Με καθυστέρηση περίπου μιας ώρας ξεκίνησαν σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις στο μάθημα της Φυσικής στο οποίο εξετάζονται οι υποψήφιοι της Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης. Τα θέματα καθυστέρησαν να δοθούν αλλά οι εξετάσεις αυτή την στιγμή συνεχίζονται κανονικά.Η καθυστέρηση όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Παιδείας υπήρξε γιατί στο 2% των εξεταστικών κέντρων η εκτύπωση των θεμάτων της Φυσικής δεν ήταν καθαρή, οπότε στάλθηκαν ξανά από την αρχή.

Κατά τα άλλα οι εξετάσεις σήμερα συνεχίστηκαν με το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στη Θεωρητική Κατεύθυνση.

Οι εξετάσεις θα συνεχιστούν για την μεγαλύτερη κατηγορία των εξεταζόμενων την Παρασκευή 24 του μήνα με την Ιστορία Θεωρητικής Κατεύθυνσης, την Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης, την Χημεία-Βιοχημεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής) και τις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών).

Τα θέματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης

Σύμφωνα με την εκτίμηση των Φροντιστηρίων Ορόσημο τα θέματα της Nεοελληνικής Λογοτεχνίας ήταν μέτριας δυσκολίας για καλά προετοιμασμένους μαθητές

Οι απαντήσεις στα θέματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης

Η θέση της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων

Τα θέματα της Φυσικής Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης

Σύμφωνα με την εκτίμηση των Φροντιστηρίων Ορόσημο τα τρία θέματα της Φυσικής είναι βατά.

Οι λύσεις στα θέματα της Φυσικής

Απαιτητικά, όπως λένε εκπαιδευτικοί, αλλά σαφή και άρτια, ήταν σήμερα τα θέματα της Φυσικής στα οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι της Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης. Τα θέματα ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας και απευθύνονταν στους καλά προετοιμασμένους μαθητές.

Το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας ήταν βατό και προσβάσιμο αλλά μη αναμενόμενο καθώς όπως έλεγαν καθηγητές σήμερα ο «Κρητικός» του Διονύσιου Σολωμού είχε επιλεγεί ξανά στις εξετάσεις του 2011.

Την Παρασκευή 24 του μήνα οι υποψήφιοι της θεωρητικής Κατεύθυνσης διαγωνίζονται στην Ιστορία, της Θετικής Κατεύθυνσης στην Βιολογία, της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής) στην Χημεία – Βιοχημεία και της Τεχνολογικής κατεύθυνσης (κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών) στην Οργάνωση στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Η ανακοίνωση της Ενωσης Φροντιστών

Τις απόψεις της για τα σημερινά θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων στην Νεοελληνική Λογοτεχνία έδωσε η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Το διαγώνισμα της λογοτεχνίας ήταν υψηλών απαιτήσεων και κάλυπτε συνολικά το περιεχόμενο του εξεταζόμενου μαθήματος. Απαιτούσε ιδιαίτερη προσοχή από τους μαθητές για την απάντηση των ερωτήσεων, οι οποίες ωστόσο ήταν σαφής χωρίς δυσκολίες κατανόησης».
«Το παράλληλο κείμενο, ενώ με την πρώτη ματιά, λόγω του κοινού θέματος του ήχου, έδινε την εντύπωση ότι ήταν εύκολο, απαιτούσε από τους μαθητές προσεκτική προσέγγιση. Αξίζει να σημειωθεί ότι πιθανόν να εξέπληξε τους μαθητές το γεγονός ότι τους ζητήθηκε σύγκριση ενός πεζού κειμένου με το ποίημα του Σολωμού» καταληγει η ανακοίνωση.

Πρόβλημα στα Μαθηματικά

Στο πρόβλημα που προέκυψε με τα θέματα των Μαθηματικών στα Εσπερινά Λύκεια και ΕΠΑΛ (Ομάδα Β), που διεξήχθησαν τη Δευτέρα, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) έστειλε οδηγίες προς τα βαθμολογικά κέντρα.

Συγκεκριμένα ύστερα από σύσκεψη των μελών της Επιτροπής εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι:

«Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) ανακοινώνει ότι στο θέμα Δ3 του μαθήματος «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας» των Εσπερινών Λυκείων, στο οποίο εξετάστηκαν περίπου πεντακόσιοι υποψήφιοι, δόθηκε μία ασύμβατη υπόθεση, η οποία, ωστόσο, ουδόλως επηρεάζει την επίλυση του θέματος.

Η ΚΕΕ με οδηγία της προς τα Βαθμολογικά Κέντρα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ισότιμη και αντικειμενική βαθμολόγηση όλων των υποψηφίων».