει ο κ. Τεντόμας: «Εχουμε εντάξει στο κομμάτι του πολιτισμού το νοητό τρίγωνο που περιλαμβάνει το Πνευματικό Κέντρο, την τριλογία Ακαδημία – Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πανεπιστήμιο και τη Βουκουρεστίου. Από τον Ιούλιο ως τα τέλη Σεπτεμβρίου τα μουσικά σύνολα έπαιξαν γύρω στις 20 φορές σε όλους αυτούς τους χώρους, περισσότερο όμως στη Βουκουρεστίου. Αυτή η δραστηριότητα συνεχίζεται, καθώς θα εγκαινιαστεί μια συνεργασία με το Παλλάς όπου θα έχουν πλέον μόνιμη έδρα τα μουσικά σύνολα.

Από την 1η Νοεμβρίου ως τα τέλη Ιανουαρίου θα γίνουν μεγάλες συναυλίες μέσα στο Παλλάς, ενώ το καλοκαίρι θα μεταφερθούν και πάλι στους χώρους που προανέφερα. Παράλληλα έχει γίνει μια προσπάθεια για να βελτιώσουμε την εικόνα της Βουκουρεστίου. Υπολογίζω ότι γύρω σε 15 με 20 ημέρες θα ξεκινήσει η συντήρηση του χώρου, θα βελτιωθεί ο φωτισμός, τα παγκάκια, το σιντριβάνι που δεν λειτουργεί»
. Τα υπόλοιπα, όπως οι αντιαισθητικές πλατφόρμες των καφέ, παραμένουν. Ο κ. Τεντόμας λέει ότι σύντομα όλα πρόκειται να αλλάξουν, καθώς η δεύτερη φάση των σχεδίων του δήμου θα αφορά τη γενικότερη ανάπλαση της οδού.
Ευρωπαϊκή γειτονιά


Ολα δείχνουν λοιπόν ότι αν όλα πάνε κατ’ ευχήν ένα μικρό κομμάτι της πόλης «θα γίνει επιτέλους Ευρώπη». Ο Χρύσανθος Πανάς σπεύδει να διευκρινίσει ότι η ευθύνη δεν είναι αποκλειστικά δική του, καθώς «όλα ξεκίνησαν από το όραμα του Μιχάλη Σάλλα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι τράπεζες δεν είναι μόνο χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που τους φοβόμαστε γιατί ενδεχομένως σκεφτόμαστε τη δόση της κάρτας. Οταν η τράπεζα λειτουργεί σωστά, συμβάλλει πάρα πολύ στην ανάπτυξη. Το όραμα λοιπόν ήταν από την αρχή να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή γειτονιά στην πόλη. Γι’ αυτό επένδυσε η Τράπεζα τόσα χρήματα στο City Link και φρόντισε να εμπιστευθεί τους σωστούς ανθρώπους, αρχιτέκτονες, φωτιστές για να το ζωντανέψουν. Μίσθωσαν τα καταστήματα στις πολύ καλές μπουτίκ με brands που υπάρχουν στο εξωτερικό, έγινε το πολυκατάστημα Attica».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