Το 2013 υπήρξε χρονιά με ιδιαίτερη κινητικότητα στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας καθώς μια σειρά πολυεθνικών –Microsoft, IBM, Google, Vodafone, SAP, NSN, ΖΤΕ και Huawei –είχαν επαφές με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά με αντικείμενο επενδυτικές δραστηριότητες. Μεταξύ άλλων περιελάμβαναν σχέδια για τη δημιουργία ή την επέκταση κέντρων λειτουργιών, κόμβων καινοτομίας, γραμμών συντήρησης ή απλώς για βολιδοσκόπηση προθέσεων.
Οι δυνατότητες της Ελλάδας για επενδύσεις στον τομέα αυτόν αλλά και οι επιδόσεις ελληνικών εταιρειών στο πολλά υποσχόμενο αυτό πεδίο θα περιλαμβάνονται στη νέα «εταιρική ταυτότητα» της Ελλάδας που θα λανσάρει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η ομάδα εργασίας που είχε οριστεί τον Απρίλιο του 2013 με αντικείμενο τη δημιουργία του εθνικού brand το οποίο θα χαρακτηρίζει κάθε επιχειρηματική, τουριστική, επενδυτική και εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας έχει ολοκληρώσει τη δουλειά της, η οποία αναμένεται να λανσαριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα και θα δίνει έμφαση στην τεχνολογία. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εδραιώσει την παρουσία της χώρας στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας. Επενδυτικοί κύκλοι μεταδίδουν ότι η εξαγωγή υπηρεσιών από την Ελλάδα προς το εξωτερικό είναι εφικτή και ήδη μια σειρά επιχειρήσεις έχουν δείξει ότι το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μπορεί να δημιουργήσει ανταγωνιστικές υπηρεσίες υψηλής προστιθεμένης αξίας, είναι καταρτισμένο, ανταγωνιστικό και μιλάει ξένες γλώσσες.
Προσέλκυση κέντρων έρευνας


Το ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Venture Capital & Private Equity Group του Ομίλου Πειραιώς και fund manager του PJ Tech Catalyst κ.ΛουκάΠηλίτση, έχει την ποιότητα και το επίπεδο για να υποστηρίξει τη δημιουργία ενός περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής. «Είναι μια προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων με τη χρήση του ανθρώπινου κεφαλαίου της Ελλάδας» εξηγεί ο κ. Πηλίτσης, υπογραμμίζοντας ότι το εγχείρημα μπορεί να αναδείξει τη δυναμική της χώρας και να δημιουργήσει βιώσιμες θέσεις εργασίας.
Τα σχέδια της SAP για δημιουργία κέντρου Innovation & Value Engineering στην Αθήνα, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ του Πρωθυπουργού και του συνδιευθύνοντος συμβούλου της SAP κ. Τζιμ Σνάμπε, προχωρούν κανονικά, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Νότιας Ευρώπης της SAP κ.Στάθη Steve Τζικάκη. «Αυτά για τα οποία είχαμε δεσμευθεί τα έχουμε υλοποιήσει. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να κάνει τα επόμενα βήματα. Σκοπός του Innovation Center είναι να τη βοηθήσει στον σχεδιασμό έξυπνων μεταρρυθμίσεων» σημειώνει. «Προσπαθούμε να ανοίξουμε έναν διάλογο με την πολιτική ηγεσία για τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στον μετασχηματισμό του κράτους με γνώμονα τον πολίτη» συμπληρώνει.
Παράλληλα υπογραμμίζει ότι η SAP στην Ελλάδα συμμετέχει με οκτώ θέσεις εργασίας στο πρόγραμμα Training Voucher του ΟΑΕΔ, το οποίο επιδοτεί νέους ανέργους για την κατάρτισή τους στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, μέχρι στιγμής όμως μόνο δύο δικαιούχοι έχουν ενταχθεί σε αυτό.
Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα συναφή πρότζεκτ από μεγάλες εταιρείες. Για λογαριασμό της Microsoft η Teleperformance έχει δημιουργήσει κέντρο εξυπηρέτησης για τους πελάτες της πολυεθνικής, το οποίο απασχολεί 550 άτομα, ενώ πρωτοβουλίες γύρω από τις «έξυπνες λύσεις» αναμένονται και από την ΙΒΜ. Επίσης η ΖΤΕ προχωρεί στη δημιουργία ενός κέντρου εφοδιαστικής αλυσίδας στον Πειραιά, ενώ διερευνά το ενδεχόμενο συγκρότησης γραμμής συντήρησης στην Ελλάδα, χωρίς να έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Η Huawei έχει ξεκινήσει τη λειτουργία κέντρου Logistics στον Πειραιά, ενώ έχει δεσμευθεί για τη δημιουργία κέντρου έρευνας και τεχνολογίας, σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα και ελληνικές εταιρείες. Παράλληλα, στην επέκταση του Κέντρου Ερευνας και Ανάπτυξης που διατηρεί στην Αθήνα προχώρησε πρόσφατα η Nokia Solutions & Networks (NSN) ενισχύοντάς το με 150 άτομα, εκ των οποίων περίπου 100 ήταν νέες προσλήψεις.Εν τω μεταξύ το Vodafone Group έχει στοιχίσει την παγκόσμια στρατηγική του στις επικοινωνίες μεταξύ μηχανών (Μ2Μ) πίσω από τη θυγατρική της Vodafone Ελλάδος Zelitron.
Διαρροή δυναμικού


