Επίθεση στις φυλακές Κορυδαλλού για την «απελευθέρωση» φυλακισμένων αντιεξουσιαστών και ποινικών φοβόταν η ΕΛ.ΑΣ. και τελικά βρέθηκε προ εκπλήξεως με τη φυγή του 56χρονου Χριστόδουλου Ξηρού. Μάλιστα οι σχετικές προειδοποιήσεις προς το υπουργείο Δικαιοσύνης για «αιφνιδιασμό από τρομοκράτες στον Κορυδαλλό» φέρεται να είχαν υπάρξει και από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας λίγες ημέρες πριν από την εξαφάνιση του πρώην μέλους της «17 Νοέμβρη».
Τα νέα αυτά στοιχεία και οι πληροφορίες προσδίδουν μια νέα διάσταση στην υπόθεση της απόδρασης του Χριστόδουλου Ξηρού και ενώ συνεχίζεται η έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τον εντοπισμό του προτού προχωρήσει σε μια ένοπλη ενέργεια μεγάλου βεληνεκούς.
Οπως προκύπτει λοιπόν από νεότερες αναφορές, από τα τέλη του 2013 οι επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη, με βάση καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών, πληροφορίες μέσα από το σωφρονιστικό κατάστημα αλλά και ορισμένες άλλες ενδείξεις από κείμενα ανταρτών πόλης και άλλα ευρήματα, είχαν ενδείξεις ότι «κάτι σοβαρό ετοιμάζεται στον Κορυδαλλό».
Τα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη είχαν σταθεί σε «συνθηματικές» αναφορές αντιεξουσιαστών αλλά κυρίως σε ένα κείμενο μελών των «Πυρήνων», στις αρχές Δεκεμβρίου, όπου ανέφεραν: «Οσα είπαμε ισχύουν. Και ο νοών νοείτω. Αντίο χθες».
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «κάτι σχεδιάζεται να γίνει με ένοπλη επίθεση στον Κορυδαλλό, με πιθανή απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο ή κάτι παρεμφερές».
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υπενθύμιζαν ότι τέτοιου είδους απόπειρες έχουν καταγραφεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Ενδεικτικά ανέφεραν την περίπτωση εντοπισμού, στις 25 Μαΐου 2000, ενός αντιαρματικού όπλου RPG18 και ενός Καλάσνικοφ στο πορτμπαγκάζ Alfa Romeo που ήταν παρκαρισμένη κοντά στις φυλακές Κορυδαλλού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., τα όπλα αυτά προορίζονταν για επίθεση απελευθέρωσης κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού. Μάλιστα υπήρχαν τότε πληροφορίες ότι αυτή την ενέργεια είχε «χρηματοδοτήσει» κρατούμενος για μεγάλη υπόθεση κοκαΐνης από το Ισραήλ. Κάτι παρόμοιο διαπιστώθηκε και έναν χρόνο αργότερα, όταν υπήρξαν πληροφορίες ότι αντιεξουσιαστές μαζί με τον καταζητούμενο τότε Κώστα Πάσσαρη ετοίμαζαν επίθεση στις ίδιες φυλακές για τον ίδιο λόγο. Επιπλέον, σχέδια επιθέσεων σε φυλακές ή στη διάρκεια μεταγωγής κρατουμένων είχαν εκπονηθεί για τις φυλακές Κέρκυρας και προσφάτως για τις φυλακές Δομοκού.
Εκείνο που είχε θορυβήσει περισσότερο τους αστυνομικούς είναι ότι σε USB που είχε βρεθεί, στις 21 Φεβρουαρίου 2013, στο διαμέρισμα που είχαν ενοικιάσει κατηγορούμενοι για τους «Πυρήνες» στην οδό Καρπενησιώτη στα Τουρκοβούνια υπήρχε πλήρες σχέδιο απόδρασης φυλακισμένων μελών της «Συνωμοσίας» με χρήση ελικοπτέρου.
Ουδείς ωστόσο μπορούσε να αντιληφθεί ότι όλη αυτή η διαφαινόμενη προεργασία και κινητικότητα ήταν τελικά για τη «μεγάλη φυγή» του Χριστόδουλου Ξηρού και αφορούσε κίνηση από «τα μέσα προς τα… έξω» στο σωφρονιστικό κατάστημα. Σύμφωνα με τη νεότερη ανάλυση και στάθμιση των δεδομένων, αυτή η έξωθεν βοήθεια αφορούσε την υποδοχή και την υπόθαλψη του 56χρονου και όχι επιδρομή, με κάθε τρόπο, στις φυλακές. Και έτσι μπορεί να εξηγηθεί γιατί ο 56χρονος αφηνόταν να κυκλοφορεί ελεύθερος σε όλες τις πτέρυγες των φυλακών αφού όλοι φοβούνταν άλλου τύπου συνεννοήσεις και ενέργειες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