Αποστάσεις παίρνει η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Αττικής – Πειραιά και Νήσων από τις θέσεις που παρουσίασαν σε πρόσφατες κοινές ανακοινώσεις τους οι Ομοσπονδίες αξιωματικών και λιμενοφυλάκων σχετικά με διατάξεις για τους λιμενικούς που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για τα σκάφη αναψυχής.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση αναφέρει μεταξύ άλλων: «Κάθε κυοφορούμενη αλλαγή δεν σημαίνει ότι έχει«apriori» αρνητική σήμανση για την πορεία του κλάδου, τακτικισμοί και στείρα άρνηση που εδράζονται σε συνδικαλιστικές ακροβασίες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν, δεν χωρούν, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία που βιώνει η χώρα μας και είμαστε ως συνδικαλιστικός φορέας σε θέση να διαφυλάξουμε κεκτημένα του κλάδου μας, αποδίδοντας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, καλύτερα από οποιονδήποτε».
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης πως «θα πρέπει οι θέσεις και οι προτάσεις μας να είναι υπεύθυνα και με ψυχραιμία τεκμηριωμένες και να τείνουν στην κατεύθυνση της επίλυσης των χρονιζόντων και φλεγόντων υπηρεσιακών θεμάτων».
Αναφέρεται ακόμη ότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο «εντοπίζουμε διατάξεις για το προσωπικό του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ οι οποίες τροποποιούν και θεσπίζουν διατάξεις οι οποίες κινούνται στη σωστή κατεύθυνση» και μεταξύ άλλων αναφέρουν τη θέσπιση της ημερήσιας αποζημίωσης των πληρωμάτων των σκαφών, την καταβολή οδοιπορικών εξόδων στα στελέχη εφόσον μετακινούνται με πρωτοβουλία της υπηρεσίας στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, την τροποποίηση του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου και η αποδέσμευση προσωπικού από γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Αττικής – Πειραιά και Νήσεων τονίζει ακόμη πως έχει ήδη υποβάλει στον υπουργό Ναυτιλίας «μια σειρά απαιτούμενων ρυθμίσεων, οι οποίες πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να ενσωματωθούν στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου».
Στις προτάσεις της αναφέρονται: «Η σύσταση Ελεγκτηρίου Υγειονομικών Δαπανών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ ώστε να επιλυθεί το σημαντικό πρόβλημα των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην ενταλματοποίηση των υγειονομικών δαπανών του προσωπικού και των προστατευόμενων μελών του, η υπαγωγή της Σχολής Λιμενοφυλάκων στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως συμβαίνει με τη μόνη αντίστοιχη Σχολή Αστυφυλάκων σύμφωνα με το άρθρ. 25 του ν. 4058/12, η δυνατότητα σε στελέχη ΛΣ-ΕΛΑΚΤ που τοποθετούνται υποχρεωτικά λόγω ειδικότητας σε υπηρεσίες ή υπηρετούν σε υπηρεσίες που εκτελούν φυλακές ή μέτρα ασφαλείας και στις οποίες ο χρόνος υπηρεσίας δε λογίζεται στο διπλάσιο, αυτό να τους αναγνωρίζεται κατ’ εξαίρεση και τη δυνατότητα της ασφάλισης στο δημόσιο των αξιωματικών οι οποίοι πριν την κατάταξή τους είχαν ασφαλιστεί στα ταμεία ΤΣΜΕΔΕ και ΤΣΑΥ και ειδικότερα την τροποποίηση του άρθρ. 15 του ν. 4058/2012 με το οποίο είχε ρυθμιστεί το ασφαλιστικό καθεστώς αυτών των στελεχών».