Η καταδρομική «στρατιωτική» επιχείρηση, με την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής από ομάδα περίπου 40 κουκουλοφόρων, έγινε στις 00.40 της Κυριακής, προκαλώντας ζημιές σε μηχανήματα, κοντέινερ με γραφεία και οχήματα της εταιρείας.

Η επίθεση αναβαθμίζεται από την αστυνομία, καθώς από τα video που τράβηξαν οι κάμερες ασφαλείας φαίνεται ότι ήταν μια πολύ καλά οργανωμένη επιχείρηση.

Μετά την επίθεση τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν με ελαφρά τραύματα στο Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής. Οι τρεις έφυγαν μετά την παροχή πρώτων βοηθειών ενώ ο τέταρτος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πολυγύρου με εκδορές και επιφανειακά τραύματα.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ένας από τους φύλακες ενημέρωσε λίγο μετά τις 00.30 ότι μια ομάδα 40-50 ατόμων που φορούσαν κουκούλες είχε εισβάλει στις εγκαταστάσεις και έριχνε εύφλεκτο υγρό σε διάφορα σημεία.

Πηγές της εταιρείας αλλά και εργαζόμενοι στο εργοτάξιο έκαναν λόγο για εισβολή από την πίσω πύλη του εργοταξίου και αφού ξυλοκόπησαν, έδεσαν και περιέλουσαν με βενζίνη τους φύλακες της εισόδου, έβαλαν φωτιά στις εγκαταστάσεις καίγοντας τρία φορτηγά, ένα γκρέιντερ, εκσκαφείς, δύο τζιπ, δύο γεννήτριες και τα κοντέινερς όπου στεγάζονται τα γραφεία της εταιρείας.

Φεύγοντας, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δράστες έφραξαν με κορμούς δέντρων την πρόσβαση προς τις εγκαταστάσεις, στη διασταύρωση Παλαιοχωρίου και Μεγάλης Παναγίας, ώστε να εμποδίσουν την έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Μαύρη Πέτρα» στα μεταλλεία, Άγγελος Δεληγιόβας, χαρακτήρισε απαράδεκτα τα γεγονότα.

«Οι εργαζόμενοι θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας. Έως εδώ. Αφού δεν μπορεί το κράτος να περιφρουρήσει την επένδυση, θα το κάνουμε εμείς. Θα ξεκινήσει εμφύλιος. Θα γίνει μεγάλο κακό αν μας κόψουν το μεροκάματο» τόνισε και προανήγγειλε συγκέντρωση των εργαζομένων στα μεταλλεία τις επόμενες μέρες στο χώρο της επένδυσης».

Ελεύθερος ο συλληφθείς 54χρονος

Eλεύθερος αφέθηκε ο 54χρονος που συνελήφθη κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία στην εμπρηστική επίθεση, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας εξόρυξης χρυσού, στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Ο κατηγορούμενος, οδηγήθηκε στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής, όπου του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό, απειλή, σωματική βλάβη, διατάραξη οικιακής ειρήνης, παράνομη βία και διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς.

Η εισαγγελέας επέστρεψε τη δικογραφία στην Αστυνομία προκειμένου να ολοκληρωθεί στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας.

Ο συνήγορος του 54χρονου μηχανικού χαρακτήρισε τη σύλληψη του εντολέα του στοχοποιημένη, θεωρώντας αβάσιμες τις κατηγορίες. Όπως είπε, η δικογραφία στηρίζεται στις μαρτυρίες τριών υπαλλήλων σεκιούριτι της εν λόγω εταιρείας, σύμφωνα με τις οποίες ο 54χρονος φέρεται, μέσω αναρτήσεων στο διαδίκτυο και με τη φυσική του παρουσία, να καταφέρεται εναντίον της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού.

Έξω από το δικαστικό μέγαρο του Πολυγύρου συγκεντρώθηκαν δεκάδες κάτοικοι της περιοχής σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον κατηγορούμενο.

Ο 54χρονος, κάτοικος της περιοχής και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας στις διαμαρτυρίες κατά της λειτουργίας της μονάδας της «Ελληνικός Χρυσός», προσήχθη αργά το βράδυ της Κυριακής μαζί με άλλα δύο άτομα στο Τμήμα Ασφαλείας Πολυγύρου. Μετά την εξέτασή τους, οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη του 54χρονου, καθώς, όπως έγινε γνωστό, σε βάρος του προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία, ενώ οι άλλοι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι.

Συνολικά έγιναν 34 προσαγωγές υπόπτων, αλλά μόνον ο ένας συνελήφθη. Όλοι οι υπόλοιποι αφού εξετάστηκαν, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Μήνυση κατέθεσε ο 54χρονος

Μήνυση για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον των τριών υπαλλήλων σεκιούριτι της εταιρείας μεταλλείων χρυσού, οι οποίοι τον υπέδειξαν ως υποκινητή των δραστών της εμπρηστικής επίθεσης στις Σκουριές Χαλκιδικής, κατέθεσε ο 54χρονος μηχανικός, ο οποίος συνελήφθη για ηθική αυτουργία στην πρωτοφανή επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός».

