Ο Seal τραγουδούσε ξυπόλυτος πάνω στην ολόχρυση εξέδρα. Ο γιγαντόσωμος super star της R&Β έκανε τους καλεσμένους στο γαμήλιο πάρτι του λιβανέζου πολυεκατομμυριούχου Βασμέζ Νάταντ να χορεύουν ξέφρενα στην άμμο. Το σκηνικό στην Ελιά, μια από τις δημοφιλέστερες παραλίες της Μυκόνου, θύμιζε κινηματογραφική ταινία του Hollywood. Παγκοσμιοποιημένοι ολιγάρχες του πλούτου σε μια θεαματική επίδειξη χλιδής και εξωφρενικής σπατάλης άνοιγαν σαμπάνιες Armand de Brignac Midas και τις πετούσαν στην άμμο, χωρίς καν να τις καταναλώσουν. Ο κρότος από τον φελλό του ακριβότερου καμπανίτη στον κόσμο ηχούσε μάλλον διαφορετικά στα αφτιά τους. Κάποιες από αυτές στέλνονταν πάνω σε τεράστιους, βαρύτιμους δίσκους στην αυτοσχέδια εξέδρα. Δεκάδες σαμπάνιες αξίας 120.000 ευρώ το μπουκάλι άνοιγαν μπροστά στα πόδια του διάσημου πρώην συζύγου του top model Χάιντι Κλουμ.

Ο βρετανικής καταγωγής όμως τραγουδιστής και συνθέτης προτιμούσε να παραμείνει… νηφάλιος! Σε λιγότερο από μία ώρα αναχωρούσε με λίαρ τζετ για την πατρίδα του. Ο λιβανέζος μεγαλοεπιχειρηματίας είχε προσθέσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό στον ήδη παχυλό λογαριασμό του Seal. Οι πληροφορίες μιλούν για κάτι περισσότερο από 600.000 ευρώ.

