Την αντίθεσή τους προς την σύλληψη χωρίς ένταλμα και κράτηση του δημάρχου του Καράκας της Βενεζουέλας Antonio Ledezma εκφράζουν με κοινή τους ανακοίνωση οι δήμαρχοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης κ.κ. Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μπουτάρης.

Ειδικότερα όπως αναφέρουν οι δυο δήμαρχοι στην ανακοίωσή τους:

«ΟAntonioLedezma, δήμαρχος της μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, Καράκας, συνελήφθη στις 19 Φεβρουαρίου στο γραφείο του, χωρίς ένταλμα,και έκτοτε κρατείται στη φυλακή με την κατηγορία ότι ενεπλάκη σε πραξικοπηματικές ενέργειες κατά του προέδρου NicolasMaduro, χωρίς, όμως, να ανακοινωθούν τεκμηριωμένα στοιχεία για τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

ΟAntonioLedezmaέχει επανειλημμένως εκλεγεί βουλευτής και δήμαρχος, μάλιστα το 2010 έλαβε την 6ηθέση παγκοσμίως στο«WorldMayorΡrize»και είναι ηγετική πολιτική προσωπικότητα της Βενεζουέλας.

Διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ αυτών η «Διεθνής Αμνηστία» και το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», έχουν καταδικάσει τη σύλληψη και τη φυλάκιση τουAntonioLedezmaως «πολιτικά υποκινούμενη» και ως «προσπάθεια φίμωσης των αντιπολιτευτικών φωνών», ενώ και ο διεθνής τύπος έχει καταγράψει επικριτικά το γεγονός.

Εμείς, οι δήμαρχοι των πόλεων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι σ’ αυτό το γεγονός

– Ενώνουμε τη φωνή μας με όσους αποδοκιμάζουν ενέργειες, όπως αυτή κατά τουAntonioLedezma, διότι βάλλουν ευθέως κατά των ανθρώπινων και πολιτικών δικαιωμάτων, της ελευθερίας στη διαφορετική άποψη και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

– Τασσόμαστε αλληλέγγυοι με τον συνάδελφό μας, δήμαρχο, και ζητούμε από τις αρχές της Βενεζουέλας και τον πρόεδρο NicolasMaduroτην άμεση απελευθέρωσή του, καθώς και την πλήρη αποκατάσταση των ανθρώπινων και πολιτικών δικαιωμάτων του».