Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπεται για δεύτερη φορά η Ελλάδα για το θέμα των παράνομων χωματερών και ζητά την επιβολή προστίμων. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει εκ νέου τη χώρα μας διότι δεν έχει εφαρμόσει προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) όσον αφορά τους παράνομους χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων (ΧΥΤΑ).

Το Δικαστήριο είχε κρίνει το 2005 ότι η Ελλάδα δεν είχε λάβει επαρκή μέτρα για την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση των παράνομων χωματερών, οι οποίες τότε ήταν εκατοντάδες σε όλη τη χώρα.

Οκτώ χρόνια μετά…

Οκτώ χρόνια αργότερα, η Κομισιόν διαπιστώνοντας ότι δεν σημειώθηκε επαρκής πρόοδος μετά την έκδοση της απόφασης, παραπέμπει την υπόθεση στο Δικαστήριο και, σύμφωνα με την καθιερωμένη πολιτική,προτείνει την επιβολή ημερήσιας χρηματικής ποινής ύψους 71.193ευρώ για κάθε ημέρα που μεσολαβεί από τη δεύτερη απόφαση του Δικαστηρίου έως ότου η Ελλάδα συμμορφωθεί με την απόφαση. Επίσης προτείνει και κατ’αποκοπή πρόστιμο 7.786 ευρώ ανά ημέρα για το διάστημα που μεσολαβεί από την πρώτη απόφαση έως την ημέρα συμμόρφωσης ή την ημέρα έκδοσης της δεύτερης απόφασης του Δικαστηρίου.

Άρα εάν το Δικαστήριο συμφωνήσει με την πρόταση της Επιτροπής τότε η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλλει από 23.000.000 ευρώ έως 28.000.000 ευρώ εφάπαξ (ανάλογα με το πότε θα εκδοθεί η δεύτερη απόφαση του δικαστηρίου) καθώς και 71.193ευρώ για κάθε ημέρα που δεν συμμορφώνεται, μετρώντας από την ημέρα που θα εκδοθεί η δεύτερη απόφαση του Δικαστηρίου.

78 παράνομοι ΧΥΤΑ και χωρίς αποκατάσταση 318 χωματερές

Από την έκδοση τηςαπόφασηςτου Δικαστηρίου το 2005, η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο με την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση πολλών παράνομων ΧΥΤΑ και τη δημιουργία κατάλληλου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων. Τα περισσότερα από αυτά τα έργα έχουν συγχρηματοδοτηθεί από την ΕΕ και την ελληνική πολιτεία.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, έως το τέλος του 2008, έπρεπε να είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας και να είχαν αποκατασταθεί όλοι οι παράνομοι χώροι υγειονομικής ταφής. Τον Απρίλιο του 2009 εστάλη στην Ελλάδα επίσημη προειδοποιητική επιστολή (δυνάμει του άρθρου 260 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης), η οποία υπενθύμιζε στη χώρα τις υποχρεώσεις της.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή, εξακολουθούν να λειτουργούν περίπου 78 παράνομοι ΧΥΤΑ κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί αποβλήτων, ενώ άλλες 318 χωματερές δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί.

Στην Αττική

Η παύση λειτουργίας των παράνομων ΧΥΤΑ καθυστερεί λόγω της έλλειψης εναλλακτικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αττική ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για τους τέσσερις χώρους ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων).

Μάλιστα, η κατάσταση στην πρωτεύουσα μπορεί να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, λόγω του επικείμενου κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής, στον οποίο καταλήγει το90% των αποβλήτων της Αθήνας και του οποίου η χωρητικότητα θα έχει εξαντληθεί στο τέλος του 2014.

Συνεπώς, η Επιτροπή παραπέμπει εκ νέου την υπόθεση στο Δικαστήριο και ζητά οικονομικές κυρώσεις. Οι οικονομικές κυρώσεις θα μειώνονται με την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση κάθε χώρου υγειονομικής ταφής, υπό τον όρο ότι δεν δημιουργούνται νέοι.