Το πρώτο φως του ήλιου βρήκε αρκετούς από τους προσκεκλημένους να απολαμβάνουν το υπέροχο γαλάζιο του Αιγαίου. Ακόμα ένα μυθιστορηματικό γαμήλιο party είχε φθάσει στο τέλος του. Ενα από τα πολλά τα οποία πραγματοποιούνται στο κοσμοπολίτικο Νησί των Ανέμων. Η διεθνής επιχειρηματική ελίτ επιλέγει τα τελευταία χρόνια τη Μύκονο, την Αντίπαρο και τη Σχοινούσα για τη διοργάνωση εκδηλώσεων προσωπικού ενδιαφέροντος. Μεγιστάνες από ολόκληρο τον κόσμο φθάνουν στους συγκεκριμένους προορισμούς με πολυτελή yachts και υπερσύγχρονα ιδιωτικά αεροπλάνα. Μοναδική τους επιθυμία να παντρευτούν στο αγαπημένο τους ελληνικό νησί. Μέσα σε ένα σκηνικό που θυμίζει «Χίλιες και μία νύχτες». Είναι λογικό άλλωστε, από τη στιγμή που οικονομικοί παράγοντες με διεθνή αναγνώριση επιλέγουν τους συγκεκριμένους προορισμούς για αυστηρά προσωπικές και οικογενειακές υποθέσεις, να αναβαθμίζονται στην αντίληψη της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης. Η παρουσία τόσων γνωστών ονομάτων της επιχειρηματικής ελίτ ενισχύει την εικόνα σταθερότητας για τη χώρα μας με ευεργετικά αποτελέσματα για τον τουρισμό και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και για τις επενδύσεις.
Τα οικονομικά οφέλη από τους γάμους των προβεβλημένων εκπροσώπων της ελληνικής και της διεθνούς πλουτοκρατίας είναι αρκετά. Ισως όχι τόσο πολλά ώστε να… διασώσουν τη χώρα μας από τα σοβαρότατα οικονομικά της προβλήματα. Η αλήθεια είναι ότι όσα εκατομμύρια ευρώ και να φέρουν οι γάμοι των ισχυρών του χρήματος στην ελληνική οικονομία, όσο και να συμβάλουν στην αύξηση των συνολικών τουριστικών εσόδων που εκτιμάται ότι το 2013 θα ξεπεράσουν τα 11,5 δισ. ευρώ, δεν αρκούν για την αποτελεσματική διαχείριση του χρέους του Ελληνικού Δημοσίου που κινείται σταθερά πάνω από τα 320 δισ. ευρώ. Το μεγάλο όμως και μακροπρόθεσμο όφελος είναι η παρουσίαση της νέας, «καθαρής» λαμπερής τουριστικής εικόνας του τόπου μας. Οι γάμοι της μεγάλης χλιδής και της εκθαμβωτικής λάμψης αποτελούν μια καλή ευκαιρία.
Οι λαμπερές γαμήλιες τελετές και δεξιώσεις των παγκοσμιοποιημένων ολιγαρχών του πλούτου προσφέρουν σημαντικές προοπτικές για την τουριστική ανάπτυξη ολόκληρων περιοχών της χώρας, αλλά και προκαλούν αρκετές φορές τον αρνητικό σχολιασμό συμπολιτών μας οι οποίοι δέχονται την επίδειξη πλούτου σε περιόδους μνημονιακής λιτότητας.
Η μεταμόρφωση της μικρής Σχοινούσας
Προκλητική η εικόνα της κατανάλωσης χωρίς όρια σε αυτού του είδους τα γαμήλια parties και δεξιώσεις. Μην ξεχνάμε όμως ότι η ελίτ του πλούτου δεν δεσμεύεται από τις εξελίξεις και την πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, εφόσον οι δραστηριότητές της είναι απόλυτα παγκοσμιοποιημένες. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις οι γαμήλιες τελετές, δεξιώσεις και τα τριήμερα parties on the beach συνδυάζονται με επενδύσεις υποδομής. Αναφερόμαστε στην αναβάθμιση ξενοδοχειακών μονάδων ή και ολόκληρων προορισμών. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι μεγάλες δαπάνες συνοδεύονται από κοινωνική ευαισθησία. Μια ευαισθησία που κάποιες, ίσως ελάχιστες φορές «ξαφνιάζει» ευχάριστα την κοινή γνώμη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο γάμος του Γιάννη, γιου του γνωστού εφοπλιστή Ντίνου Μαρτίνου, με τη Μάγια Ζαφειροπούλου. Η γαμήλια τελετή και τα τετραήμερα parties πραγματοποιήθηκαν στη μικρή γραφική Σχοινούσα των Κυκλάδων, τον περασμένο Ιούλιο.
Το νησί μεταμορφώθηκε κυριολεκτικά. Ο Ντίνος Μαρτίνος με δικά του έξοδα τοποθέτησε ηλεκτρομηχανικές εγκαταστάσεις στο λιμάνι, άνοιξε δρόμους και μονοπάτια. Προσφέρθηκε δουλειά σε 500 άτομα, τα οποία έφθασαν στη Σχοινούσα αποκλειστικά και μόνο για να «χαρίσουν» υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών στους προσκεκλημένους μεγαλοεπιχειρηματίες και ισχυρούς εφοπλιστές. Τα καταλύματα του νησιού γέμισαν από κόσμο, το προσωπικό των μικρών εστιατορίων βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού. Οι άριστα εκπαιδευμένοι chef ήταν πανέτοιμοι να προσφέρουν μενού αποκλειστικά και μόνο για απαιτητικούς ουρανίσκους. Η εικόνα που παρουσίαζε η μικρή, άλλοτε ταπεινή Σχοινούσα στη διάρκεια των parties, τα οποία διήρκεσαν τέσσερις ημέρες και τέσσερις νύχτες (διοργανώθηκε και συναυλία των Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Μπάμπη Στόκα και Δημήτρη Σταρόβα), θύμιζε εκείνη πασίγνωστων διεθνών spots, όπως το Porto Cervo και το St. Barth. Ο γάμος του νεαρού Γιάννη Μαρτίνου στη Σχοινούσα οδήγησε σε σοβαρές χορηγίες για έργα υποδομής, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος του νησιού λίγα 24ωρα μετά να ευχαριστήσει δημόσια την old money εφοπλιστική οικογένεια για την προσφορά και τη γενναιοδωρία της.
Ρώσος «μπάρμπας» στην Κορώνη
Ενας γάμος με… διπλωματικό ενδιαφέρον ήταν αυτός της Αλίνας Καλτσίδη με τον Ελβετό πολωνικής καταγωγής μεγαλέμπορο χρυσού Πάτρικ Ποπράσκι. Η 25χρονη κόρη του Φιλάρετου Καλτσίδη, του πλουσιότερου Ελληνα για το 2013 σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», παντρεύτηκε προχθές (Παρασκευή 30 Αυγούστου) στην Κορώνη Μεσσηνίας τον εκλεκτό της καρδιάς της. Η γαμήλια τελετή και η δεξίωση που ακολούθησε στην παραθαλάσσια, κινηματογραφικού τύπου έπαυλη του ελληνορώσου μεγαλοεπιχειρηματία (η προσωπική του περιουσία ξεπερνά τα 6,7 δισ. δολάρια) ήταν εντυπωσιακές.