Η αποκατάσταση της παραγωγικής βάσης της χώρας αποτελεί μονόδρομο για την ανάσχεση της ανεργίας, εξηγεί στο «Βήμα» ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Λόης Λαμπριανίδης, συγγραφέας του βιβλίου «Επενδύοντας στη φυγή» και μελετητής του φαινομένου της διαρροής «εγκεφάλων». «Αν και είναι δύσκολο να μετρηθεί, φαίνεται να υπάρχει μια ποσοστιαία αύξηση. Ο κόσμος φεύγει και το εντυπωσιακό είναι ότι φεύγει παρ’ όλο που τα πράγματα δεν είναι πια τόσο καλά εκεί όπου πάει» σημειώνει.
Η αύξηση, όπως λέει, έχει δύο χαρακτηριστικά. «Πρώτον, σπρώχνονται να φύγουν λόγω της κατήφειας και του αδιεξόδου. Δεύτερον, ξέρουν ότι, παρ’ όλο που τα πράγματα δεν είναι καλά εκεί όπου πηγαίνουν, παραμένουν έξω διότι, ακόμη και αν δεν απασχολούνται σε κάποιο γνώριμο πεδίο, διατηρούν την ελπίδα να βρουν απασχόληση σε αυτό στο μέλλον» λέει.
Επιχειρηματικά ανεκπαίδευτοι


Τα νέα παιδιά που βγαίνουν από το Πολυτεχνείο είναι επιχειρηματικά ανεκπαίδευτα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σταθούν στις ανάγκες της αγοράς, λέει στο «Βήμα» ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Realize που δημιούργησε την πλατφόρμα viva.gr κ. Χάρης Καρώνης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ). «Τα παιδιά έχουν δαιμονοποιήσει την επιχειρηματικότητα. Η σχολή θα έπρεπε να τους δίνει τα εχέγγυα ώστε να βγουν στην αγορά εργασίας για να εργαστούν ή να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση» λέει και τονίζει ότι «οι νέοι άνθρωποι που μας στέλνουν βιογραφικά δεν είναι αξιοποιήσιμοι διότι τα μαθήματα που κάνουν στο πανεπιστήμιο δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες μας, όπως κινητές εφαρμογές ή το υπολογιστικό νέφος».
Ο κ. Καρώνης επισημαίνει ότι στα 14 χρόνια ύπαρξης της εταιρείας, πλην μιας φοράς, κανένα πανεπιστήμιο δεν τον ενόχλησε. Οπως λέει, το αποτέλεσμα είναι ακόμη και ταλαντούχοι προγραμματιστές να χρειάζονται δύο χρόνια εντατικής εκπαίδευσης προκειμένου να αρχίσουν να παράγουν ανταγωνιστική δουλειά. Υπογραμμίζει επίσης την έλλειψη Patent Office μέσα στις αντίστοιχες σχολές αλλά και μαθημάτων που να καθοδηγούν τους φοιτητές προς την κατεύθυνση αυτή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