«Δεν μπορώ να είμαι καθημερινά θεατής ενός σίριαλ με κλέφτες κι αστυνόμους, το οποίο διαλύει το πανεπιστήμιο και κινδυνεύουν ζωές» λέει στο «Βήμα» ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος, εξηγώντας γιατί πήρε την απόφαση να κλείσει για λίγες ημέρες το πανεπιστήμιό του.

«Επαναλαμβάνεται η ίδια ατελέσφορη και αναποτελεσματική τακτική αντιμετώπισης του παραεμπορίου με τελικό θύμα μόνο το πανεπιστήμιο» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γάτσιος.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο δεν έκλεισε ούτε για μια ημέρα κατά την διάρκεια των τελευταίων κινητοποιήσεων στο χώρο της παιδείας, δεν έχασε ούτε μια εξεταστική και δεν χρειάστηκε να προσθέσει ούτε μια ώρα επιπλέον μάθημα στους φοιτητές τους.

Όμως χθες το βράδυ έκλεισε και παραμένει κλειστό «μέχρι νεοτέρας» εξαιτίας του παραεμπορίου στους δρόμους της Πατησίων, των σπασμωδικών επιθέσεων δυνάμεων των ΜΑΤ (που δεν εμπόδισαν κανέναν από τους μικροπωλητές να φτάσει στην περιοχή και να αρχίσει το εμπόριο υπαίθρια) αλλά και των αντεπιθέσεων εξωπανεπιστημιακών στοιχείων που μπαίνουν για να κρυφτούν μέσα στο Ίδρυμα και επιτίθενται με μπουκάλια και πέτρες σε βάρος των αρχών.

Τέσσερις φορές έπεσαν δακρυγόνα, βόμβες κρότου και λάμψης και καπνογόνα τις προηγούμενες ημέρες μέσα στο Ίδρυμα, όπου μπήκαν για να κρυφτούν οι μικροπωλητές. Έτοιμοι εκεί, ακροαριστερών πεποιθήσεων υπερασπιστές τους, μετέφεραν το πολιτικό παιχνίδι στο εσωτερικό ενός πανεπιστημιακού Ιδρύματος, επιτιθέμενοι στις αρχές. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό, αλλά χθες το βράδυ κινδύνευσαν και φοιτητές που βρίσκονταν μέσα στον χώρο και δεν είχαν καμία σχέση με τον «πόλεμο» που έχει ξεκινήσει στην περιοχή.

«Τις τελευταίες ημέρες, λαμβάνουν χώρα αστυνομικές επιχειρήσεις με σκοπό την αντιμετώπιση του παραεμπορίου που πραγματοποιείται επί του πεζοδρομίου της οδού Πατησίων, μπροστά από την είσοδο του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου. Κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων διαδραματίζονται βίαια επεισόδια σοβαρής έκτασης μεταξύ της αστυνομίας, των ασκούντων το παραεμπόριο, καθώς και υποστηρικτών τους. Ως αποτέλεσμα, έχει τεθεί κατ’ επανάληψη σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των μελών της κοινότητάς μας και έχει διαταραχθεί σε σοβαρό βαθμό η ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Υπό αυτές τις συνθήκες το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργήσει, σύμφωνα με τους σκοπούς του. Για τον λόγο αυτό το κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου θα παραμείνει κλειστό από σήμερα 12/3/2014, 21:00, μέχρι νεωτέρας ανακοίνωσης» καταλήγει το ίδιο κείμενο.

Η Σύγκλητος του Ιδρύματος, που θα πάρει και την απόφαση για το τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες, θα συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα ή αύριο το πρωί.


Τι θέμα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αλλά και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου οι πρυτανικές αρχές στέλνουν διαρκώς έγγραφα και επιστολές σε εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές για να παρέμβουν στο εμπόριο ναρκωτικών, αλλά και την χρήση που γίνεται καθημερινά γύρω από τους δρόμους της Νομικής Σχολής Αθηνών, αναδεικνύουν για μια φορά ακόμη το θέμα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια της χώρας.

Κι αυτό γιατί το άσυλο έχει καταργηθεί, αλλά στην ουσία δεν έχει αλλάξει τίποτα. Κι αυτό όχι απαραίτητα με ευθύνη των πρυτανικών αρχών τους.

Όπως αναφέρει ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου, αναδεικνύεται το ζήτημα της ασφάλειας στον πανεπιστημιακό χώρο και «πρέπει να σκεφτούμε τρόπους και να συζητήσουμε ανοικτά πως θα δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ασφαλές για όσους εργάζονται στα πανεπιστήμια».

«Υπό τις συνθήκες που δημιουργούνται στον περιβάλλοντα χώρο δεν μπορεί το πανεπιστήμιο να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του και γι αυτό δεν έμενε παρά να κλείσουμε για να αναδείξουμε και την σοβαρότητα της κατάστασης» λέει στο «Βήμα» ο κ. Γάτσιος.

«Η αντιμετώπιση του παραεμπορίου που επιλέγουν οι αρχές ακολουθεί μεθόδους που διαταράσσουν την λειτουργία του πανεπιστημίου»
αναφέρει. Δηλώνει ότι σε καμία χώρα δεν πάνε δυνάμεις των ΜΑΤ να λύσουν τέτοια ζητήματα, επειδή αστυνομία δεν έχει κάνει τίποτα νωρίτερα για να εμποδίσει τους μικροπωλητές να φτάσουν έξω από τις πύλες του πανεπιστημίου και να στήσουν εκεί το υπαίθριο εμπόριο τους.

Από την άλλη πλευρά, τεράστιο είναι και το θέμα των εξωπανεπιστημιακών ατόμων που μπαίνουν μέσα στο Ίδρυμα μόνο και μόνο για να μεταφέρουν εκεί τις συγκρούσεις τους με τις αρχές.

Επίκαιρη γίνεται με αφορμή τέτοια περιστατικά η πρόταση που είχε κάνει ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, ζητώντας να θεσπιστούν «ταυτότητες» στα πανεπιστημιακά Ιδρύματα. ώστε να εισέρχονται σε αυτά μόνο όσοι έχουν σχέση με την κοινότητά τους ή οι επισκέπτες που έχουν άδεια γι αυτό. Ετσι ή αλλιώς το θέμα της ενίσχυσης του θεσμού των σωμάτων φύλαξης στο πανεπιστήμια φαίνεται ότι επανέρχεται απαιτώντας άμεσης προσοχής.