Το πρωί της 2ας Σεπτεμβρίου δύο ελβετοί εισαγγελείς μπήκαν στο γραφείο του ανακριτή Διαφθοράς κ. Γαβριήλ Μαλλή στην Ευελπίδων. Ηταν ο γνωστός και από την υπόθεση Siemens ομοσπονδιακός εισαγγελέας κ. Λίνχαρτ Οξνερ – σκληρός δικαστικός αλλά δίκαιος – και ο βοηθός του Ουρς Κέλι, που είχε έλθει και παλαιότερα. Σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας, παρουσία του εισαγγελέα κ. Αντώνη Ελευθεριάνου, πήραν μια ενδιαφέρουσα απολογία από τον Νικόλαο Ζήγρα, κατηγορούμενο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και στην Ελβετία.
Ο εξάδελφος του Ακη Τσοχατζόπουλου περιγράφει πώς διακινούνταν οι μίζες μέσω συγκεκριμένης τράπεζας και υπεράκτιων εταιρειών, αλλά και με εμπλοκή δύο μεγάλων δικηγορικών γραφείων στην Ελβετία, που είχαν και συγκεκριμένο πελάτη, ο οποίος είναι βασικός κατηγορούμενος στο άλλο σκάνδαλο.
Ανοιξαν 1.200 λογαριασμοί

 

Με την απολογία Ζήγρα, που κρατείται ακόμη ως επτασφράγιστο μυστικό, άνοιξε η έρευνα για την εμπλοκή ελβετών αξιωματούχων. Ο ένας μάλιστα που έχει διατελέσει σε ανώτατο αξίωμα εμφανίζεται στις σημειώσεις του Α. Τσοχατζόπουλου («Β…») με ένδειξη «Χριστούγεννα 2007, 2,5…». Από την εν εξελίξει έρευνα στην Ελβετία φέρεται να προκύπτει ως κομβικός ο ρόλος ελβετίδας αξιωματούχου, με βαρύτητα στην υποδοχή αιτημάτων της ελληνικής πλευράς, τα οποία κατά κανόνα καθυστερούσαν.
Ως σήμερα έχουν ανοίξει 1.200 λογαριασμοί που σχετίζονται με «μαύρο χρήμα» από και προς την Ελλάδα. Τελευταία εντοπίστηκε το ποσό-μαμούθ των 35 εκατ. δολαρίων από τη ρωσική Antey (πύραυλοι Tor-M1) προς εταιρεία του Βλάση Καμπούρογλου, ο οποίος πέθανε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στην Τζακάρτα πριν από δύο χρόνια. Διακινείται μέσω της εταιρείας ΠΕΝΚΕΛ που εμφανίζεται για πρώτη φορά.
Στη δικογραφία εμφανίζεται επίσης έγγραφο για θυρίδα της Γκούντρουν, πρώην συζύγου του Α. Τσοχατζόπουλου, που δέχεται περίπου 620.000 δολάρια και η ίδια να τα τοποθετεί σε θυρίδα στην Credit Suisse στην περιοχή Παράντεπλατς της Ζυρίχης. Τα μετρητά, σύμφωνα με την έκθεση των ελβετικών αρχών, προέρχονταν από την προμήθεια των Tor-M1 της ρωσικής Antey και μέσω μεσαζόντων κατέληξαν στον Α. Τσοχατζόπουλο. Κατά το ίδιο έγγραφο που αποκαλύπτει «Το Βήμα», η θυρίδα ανοίχτηκε και βρέθηκαν 580.000 δολάρια και χειρόγραφη σημείωση στην οποία φαινόταν ότι η θυγατέρα τους Αρετή Τσοχατζοπούλου είχε αποσπάσει τις υπολειπόμενες 40.000 δολάρια. Η θυρίδα συνδεόταν με λογαριασμό στην ίδια τράπεζα που τροφοδοτήθηκε με 500.000 δολάρια από τη γνωστή υπεράκτια Morelia.
«Πώς μπλέχτηκα»

 

Τη διακίνηση του «μαύρου χρήματος» περιγράφει και στους Ελβετούς ο Ν. Ζήγρας, βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αναφέρει μεταξύ άλλων τον κομβικό ρόλο του τραπεζίτη, ο οποίος μετά τη Morgan Stanley εργάστηκε στη UBS, από την οποία, όπως πληροφορείται «Το Βήμα», αποχώρησε πρόσφατα, ενώ «δίνει» και δικηγορικά γραφεία:

