Η Νεφέλη και η Αναστασία είναι δύο υποψήφιες από την Ελλάδα που διακρίθηκαν για τις πρωτοποριακές ιδέες τους στον παγκόσμιο διαγωνισμό Microsoft YouthSpark Challenge for Change ανάμεσα σε 30 φιναλίστ. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και απόφοιτοι από όλον τον κόσμο, οι οποίοι κλήθηκαν να καταθέσουν τις ιδέες τους σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να φέρουν θετική αλλαγή στην τοπική κοινωνία αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα.

Η μαθήτρια της Γ’ Λυκείου από τα Τρίκαλα Νεφέλη Στεφοπούλου

«Οταν οι καθηγητές, οι συμμαθητές μου και εγώ είδαμε μέσα από ζωντανές εικόνες τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην Αφρική σχετικά με την έλλειψη αλλά και τη μόλυνση νερού συγκινηθήκαμε και αποφασίσαμε να βοηθήσουμε. Ετσι λοιπόν ξεκινήσαμε το Project LINC» περιγράφει η μαθήτρια της Γ’ Λυκείου από τα Τρίκαλα Νεφέλη Στεφοπούλου, η οποία μαζί με το φροντιστήριο αγγλικών «Τhe School Master» συμμετείχε σε ένα παγκόσμιο project σε συνεργασία με δύο σχολεία στην Αμερική.

Η Αναστασία Σιάπκα, συνιδρύτρια του «Code it Like a Girl»

Οι γνώσεις προγραμματισμού που προϋπέθετε η υλοποίηση των επιχειρηματικών ιδεών που σκέφτονταν οδήγησαν δύο φοιτήτριες της Νομικής Θεσσαλονίκης να ξεκινήσουν μόνες τους να μελετούν και να ανακαλύπτουν τον κόσμο της τεχνολογίας. «Οσο όμως εμβαθύναμε ανακαλύψαμε πως τον τεχνολογικό κλάδο πλήττει ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα: αυτό της τεράστιας υποεκπροσώπησης των γυναικών σε σχέση με τους άντρες. Συγκεκριμένα από όλους τους εργαζομένους στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών στην Ευρώπη μόνο το 30% είναι γυναίκες ενώ μόνο το 9% των εφαρμογών δημιουργούνται από αυτές. Αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι για να αλλάξει αυτή η κατάσταση και μαζί με άλλα έξι άτομα σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Ηνωμένο Βασίλειο συγκροτήσαμε την πρώτη ομάδα στην Ελλάδα με σκοπό να φέρει όλο και περισσότερες γυναίκες σε επαφή με τον προγραμματισμό» περιγράφει στο «Βήμα» η Αναστασία Σιάπκα, συνιδρύτρια του «Code it Like a Girl» (www.codeitlikeagirl.com).

Project LINC
Το Project LINC (projectlinc.clubefl.gr) είναι ένα παγκόσμιο project το οποίο έχει δημιουργηθεί μέσα από τη συνεργασία τριών χωρών, πολλών μαθητών και πέντε σχολείων, στόχος του οποίου είναι να λύσει το πρόβλημα μόλυνσης νερού που αντιμετωπίζει ένας αριθμός σχολείων στην Κένυα. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας έχουν ήδη δωρίσει επτά φίλτρα νερού τα οποία εγκαταστάθηκαν σε δύο σχολεία παρέχοντας πόσιμο νερό σε περισσότερα από 500 παιδιά. «Μετά από διάφορες εργασίες, έρευνες και projects στα οποία συμμετείχα αλλά και μετά την επικοινωνία που είχα μέσω Skype με όλους τους καθηγητές από το εξωτερικό θέλησα να βάλω το δικό μου λιθαράκι σε αυτό το υπέροχο project και αποφάσισα να συμμετάσχω στον διαγωνισμό της Microsoft ΥouthSpark Challenge for Change στοχεύοντας στο να βοηθήσω τα παιδιά στα δύο σχολεία της Αφρικής» σχολιάζει η Νεφέλη.
Code it Like a Girl

