Ένα νέο πρόσωπο, ο Αλβανός Εμίλιο Π., ο οποίος φέρεται να έχασε τη ζωή του υπό άγνωστες συνθήκες στην πατρίδα του πριν από μερικούς μήνες, φέρεται να έχει άμεση σχέση με το πενταπλό φονικό στην Αγία Νάπα πριν από δύο χρόνια αλλά και με τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για την αιματηρή δράση «ανταρτών πόλης» στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με επιστολή -την οποία αποκαλύπτει «Το Βήμα»- του κύπριου επιχειρηματία που εμφανιζόταν ως ο στόχος της αιματηρής επίθεσης στην Αγία Νάπα τον Ιούνιο του 2012, οι κυπριακές και οι ελληνικές αρχές έχουν ενημερωθεί ότι ο συγκεκριμένος Αλβανός που διατηρούσε επαφές με τους έλληνες εκτελεστές ήταν εκείνος που οργάνωσε τη φονική επίθεση. Στην ίδια επιστολή που απευθύνθηκε χθες, Τετάρτη, προς τις δικαστικές και κυβερνητικές αρχές της Μεγαλονήσου, πιθανολογεί ότι ο εν λόγω Αλβανός γνωρίζει τι συμβαίνει με επιθέσεις εγχώριων ενόπλων οργανώσεων.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο συγκεκριμένος Αλβανός φαίνεται να είχε τηλεφωνική επικοινωνία με αξιωματικούς της κυπριακής αστυνομίας σχετικά με τη δράση των ελλήνων εκτελεστών, ενώ αναζητούνταν και από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αλλά και μέσω του διαύλου της Ιντερπόλ. Όμως αυτές οι έρευνες δεν τελεσφόρησαν και ο αναζητούμενος φέρεται να έχασε τη ζωή του στη γειτονική χώρα. Οι αναφορές για το γεγονός είναι αλληλοσυγκρουόμενες, ότι δηλαδή «έπεσε θύμα τροχαίου δυστυχήματος με μοτοσικλέτα» ή ότι «έγινε στόχος εγκληματικής ενέργειας».
Την ίδια ώρα σύμφωνα με νεότερα στοιχεία και αναφορές κρατουμένου στην όλη υπόθεση, «στο σύστημα της οργάνωσης του πενταπλού φονικού στην Κύπρο με την συμμετοχή ελλήνων αντιεξουσιαστών φέρεται να έχει και ένας έλληνας ιατρός που εργάζεται σε ευρωπαϊκή χώρα».
Η δολοφονία
Τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 2012 στην οδό Καταλυμάτων στην Αγία Νάπα δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ τρεις Κύπριοι και δύο Ρουμάνοι, που ήταν φρουροί του γνωστού κύπριου επιχειρηματία κ. Θεοφάνη Θεοφάνους Καλοψιδιώτη. Ως δράστες συνελήφθησαν δύο Έλληνες 31 και 42 ετών που είχαν επαφές με τον αντιεξουσιαστικό χώρο, ενώ για τον 31χρονο είχαν υπάρξει ενδείξεις ότι ίσως συμμετείχε σε ένοπλες επιθέσεις στην Ελλάδα. Προ τριών εβδομάδων οι δύο Έλληνες καταδικάσθηκαν σε ισόβια κάθειρξη και ο 42χρονος αμέσως μετά προχώρησε σε καταγγελίες στις κυπριακές αρχές για ένοπλες επιθέσεις στη χώρα μας.
Ωστόσο την Τετάρτη ο επιχειρηματίας, που θεωρήθηκε ότι ήταν στόχος της ένοπλης επίθεσης, αναφέρθηκε σε «μη διερεύνηση σημαντικών πτυχών της υπόθεσης» και απεκάλυψε άγνωστα στοιχεία της.
Η επιστολή
Όπως σημείωσε, «κατά τη διάρκεια της έρευνας των δολοφονιών ήμουν σε συνεχή επαφή με αξιωματούχο (σ.σ. μνημονεύει το όνομά του) ο οποίος διαχειριζόταν την ποινική έρευνα, δίδοντάς του όλες τις πληροφορίες που είχα, σε μια προσπάθεια να βοηθήσω στην εύρεση των ηθικών αυτουργών. Οι πληροφορίες που του έδωσα, καθώς τις δεχόμουν, έλαβαν τη μορφή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails) (ως συνημμένα) μαζί με sms.

»Οφείλω να ομολογήσω, ένιωθα ότι δεν δινόταν καμία προσοχή στις ζωτικής σημασίας πληροφορίες που του προσφέρονταν. Ενώ ο Emilio P., Αλβανός υπήκοος, καταζητούνταν για την έρευνα των δολοφονιών, εξασφάλισα τον τηλεφωνικό του αριθμό μέσω επαφών μου ώστε να μιλήσει μαζί με τον κύπριο αξιωματούχο και να προσπαθήσει να τον δελεάσει να έρθει στην Κύπρο για να βοηθήσει στην έρευνα. Μίλησε μαζί του πολλές φορές, αν και για άλλη μια φορά ένιωσα δεν δινόταν καμία προτεραιότητα στο θέμα αυτό, και τελικώς δεν κατάφερε να τον φέρει εδώ στην Κύπρο.

»Κατά τη διάρκεια της θητείας του στις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες έχασε επαφή μαζί του. Προσπάθησα να τον ξαναεντοπίσω και ακολούθως ενημέρωσα το στέλεχος της κυπριακής αστυνομίας ότι ο Emilio P. εγκατέλειψε την Αλβανία και επέστρεψε στην Ελλάδα. Μέσω κάποιων από τις επαφές μου τον εντόπισα σε κάποιο ελληνικό νησί και αυτή η πληροφορία δόθηκε επίσης στον αξιωματούχο, ωστόσο και πάλι χωρίς αποτέλεσμα».
Νέα στοιχεία
Άξιο ιδιαίτερης αναφοράς είναι ότι ο κύπριος επιχειρηματίας στην επιστολή ανέφερε ότι ο 42χρονος καταδικασθείς για το φονικό της Αγίας Νάπας επιχειρούσε να προχωρήσει σε αποκαλύψεις και παλαιότερα.
Όπως σημειώνεται στην επιστολή: «Μιλήσαμε, επίσης με τους κύπριους αξιωματούχους για την επιθυμία και τα επίμονα αιτήματα του Τ.Τ. ο οποίος είναι ένας εκ των δύο καταδικασθέντων για τις δολοφονίες, να μιλήσει μαζί μου. Η αστυνομία γνωρίζει πολύ καλά ότι επιθυμούσε να μιλήσει μαζί μου και μόνο με μένα, για να αποκαλύψει όλες τις πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση.

»Προς έκπληξή μου, γεγονός το οποίο, επίσης, με λύπησε, δεν έγινε καμία προσπάθεια να με φέρουν σε επαφή μαζί του προς το βέλτιστο συμφέρον της δικαιοσύνης και της υπόθεσης. Από όσα γνωρίζουμε, επιθυμούσε να μιλήσει με εμένα πρώτα, και στη συνέχεια θα κατέθετε στις αρχές όλα όσα γνώριζε σχετικά με την υπόθεση».
Ακόμη στην επιστολή του ο κύπριος επιχειρηματίας δίνει νέα στοιχεία για εγκληματικές ενέργειες που είχαν προηγηθεί της επίθεσης στην Κύπρο.