Ο γάμος αυτός πραγματοποιήθηκε σε μια δύσκολη περίοδο για τις ελληνορωσικές σχέσεις. Το κλίμα βρίσκεται σε επίπεδα… θερμοκρασιών Σιβηρίας εξαιτίας της προτίμησης που έδειξε η ελληνική κυβέρνηση στους Αζέρους γύρω από τον αγωγό φυσικού αερίου και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις Πούτιν με τις οποίες άσκησε ουσιαστικά κριτική στον ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη για την προτίμησή του να επενδύσει στην «προβληματική» Ελλάδα αντί για τη Ρωσία.
Ο παραμυθένιος γάμος της κόρης του «βασιλιά του τσιμέντου» θα μπορούσε να συμβάλει στην καλύτερη περίπτωση στην τήξη των πάγων στις σχέσεις Αθήνας – Μόσχας. Αν βέβαια ο ρώσος πρόεδρος έβρισκε χρόνο και διάθεση να επισκεφθεί τη Μεσσηνία και να μοιραστεί με την οικογένεια των καλών του φίλων χαλαρές, ευτυχισμένες στιγμές, μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη διεθνή συγκυρία. Ο Μεσσήνιος κ. Αντώνης Σαμαράς (γνωρίζει πολύ καλά τον κ. Καλτσίδη) σύμφωνα με πληροφορίες στενών του φίλων ίσως «ξεπερνούσε» τελικά τους ενδοιασμούς του και έδινε το «παρών», αν όχι στη γαμήλια τελετή, τουλάχιστον στη δεξίωση. Αφήνοντας κατά μέρος τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με την επέμβαση στη Συρία.
Οι διασημότεροι και πλέον πολυσυζητημένοι ρώσοι ολιγάρχες κκ. Ρόμαν Αμπράμοβιτς και Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ που επίσης φήμες τούς ήθελαν να φθάνουν στην Κορώνη… ένιωσαν προβληματισμένοι για την εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη «προσέγγιση» των θαλαμηγών τους «Eclipse» και «My Anna» στην περιοχή. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι συνθήκες για τα πλωτά βασίλεια που καταφθάνουν στην πανέμορφη Κορώνη από ολόκληρο τον κόσμο δεν είναι διόλου ευνοïκές. Η περιοχή ανήκει στο δίκτυο Natura 2000. Ισως το κράτος θα έπρεπε να είχε φροντίσει νωρίτερα για τη σωστή διαχείριση της πανέμορφης περιοχής. Ετσι θα μπορούσαν οι ιδιοκτήτες των yachts που καταφθάνουν για εντυπωσιακά κοινωνικά γεγονότα να απολαύσουν την υψηλή αισθητική αξία του τοπίου και οι θαλάσσιες χελώνες να έχουν την απαραίτητη προστασία.

