Με εργαστήρια ζωγραφικής, αγγειοπλαστικής, φουσκωτά παιχνίδια, κλόουν, συναυλίες και χορευτικά δρώμενα θα γιορτάσει και εφέτος ο Δήμος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, οι οποίες έχουν ξεκινήσει ήδη από την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 2 Μαρτίου 2014 σε πλατείες του δήμου με ελεύθερη είσοδο.
Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικη παρέλαση σχολείων και συλλόγων από την πλατεία Βενιζέλου στη κεντρική πλατεία Αγ. Ι. Ρέντη. Ενώ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με χορευτικά δρώμενα και συναυλία με το συγκρότημα του Γιάννη Λαμπράκη αλλά και θα πλαισιωθούν από το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού.
100 χρόνια Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι
Τα 100 χρόνια ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού θα γιορτάσουν εφέτος οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Ρεθύμνου. Η φετινή επετειακή διοργάνωση του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού πραγματοποιείται με την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού. Παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνά η χώρα μας, η διοργάνωση του 2014 έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία σε συμμετοχές και εκδηλώσεις.
Ήδη ο αριθμός των καρναβαλικών ομάδων που θα συμμετάσχουν στη Μεγάλη Παρέλαση (2/3), αγγίζει τις 46, με 32 άρματα, ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων – καρναβαλιστών αναμένεται να φτάσει τις 15.000. Τα θέματα που επέλεξαν φέτος οι ομάδες αφορούν την επικαιρότητα της χώρας, χαρακτήρες και ιστορίες από παιδικά κόμικς, καθώς και θέματα που σχετίζονται με διάφορους μύθους, χώρες, φανταστικούς χαρακτήρες κ.ά.
Η έναρξη του καρναβαλιού έγινε την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, για πρώτη φορά στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης από τον δήμαρχο Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη.
Κατά τη διάρκεια της αποκριάτικης περιόδου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με παραδοσιακά έθιμα, όπως οι καντάδες στο ιστορικό κέντρο της πόλης, οι εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης, οι χοροί των ομάδων κ.ά.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς, με τη νυχτερινή παρέλαση το Σάββατο 1 Μαρτίου και τη μεγάλη παρέλαση και το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου την Κυριακή 2 Μαρτίου.
Την Καθαρή Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις, με την αναβίωση παραδοσιακών εθίμων, τόσο μέσα στην πόλη όσο και σε πολλά χωριά του Νομού Ρεθύμνης.
Παρέλαση καρναβαλιστών στη Γλυφάδα
Με το μήνυμα «Ελάτε όλοι να γιορτάσουμε τις Απόκριες» ο Δήμος Γλυφάδας για δεύτερη χρονιά προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να λάβουν μέρος στην καρναβαλική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014 στις 12.00, η οποία θα ξεκινήσει από την οδό Μυστρά και θα τερματίσει στο ΚΑΠΗ Αγ. Τρύφωνα, όπου όλοι είναι προσκεκλημένοι στο αποκριάτικο γλέντι.
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με τα Κούλουμα, το πέταγμα του χαρταετού, μουσική, χορό, κρασί και σαρακοστιανά την Καθαρά Δευτέρα 3 Μαρτίου στις 11.30 στη θέση Πατητήρι.