Από την άλλη, το project της Αναστασίας είναι μια κοινωνική επιχείρηση η οποία διοργανώνει εργαστήρια που εξοικειώνουν τις γυναίκες με τον προγραμματισμό προκειμένου να αποκτήσουν πολύτιμες τεχνολογικές δεξιότητες και να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα εκπροσώπησής τους στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών. «Το Code it Like a Girl στοχεύει μακροπρόθεσμα να γίνει μία «θερμοκοιτίδα» όπου οι γυναίκες θα αλληλεπιδρούν, θα ανταλλάσσουν ιδέες και θα χρησιμοποιούν τις τεχνολογικές τους δεξιότητες για δημιουργική επίλυση προβλημάτων. Η πρόκλησή μας είναι να επεκταθούμε σε κάθε ελληνική πόλη και να γίνουμε ο οργανισμός με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στις γυναίκες ανά την Ελλάδα» λέει η Αναστασία.
Και για τις δύο φιναλίστ η διάκρισή τους αυτή, να βρίσκονται ανάμεσα στους 30 καλύτερους του διαγωνισμού, είναι μια μεγάλη επιτυχία. «Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να βλέπεις πως η ιδέα σου επιβεβαιώνεται και διακρίνεται σε διεθνές επίπεδο από μια αξιόλογη κριτική επιτροπή. Μου δίνει θάρρος να συνεχίσω! Είναι μια πολύ καλή απόδειξη ότι ακόμη και από μια χώρα μικρή σαν την Ελλάδα μπορούν να γεννηθούν αξιόλογες ιδέες» σχολιάζει η Αναστασία. «Οπως λέω και στο βίντεό μου, «όταν κάνεις όνειρα, ακόμη κι αν φαίνονται άπιαστα, με επιμονή, υπομονή και σκληρή δουλειά μπορούν να γίνουν πραγματικότητα»» επισημαίνει η Νεφέλη.


Διαγωνισμός με συμμετοχές από 100 χώρες

Το Project LINC (projectlinc.clubefl.gr) είναι ένα παγκόσμιο πρόγραμμα, το οποίο έχει δημιουργηθεί μέσα από τη συνεργασία τριών χωρών, πολλών μαθητών και πέντε σχολείων, στόχος του οποίου είναι να λύσει το πρόβλημα μόλυνσης νερού που αντιμετωπίζει ένας αριθμός σχολείων στην Κένυα

Ο διαγωνισμός ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2015, ενώ τον περασμένο μήνα οι κριτές έλαβαν και αξιολόγησαν χιλιάδες αξιόλογες συμμετοχές από περισσότερες από 100 χώρες. Εφέτος είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας διακρίνεται στον παγκόσμιο αυτόν διαγωνισμό με δύο υποψήφιες, ενώ οι συνολικές ελληνικές συμμετοχές έφτασαν τις 30.

Η διαδικασία ψηφοφορίας για την ανάδειξη των δέκα μεγάλων νικητών έχει ήδη ξεκινήσει και είναι ανοιχτή στο κοινό, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να ψηφίσει την αγαπημένη του συμμετοχή ως και τις 14 Μαΐου 2015. Το κοινό έχει την ευκαιρία να επιλέξει το αγαπημένο του project μέσα από 30 συμμετοχές, ενώ έχει δικαίωμα μιας ψήφου καθημερινά ως τη λήξη της ψηφοφορίας.
Για να δείτε όλες τις καινοτόμες ιδέες που διακρίθηκαν και να ψηφίσετε εκείνη που πιστεύετε ότι θα κάνει τη διαφορά επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.microsoft.com/youthsparkchallenge.
«Σε περίπτωση που κερδίσω θέλω να λειτουργήσω ως πρεσβευτής του Project και να συνεχίσω την προσπάθεια διάδοσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην Αφρική, γιατί το πόσιμο νερό, για παράδειγμα, που εμείς θεωρούμε δεδομένο, δεν είναι διαθέσιμο σε όλους μας» λέει η Νεφέλη, η οποία σκέφτεται να διαχειρισθεί το οικονομικό έπαθλο που ακολουθεί τους 10 πρώτους νικητές «πρώτον, όπως ήδη έχω υποσχεθεί στα δύο σχολεία και στα παιδάκια στην Αφρική, θα διαθέσω ένα μέρος του χρηματικού επάθλου στην αγορά φίλτρων νερού για τις οικογένειές τους. Δεύτερον, οι μικρότεροι μαθητές του σχολείου μου έχουν γράψει ένα παιδικό παραμύθι βασισμένο στο Project LINC και με το έπαθλο θα τους βοηθήσω να το εκδώσουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα κέρδη από τις πωλήσεις του παραμυθιού θα πάνε και αυτά στην αγορά φίλτρων νερού».

Περισσότερα για τη συμμετοχή της Νεφέλης και για να τη στηρίξετε με την ψήφο σας: https://www.microsoft.com/about/corporatecitizenship/en-us/youthspark/youthsparkhub/programs/challengeforchange/?page=voteentry.cfm&id=1789
Πληροφορίες σχετικά με συμμετοχή της Αναστασίας και για να τη στηρίξετε με την ψήφο σας:

HeliosPlus