Κοσμόπολις
Μεσσηνία κατά Μόντε Κάρλο

Οι ρώσοι, τούρκοι, λιβανέζοι και βραζιλιάνοι μεγιστάνες και οι σαουδάραβες
εστεμμένοι ≪ενισχύουν≫ μέσα στο λαμπερό, εξτρίμ πολλές φορές lifestyle τους την τουριστική εικόνα της χώρας μας. Οσοι από τους προσκεκλημένους της οικογενείας Καλτσίδη (τελικά έδωσαν το ≪παρών≫ γύρω στα 150 άτομα) δεν έφθασαν με σκάφη, ελικόπτερα και ιδιωτικά αεροπλάνα επέλεξαν να διαμείνουν στο κοντινό, πολυτελές τουριστικό συγκρότημα ≪Costa Navarino≫. Εδώ και αρκετές ημέρες είχαν γίνει reservations για 40 δωμάτια. Classic rooms και όχι σουίτες. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια. Ο κ. Καλτσίδης για λόγους ασφαλείας και… κύρους διαθέτει στρατιά πάνοπλων, καλογυμνασμένων ανδρών. Οι άνδρες ασφαλείας ήταν ακροβολισμένοι σε ολόκληρη την περιοχή – ρωσικής καταγωγής στη συντριπτική τους πλειονότητα.

Μια ολόκληρη περιοχή κέρδισε αρκετά χρήματα όλες αυτές τις ημέρες μέσα από το συγκεκριμένο κοινωνικό γεγονός. Δούλεψαν μαγαζιά, τουριστικές μονάδες, χώροι εστίασης. Τα διεθνή media ασχολήθηκαν με μία από τις ωραιότερες και πλέον γραφικές περιοχές της Ελλάδας. Ο γάμος Καλτσίδη ≪έκλεψε≫ από το κοσμοπολίτικο, αστραφτερό Μόντε Κάρλο (χθες πραγματοποιήθηκαν οι γάμοι του γιου της πριγκίπισσας Καρολίνας Αντρέα Κασιράγκι με την Κολομβιανή Τατιάνα Σάντο Ντομίνγκο) στιγμές λάμψης και αρκετούς, σύμφωνα με τους διεθνείς οικονομικούς κύκλους, από τους περιζήτητους Ultra High Net Worth Individual τουρίστες. Ατομα, δηλαδή, με πολλά-πολλά μετρητά στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Οταν κάποτε ρώτησαν τον στενό φίλο του Αριστοτέλη Ωνάση Κώστα Γράτσο ποια είναι κατά τη γνώμη του η συνταγή για τη διοργάνωση ενός μυθιστορηματικού γάμου, σαν αυτόν, δηλαδή, του Greek tycoon με την Τζάκι Κένεντι, εκείνος απάντησε: ≪Δεν υπάρχει ούτε θα υπάρξει ποτέ στον κόσμο τέτοια συνταγή. Απλά και μόνο γιατί ο Ωνάσης παντρεύτηκε τη γυναίκα του δημοφιλέστερου προέδρου της Αμερικής≫. Και αν η γαμήλια δεξίωση του ζεύγους
Ωνάση πραγματοποιήθηκε στον ιδιόκτητο Σκορπιό και συνεχίστηκε με γλέντια σε ταβέρνες στο Νυδρί, στη Λευκάδα, και στην Κέρκυρα, η νέα γενιά πλουσίων Ελλήνων επέλεγε ως πριν από λίγα χρόνια το Λονδίνο. Τα κλασικά ξενοδοχεία ≪The Claridges≫, ≪The Dorchester≫ και ≪Grosvenor House≫ στο Mayfair, όπως και πανάκριβα country clubs, είχαν την τιμητική τους.