«Από το 1997 άρχισα να τον εξυπηρετώ από τις τράπεζες, μπλέχτηκα μόνο με τη Morgan Stanley και την Credit Lyonnais.
(…) Δεν έχω γνώση για τη συνεργασία που μου λέτε με τη UBS. Υπεύθυνος για τη συνεργασία αυτή είναι πάλι ο ξάδελφός μου, ο οποίος χωρίς δική μου γνώση και χρησιμοποιώντας το διαβατήριό μου ενεργούσε στο όνομά μου με τη γνώση και την ανοχή της UBS. Ο ίδιος και η δεύτερη σύζυγός του έκαναν χρήση του λογαριασμού».
Σε σχετική ερώτηση λέει για τη Morgan Stanley: «Η επαφή μου έγινε μέσω του δικηγορικού γραφείου του κ. Β…, ο οποίος γνώριζε καλά την οικογένεια Μπάιλα. (…) Ο κ. Β… ενημέρωσε τον Μπάιλα και μου έκλεισε το ραντεβού. (…) Τον πρωτοεπισκέφτηκα το 1998 ή 1999. Η οδηγία που είχα ήταν να πληροφορηθώ πώς λειτουργεί η τράπεζα και πώς μπορούσαν να επενδυθούν χρήματα. (…) Οταν γύρισα από τον κ. Μπάιλα απευθύνθηκα στον Μελά, τον οποίο είχα ήδη γνωρίσει από την προηγούμενη συνεργασία μου με την τράπεζα Credit Lyonnais. (…) Τον ρώτησα και μου είπε ότι ο Μπάι ξέρει πολύ καλά τη δουλειά, ότι είναι φίλος του και να τον εμπιστευθώ. Επίσης μου είπε ότι στη Morgan Stanley διατηρεί λογαριασμό αυτός, η εταιρεία του Morelia, ο γιος του Κύρος και η κουνιάδα του».
Ερωτώμενος σχετικά επιμένει ότι όλοι – και ο Μπάιλας – γνώριζαν πως τα χρήματα ήταν του Α. Τσοχατζόπουλου. Περιγράφει τις συναντήσεις τους στη Ζυρίχη, κατόπιν ραντεβού, στο γραφείο του ή σε ξενοδοχείο που επέλεγε ο τραπεζικός είτε σε ξενοδοχεία στο Σύνταγμα και στην Κηφισιά «και στο γραφείο του Μελά στη Βουλής. Ποτέ δεν συναντήθηκα στο σπίτι μου. (…)
Ερ.: Εχετε κάνει χρήση δικηγόρων το 2011 για να εμποδιστεί το άνοιγμα των λογαριασμών στη Morgan Stanley;
Απ.: Ολα τα οργάνωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος για να μην αποκαλυφθώ εγώ, άρα και εκείνος».

Στο σημείο αυτό του επιδείχθηκε πληρεξούσιο, στα γερμανικά, προς τον δικηγόρο Τόμας Μπρέντερ, με υπογραφή Ζήγρας, με το οποίο εμφανίζεται να δίνει εξουσιοδότηση να εμποδιστεί η δικαστική συνδρομή. Ο ίδιος επέμεινε ότι όλα τα οργάνωσε ο Α. Τσοχατζόπουλος. Ο δικηγόρος του Ζήγρα κ. Στέλιος Γκαρίπης δήλωσε μάλιστα ότι από τη Morgan Stanley αρνήθηκαν να του δοθούν οι λογαριασμοί όταν τους ζήτησε το 2012 εκ μέρους του πελάτη του.

Στελέχη της Rheinmetall
«Κελάηδησαν» οι σύζυγοι των Γερμανών

«Χρειάζονται ειδικά εργαλεία για να ανοίξει η πόρτα»
έλεγαν σε τηλεφωνικές συνομιλίες τους το 2012-13 τα στελέχη της γερμανικής εταιρείας Rheinmetall, οι οποίοι ελέγχονται για αποστολή μίζας σε αξιωματούχους στη χώρα μας. Από τη νόμιμη συνακρόαση των συνδιαλέξεων των συζύγων τους αποκαλύπτονται ωστόσο στη Γερμανία και άλλα ονόματα στελεχών στη μεγάλη δικογραφία, μέρος της οποίας αποκαλύπτει «Το Βήμα».
Η Εισαγγελία της Βρέμης παρακολουθούσε επί δύο χρόνια τα τηλέφωνα τριών τουλάχιστον πρώην στελεχών της εταιρείας-μελών του ΔΣ. «Ακουγε» όχι μόνο τα επίμαχα στελέχη που με κωδικούς και συνθηματικά ομολογούσαν «λαδώματα» αλλά και τις συζύγους τους οι οποίες μιλούσαν χωρίς φόβο. Δύο μάλιστα ακούγονται να αναρωτιούνται:
Σύζυγος Α: «Εμάς μας βρήκαν, εκείνον τον… γιατί δεν τον βρήκαν άραγε;».
Σύζυγος Β: «Ποιος ξέρει, είναι απορίας άξιον, αφού και αυτός έδινε δώρα».
Περίπου τρία στελέχη συνομιλούν με τον κατηγορούμενο στη χώρα μας αντιπρόσωπο Παναγιώτη Ευσταθίου, ο οποίος τους ενημερώνει για την πορεία της έρευνας στην Ελλάδα. Μάλιστα, επειδή νιώθει άβολα να μιλάει από το τηλέφωνο (έχει προηγηθεί η παγίδευση των τηλεφώνων στη Γερμανία στο σκάνδαλο των υποβρυχίων), απαιτεί από τα στελέχη να μιλάνε με το δορυφορικό και όχι με το συμβατικό τηλέφωνο, ενώ αποκλείει και την επικοινωνία με τα κινητά.
Με βάση τα νέα στοιχεία, όπως όλα δείχνουν, η γερμανική εταιρεία οδεύει σε συμβιβασμό με την Εισαγγελία της Βρέμης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