Δεν έχουν τέλος, όπως φαίνεται, τα εκατομμύρια ευρώ που διακινήθηκαν μέσω υπεράκτιων εταιρειών στην Κύπρο και αλλού για μίζες στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών και ειδικότερα για την προμήθεια των υποβρυχίων.
Τρεις ακόμα επιχειρηματίες σχετιζόμενοι στενά με τον εφοπλιστή Μιχάλη Ματαντό, ο οποίος κατηγορείται ότι διακίνησε μίζες 52 εκατ. ευρώ, απολογήθηκαν σήμερα, Μ. Τετάρτη, στον ανακριτή κ. Γαβριήλ Μαλλή για δωροδοκίες ύψους 7,5 εκατ. ευρώ σε άγνωστους πλην ενός αποδέκτες μέσω Κύπρου. Τα χρήματα εμβάστηκαν σε ξένες τράπεζες απευθείας από τη γερμανική εταιρεία Ferrostaal, προμηθεύτρια των υποβρυχίων.
Ο ένας από αυτούς, ο Αλέξανδρος Παπαντωνίου, «έδωσε» τον Γιάννη Μπέλτσιο, προφυλακισμένο για την ίδια υπόθεσης και γι’ αυτό αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους. Ειδικότερα επιβεβαίωσε ότι μετέφερε ποσό 350.000 ευρώ στον Ι. Μπέλτσιο και με τον οδηγό του Ματαντού, Γιάννη Βουρή. Και ο Ματαντός στην απολογία του είχε μιλήσει για διακίνηση 1 εκατ. ευρώ σε μετρητά με εντολή των Γερμανών. Μάλιστα είχε πει ότι «αυτό ήταν πολύ ενοχλητικό».
Ο άλλος επιχειρηματίας και επίσης υπάλληλος του Μιχ. Ματαντού, Αντώνης Χάγιας, ρωτήθηκε επίμονα για τον αποδέκτη των 7,5 εκατ. ευρώ που διακινήθηκαν μέσω των εταιρειών Zelan Limited με εκπρόσωπο τον Πέτρο Βραχά από την Κύπρο. Το ποσό αυτό σταδιακά διοχετεύθηκε σε άλλον λογαριασμό της εταιρείας Project Development στην τράπεζα Crédit Lyonnais στην Ελβετία, αλλά και στην εταιρεία Going Star Holdings, και την Kindermann…
Ο Α. Χάγιας αφέθηκε ελεύθερος με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και χρηματική εγγύηση 300.000 ευρώ. Σύμφωνα με την απολογία του άλλοτε εργοδότη του, Μιχ. Ματαντού, η όλη δραστηριότητα δεν ήταν σε γνώση του, καθώς είχε αποχωρήσει από την ελληνική ΕΠΕ (ΜΙΕ) το 2004 και την είχε παραχωρήσει στον άλλοτε υπάλληλό του Α. Χάγια! Η τυπική του αποχώρηση πάντως έγινε το 2008.
Έκπληξη προκαλεί πάντως και η δραστηριότητα άλλου επιχειρηματία, του Γ. Νικολάου, κουμπάρου του Α. Χάγια, ο οποίος επίσης σχετίζεται με άλλον επιχειρηματικό όμιλο, αλλά ομολογεί στον κ. Μαλλή ότι έκανε δικό του επιχειρηματικό παιχνίδι διακινώντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ των Γερμανών για την προμήθεια των υποβρυχίων. Και σε αυτόν επιβλήθηκε εγγύηση 300.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.