«Ο Χριστόδουλος Ξηρός θα ήταν κυρίως εντολοδόχος κοινών κακοποιών. Από τα 10-12 άτομα που σχεδίαζαν να ανατινάξουν τις φυλακές Κορυδαλλού ζήτημα είναι αν δύο ή τρία ήταν τελικά αντιεξουσιαστές. Οι περισσότεροι θα ήταν ποινικοί, κυρίως αλβανικής καταγωγής, ορισμένοι από τους οποίους συνδέονται με έλληνες «νονούς» και ψάχνουν άλλοθι στον αναρχισμό για την παραβατικότητά τους. Για να βρούμε τι ακριβώς συνέβη με την «επιχείρηση Ξηρού» ψάχνουμε τις «επαφές» και τις διασυνδέσεις κρατουμένων κυρίως στην Α’ Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, ενώ επανεξετάζουμε τον φάκελο της επίθεσης στις φυλακές Τρικάλων την άνοιξη του 2013. Με βάση ευρήματα στις γιάφκες έχουμε ήδη στοχεύσει δύο-τρία άτομα, πέρα από την 22χρονη Αγγελική Σ., που έχουν εξαφανισθεί. Ψάχνουμε και άλλο κατάλυμα που θα χρησιμοποιούσαν στην Αθήνα μετά τη φυγή τους από τον Κορυδαλλό. Είναι πλέον προφανές ότι σύστημα ποινικών που σχετιζόταν με την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, με αποδράσεις και ελικόπτερα, με πέντε-έξι μεγάλες υποθέσεις πώλησης προστασίας και βομβιστικές ενέργειες κατά δικαστικών και ιδιωτών την περίοδο 2002-2014, συνεργάστηκε ανενόχλητο και πάλι στη φυλακή με ορισμένους από τους «Πυρήνες» και τον Χριστόδουλο Ξηρό για το νέο μεγάλο «κόλπο». Ωστόσο η συνεργασία ποινικών και ανταρτών πόλης είναι πλέον τόσο εκτεταμένη που είναι ευκολότερα ανιχνεύσιμη».
Η αναφορά ανωτάτου στελέχους της ΕΛ.ΑΣ. προς «Το Βήμα της Κυριακής» περιγράφει τα τελευταία δεδομένα στην έρευνα για τη νέα φάση σύμπραξης του οργανωμένου εγκλήματος και του αντάρτικου πόλης. Μετά τη διαπίστωση ότι ο Νίκος Μαζιώτης είχε συμμετάσχει σε ληστείες με ομάδα ποινικών που σχετιζόταν με τον καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα αλλά και φυλακισμένους νονούς της νύχτας, η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης Χριστόδουλου Ξηρού αποκαλύπτει ότι το πρώην μέλος της 17Ν είχε χρησιμοποιηθεί μέσω κρατουμένων μελών των «Πυρήνων» σαν αιχμή του δόρατος σχεδόν του ίδιου συστήματος ποινικών.
Ανεξέλεγκτοι κρατούμενοι


Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για «μια ιστορία που επαναλαμβάνεται σαν φάρσα λόγω της πρωτοφανούς αδυναμίας του σωφρονιστικού συστήματος να ελέγξει κρατουμένους. Μέσα στις φυλακές γίνονται διαρκώς στρατολογήσεις νέων μελών του οργανωμένου εγκλήματος και προωθείται η συνεργασία με αντιεξουσιαστές που τη βλέπουμε σε διάφορες φάσεις».
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που ανέκυψαν από την υπόθεση Ξηρού αλλά και την έρευνα της Ασφάλειας Αττικής για τη δράση του ίδιου κυκλώματος ποινικών που αποκαλύφθηκε την Παρασκευή, ύστερα από πολυσέλιδη αποκαλυπτική κατάθεση που έδωσε αιφνιδιαστικά μια συγγενής βαρυποινίτη η οποία έγινε στόχος εκδικητικής βομβιστικής επίθεσης.
Ο 54χρονος συνταξιούχος αστυνομικός (είχε παραιτηθεί από την ΕΛ.ΑΣ. προτού κατηγορηθεί για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας) από τη Μάνη που εμφανίστηκε ως συνεργός του Χρ. Ξηρού περιγραφόταν σε δικογραφίες από το 2002 ως συνεργάτης και «πιστός» ακόλουθος βαρυποινίτη που εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο τσιγάρων και πετρελαίου, εκβιασμούς και απαγωγές. Στη δικογραφία της απαγωγής του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου το 2009 υπήρχαν αναφορές για αυτόν με το ψευδώνυμο «Πατούχας», ενώ ο ίδιος είχε απασχοληθεί και ως υπεύθυνος ασφαλείας σε νυχτερινό κέντρο.
Ο εν λόγω επισκεπτόταν τακτικά φίλους του ποινικούς σε διάφορες φυλακές και μετά τις εντολές τους, σύμφωνα με τα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ., φέρεται να ανέλαβε μαζί με τον 37χρονο Αλβανό Χάρι Κ., που εκρατείτο στην Α’ Πτέρυγα του Κορυδαλλού, και την «υποβοήθηση» με όπλα και χρήματα του δραπέτη Χρ. Ξηρού. Ο νομικός εκπρόσωπός του, δικηγόρος κ. Παναγιώτης Κάσσης, δήλωσε ότι «η έρευνα για την τυχόν εμπλοκή του συνεχίζεται. Ο πελάτης μου αρνείται κάθε κατηγορία».
Μια σχέση που… δεν κρύβεται


