Διπλά πτυχία με παράλληλες σπουδές από τέσσερα ως έξι έτη δρομολογεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τη σκέψη αυτή περιγράφει μιλώντας στο «Βήμα» ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, ο οποίος ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία σχετική απόφαση, καθώς δεν έχει συζητηθεί το θέμα στη Σύγκλητο. Ωστόσο ο νέος πρύτανης θέλει να προχωρήσει και το ελληνικό πανεπιστήμιο στην προσφορά «μπουκέτων» σπουδών.
Τα διπλά πτυχία αποτελούν διαδεδομένο θεσμό στο εξωτερικό, όπου οι φοιτητές του κάθε πανεπιστημίου μπορούν να κάνουν παράλληλες σπουδές σε διαφορετικά αντικείμενα και από τέσσερα ως έξι έτη, ανάλογα με την επιστημονική περιοχή –σε ίδια ή εντελώς διαφορετική -, μπορούν να αποκτήσουν εξειδίκευση σε δύο τομείς. Τα προγράμματα μπορούν να γίνονται και με τη συνεργασία διαφορετικών πανεπιστημίων στην ίδια ή και σε άλλη χώρα. Φυσικά οι φοιτητές θα τελειώνουν σε πολύ λιγότερο χρόνο από ό,τι θα έκαναν χωριστά για δύο διαφορετικά αντικείμενα.
Οπως λέει ο κ. Φορτσάκης, αν κάτι τέτοιο προωθηθεί, οι φοιτητές θα μπορούν να διαλέγουν από ένα «πιάτο» διαφορετικών μαθημάτων και σπουδών. Πάντως ο ίδιος αναφέρει ότι θα προωθήσει την πρότασή του στα όργανα του ΕΚΠΑ.
Πρόκειται για μια ισχυρή κίνηση διεθνοποίησης των ελληνικών πανεπιστημίων, καθώς η προοπτική αυτή θα μπορούσε να κινητοποιήσει και να ενισχύσει τις σχέσεις τους με μεγάλα Ιδρύματα άλλων χωρών. Σε αντίστοιχα επιστημονικά προγράμματα συνεργάζονται εκατοντάδες πανεπιστήμια από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Αυστραλία.
Παραδείγματα κλάδων που μπορούν να «συνεργαστούν» στην έκδοση διπλών πτυχίων είναι το δίκαιο, η Δημόσια Υγεία, η Διοίκηση και η Υγεία, η Ιατρική και η Βιολογία, η Οικονομία, η Νοσηλευτική.
Νεα επιτυχία για την Ιατρική


Παρά τα οικονομικά προβλήματα και τη υποχρηματοδότησή του φαίνεται πάντως ότι ξεκινάει περίοδος άνθησης για το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ενάντια στα εμπόδια που ανακύπτουν, η αριστεία στις μεγάλες σχολές του διαρκώς επιβεβαιώνεται με νέες διακρίσεις. Η Ιατρική Σχολή του για πρώτη φορά, σύμφωνα και με την έγκριτη παγκόσμια κατάταξη του Ινστιτούτου της Σανγκάης «Αcademic Ranking of the World Universities» (http://www.shanghairanking.com/FieldMED2014.html), για τον τομέα «Clinical Medicine and Pharmacy – 2014», καταλαμβάνει την 109η θέση παγκοσμίως.
Στη διάκριση αυτή περιλαμβάνεται και η Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών, η οποία επίσης παρουσιάζει σημαντικό ερευνητικό και επιστημονικό έργο. Στην ίδια επιστημονική κατάταξη σε σχέση με πέρυσι η Ιατρική Αθηνών ανέβηκε 53 θέσεις, ενώ, όπως είναι γνωστό, το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται κοντά στην 300ή θέση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