Από τις 29 Μαΐου και μέχρι τις 20 Ιουνίου θα διαρκέσουν εφέτος οι προαγωγικές εξετάσεις στα σχολεία της χώρας, που αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον με το δεδομένο ότι θα εφαρμοσθεί για πρώτη φορά η «Τράπεζα θεμάτων» στην Α’ τάξη του Λυκείου.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος» για τον καθορισμό των ενδοσχολικών εξετάσεων, που αποτελεί και ένα επιπλέον άγχος για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές στα σχολεία, θα εκδοθεί την Παρασκευή 9 του μήνα, εγκύκλιος που θα αναφέρει αναλυτικά όλες τις ημερομηνίες διεξαγωγής τους.
Οι ενδοσχολικές και οι προαγωγικές εξετάσεις στα σχολεία, θα γίνονται παράλληλα με τις πανελλαδικές εξετάσεις (τις ημέρες που δεν θα υπάρχει εξέταση σε εθνικό επίπεδο). Όπως είναι γνωστό οι πανελλαδικές εξετάσεις λόγω των δυο εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου θα γίνουν στις 28 Μαΐου.
Μια εβδομάδα πριν από τις εξετάσεις της Α’ Λυκείου (δηλαδή γύρω στις 23 με 25 Μαΐου), θα κοινοποιηθούν μέσω Διαδικτύου περί τα 300 θέματα από την «Τράπεζα θεμάτων», τα οποία θα κληρώνει ηλεκτρονικά ο καθηγητής του κάθε σχολείου. Σε αυτή την εβδομάδα θα είναι προσβάσιμα στους εξεταζομένους. Από αυτά τα θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας θα επιλέξουν οι καθηγητές το 50% των ερωτημάτων στα οποία θα εξεταστούν οι μαθητές τους.
Για τα μαθήματα επιλογής ωστόσο ο νέος θεσμός δεν θα εφαρμοστεί και το σύνολο των θεμάτων που θα εξεταστούν θα ορίζεται από τους διδάσκοντες.
Υπενθυμίζεται ότι εφέτος για τους μαθητές της Α’ Λυκείου αλλάζουν και οι όροι προαγωγής τους στη Β’ Λυκείου, ενώ ο βαθμός της Α’ Λυκείου θα μετράει στον υπολογισμό των μορίων εισαγωγής τους στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Έτσι οι μαθητές που φοιτούν εφέτος στην Α’ Λυκείου για να προαχθούν στην επόμενη τάξη πρέπει να έχουν γενικό βαθμό τουλάχιστον 10. Θα πρέπει να έχουν ακόμη μέσο όρο τουλάχιστον 10 στην Ελληνική Γλώσσα και στα Μαθηματικά και, τέλος, να συμπληρώσουν βαθμό τουλάχιστον 8 σε καθένα από τα υπόλοιπα μαθήματα.