Είναι χαρακτηριστικό ότι οι σχέσεις ορισμένων μελών των «Πυρήνων» αλλά και άλλων ανταρτών πόλης με ποινικούς δεν κρύβονταν. Πέρα από τη σειρά πληροφοριών της Αντιτρομοκρατικής για εξοπλισμό και χρηματοδότηση των αντιεξουσιαστών από κακοποιούς, για χρήση «πυρήνων ποινικών» σε ένοπλες επιθέσεις όπως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ., στη δολοφονία μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο, οι ίδιες οι οργανώσεις αναδείκνυαν αυτές τις σχέσεις. Είναι ενδεικτικό ότι η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς στην προκήρυξή της για την καταστροφική βομβιστική επίθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών τον Ιανουάριο του 2011 μιλούσε για μεγάλη δικαστική αδικία στην υπόθεση της απαγωγής Παναγόπουλου υποστηρίζοντας τους ποινικούς που τώρα διαπιστώνεται ότι «βοηθούσαν» και τον Χρ. Ξηρό.
Ενα από τα σημεία που αναλύουν περαιτέρω οι διωκτικές αρχές είναι η παρουσία αλβανών κυρίως ποινικών σε αυτά τα μεικτά σχήματα οργανωμένου εγκλήματος και «αντάρτικου πόλης». Οι αξιωματικοί υπενθύμιζαν ότι και αλλοδαποί πλαισιώνουν αντιεξουσιαστικές ομάδες όπως οι «Πυρήνες». Ανέφεραν ακόμη την υπό εξέταση περίπτωση του 27χρονου ποινικού Τζούλιαν Σινάνι, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2014 είχε υποστηρίξει στις αλβανικές Αρχές ότι συμμετείχε στη βομβιστική επίθεση στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης στις 15 Μαΐου 2010, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η «Συνωμοσία».
Αξιωματικοί ανέφεραν επιπλέον ότι σε τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια είχε διαπιστωθεί ότι η ίδια ομάδα του οργανωμένου εγκλήματος είχε στρατολογήσει 7-10 Αλβανούς που έπαιζαν εκτελεστικό ρόλο. Κάποιοι από αυτούς φέρεται να σχετίζονταν και με τον Αλβανό που είχε αιματοκυλίσει προ διμήνου το Μικρολίμανο.


Επίθεση στον Κορυδαλλό
Ομοιότητες με την απόδραση από τα Τρίκαλα

Την αιματηρή επίθεση στις φυλακές Τρικάλων στις 23 Μαρτίου 2013 διερευνούν πάλι οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Αυτή φέρεται να έχει τελικά αρκετές ομοιότητες με τη σχεδιαζόμενη επίθεση στις φυλακές Κορυδαλλού από την ομάδα κρούσης του Χριστόδουλου Ξηρού.
Τότε μια ομάδα πάνοπλων Αλβανών άρχισε να γαζώνει με Καλάσνικοφ τις εξωτερικές σκοπιές των φυλακών Τρικάλων. Αρχικά απέδρασαν 11 κρατούμενοι, από τους οποίους συνελήφθησαν αμέσως οι τρεις, ενώ άλλοι οκτώ ήταν επί μήνες άφαντοι. Η διερεύνηση αυτής της υπόθεσης συνεχίζεται ως και σήμερα. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι οι «επιτιθέμενοι» –μόνο τρεις-τέσσερις εξ αυτών είναι γνωστοί –σχετίζονταν με αλβανικές συμμορίες από την περιοχή Κρούγια της γειτονικής χώρας. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν «θολά» σημεία σε αυτή την ενέργεια και ερευνώνται τυχόν σχέσεις της με το εγχείρημα που σχεδίαζε ο «Μανώλης» της 17Ν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