Οι αχανείς, πολυτελείς αίθουσες των ιστορικών ξενοδοχείων της βρετανικής πρωτεύουσας και τα private clubs με τα επιφανή μέλη ≪αντικατέστησαν≫ πανάκριβα εστιατόρια και champagne bars στα ελληνικά νησιά. Το πολυσυζητημένο ≪Nammos≫ στην παραλία της Ψαρούς, το ≪Sea Satin≫ στη Βενετία της Μυκόνου και το ≪Cavo Paradiso≫ είναι οι απόλυτοι προορισμοί για κροίσους και γαμήλια parties πολλών αστέρων. Στα συγκεκριμένα μαγαζιά οι ισχυροί του χρήματος ≪ανακαλύπτουν≫ τη… χρυσοφόρα extraordinary champagne list, καθώς επίσης και καλύτερης ποιότητας χαβιάρι, sushi και φρέσκα ψάρια. Οι γαστριμαργικές απολαύσεις συνοδεύονται με μουσικές από τους διασημότερους και πλέον ακριβοπληρωμένους d.j. στον κόσμο, όπως οι Armin van Buuren, Avicii, Daft Punk και David Guetta.

Μύκονος – Αντίπαρος
Τρικούβερτα γλέντια

Ενας από τους ωραιότερους και πλέον πολυσυζητημένους γάμους του εφετινού καλοκαιριού ήταν αυτός της νεαρής Σοφίας, κόρης των διακεκριμένων δικηγόρων Αντώνη και Κορίνας Γραφανάκη, με τον Walker Lewis Junior. Τα δύο παιδιά γνωρίστηκαν στο Columbia, όπου έκαναν το ΜΒΑ τους. Ο γάμος έγινε σε εκκλησάκι στη Μικρή Βενετία.

Ακολούθησε τριήμερο γλέντι για τους επιφανείς έλληνες επιχειρηματίες και διεθνείς προσωπικότητες οι οποίες έφθασαν από τις ΗΠΑ. Ανάμεσά τους η Ευγενία Νιάρχου, η οποία τράβηξε τα φλας ως το γοητευτικότερο μέλος της δυναστείας μεγαλοεφοπλιστών, γόνοι της πασίγνωστης βιομηχανίας τροφίμων Heinz κ.ά. Το πρώτο party διοργανώθηκε στο «Interni», για να ακολουθήσουν άλλα δύο στο «Sea Satin» και στο «Cavo Paradiso». Ενας γάμος που θύμιζε αυτούς των καλών οικογενειών της Ουάσιγκτον και βέβαια «άφησε» πολλά χρήματα στο Νησί των Ανέμων.

Τα ωραιότερα yachts που κυκλοφορούν στις ελληνικές θάλασσες έριξαν άγκυρα τον περασμένο Ιούλιο στην Αντίπαρο. Ο γάμος του Ιάσονα Τσάκωνα, ο οποίος δραστηριοποιείται στον διεθνή χώρο του real estate, με την αρχιτέκτονα Αργυρώ Πουλιοβάλη συγκέντρωσε εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες, πολλά νεαρά παιδιά και βέβαια τον διάσημο αμερικανό ηθοποιό και παραγωγό Τομ Χανκς, μόνιμο κάτοικο Αντιπάρου τους καλοκαιρινούς μήνες. Η γαμήλια δεξίωση πραγματοποιήθηκε on the beach. Ενα μεγάλο, χαρούμενο party που ξεκίνησε το μεσημέρι και τελείωσε το πρωί της επόμενης ημέρας.
Ο CEO της Coca-Cola Μουχτάρ Α. Κεντ πέταξε με ιδιωτικό αεροπλάνο από την Ατλάντα στη Μύκονο την περασμένη εβδομάδα. Ο τουρκοαμερικανικής καταγωγής κ. Κεντ παρέστη στο γαμήλιο party πάμπλουτων τούρκων επιχειρηματιών. Το σκηνικό ήταν παραμυθένιο, με εκατοντάδες βέβαια μπουκάλια γαλλικής σαμπάνιας γύρω και ατέλειωτα καλάθια με λουλούδια. Ο οικονομικός απολογισμός, εντυπωσιακός. Οι Τούρκοι ξόδευαν όπως οι tycoons πρωταγωνιστές των δημοφιλών σίριαλ της πατρίδας της Gϋzel.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