Σε δηλώσεις του, ο 54χρονος χαρακτήρισε «στοχοποιημένη» τη σύλληψή του, επειδή, όπως είπε, είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις προσαγωγές και τη σύλληψη του 54χρονου σημειώνει ότι «μέσα στο γενικευμένο κλίμα στοχοποίησης των κοινωνικών αγώνων εντάσσεται και η σύλληψη τριών κατοίκων, με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας, μεταξύ των οποίων και ενός μέλους της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, του Λάζαρου Τόσκα, λόγω της συμμετοχής του στις διαδηλώσεις και στην Επιτροπή Αγώνα κατά των μεταλλείων χρυσού. Η απόδοση της κατηγορίας της ηθικής αυτουργίας για τα γεγονότα στις Σκουριές είναι μια πολύ επικίνδυνη επιλογή για τις πολιτικές ελευθερίες, που θέλει αφενός να υποδηλώσει μια άμεση ή έμμεση σχέση με τις χτεσινές ενέργειες και αφετέρου να προβάλει ότι ακόμα και οι ιδέες ή οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μπορούν να ενθαρρύνουν αυτουργούς σε παράνομες πράξεις» .

Επίσης χαρακτηρίζει τα γεγονότα ως απαράδεκτα τα οποία «δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση το δίκαιο αγώνα της τοπικής κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποδοκιμάζει και διαχωρίζει πλήρως τη θέση του από πράξεις που αντικειμενικά υπονομεύουν και συκοφαντούν τους κοινωνικούς αγώνες και δεν συνάδουν με τις αξίες των ανθρώπων που αγωνίζονται για μια αξιοπρεπή ζωή».

Επίσκεψη Ν.Δένδια στην Χαλκιδική

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Νίκο Παπαγιαννόπουλο, πήγε στις 11.30 το πρωί στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής στον Πολύγυρο, προκειμένου να ενημερωθεί για τις έρευνες σχετικά με την εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές Χαλκιδικής. Αμέσως μετά ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Πρώτον, η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Δεύτερον, έχουμε όλοι την υποχρέωση να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα ξένων επενδύσεων στη χώρα. Είναι γνωστό ότι αυτή είναι η μόνη λύση για να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο, το δραματικό πρόβλημα της ανεργίας».

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας πήγε στις Σκουριές Χαλκιδικής για να δει τις ζημιές που προκλήθηκαν από την επίθεση.

Αστυνομικές πηγές άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν και σήμερα νέες προσαγωγές ατόμων που θεωρούνται ύποπτα. Οι Αρχές αναμένουν επίσης και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ερευνών από το βιολογικό υλικό που βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή όπου σημειώθηκε η εμπρηστική επίθεση. Αστυνομικοί συνέλεξαν κηλίδες αίματος, αλλά και υλικό που εντοπίστηκε σε μία κουκούλα, υπολείμματα τσιγάρων, έναν πυρσό και μια χειρουργική μάσκα. Ερευνώνται και κάποιες από τις βόμβες μολότοφ, οι οποίες δεν ανεφλέγησαν.

Με αφορμή τις προσαγωγές, πάντως, το απόγευμα της Κυριακής συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Ιερισσού δεκάδες κάτοικοι της περιοχής και διαμαρτυρήθηκαν για τις «τυφλές», όπως υποστήριξαν, προσαγωγές υπόπτων.

Ανακοίνωση της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. με λύπη της ανακοινώνει απρόκλητη επίθεση στις εγκαταστάσεις της στις Σκουριές Χαλκιδικής, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, 16ης Φεβρουαρίου. Προκλήθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές χωρίς – ευτυχώς- να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Το επεισόδιο αυτό αποτελεί κορύφωση της κλιμακούμενης επίθεσης κατά των επενδύσεων μας και δεν αποτελεί έκπληξη για τούς ιθύνοντες και όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην υπόθεση αυτή.

Περιττό να τονίσουμε πως η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. κατέχει όλες τις απαιτούμενες άδειες και όλες οι ενέργειες της στην περιοχή του έργου γίνονται σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες και υπό την εποπτεία των αρμοδίων Αρχών. Τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η εταιρεία θεωρεί δεδομένο πως έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας της κοινωνίας στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και από τότε που ανέλαβε τα μεταλλεία τον Φεβρουαρίου του 2012, και μόλις σε ένα χρόνο, τριπλασίασε την εργατική της δύναμη από 400 σε 1200 μόνιμους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες.

Η εταιρεία μας έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς και τα όργανα της Ελληνικής Πολιτείας. Δεν κατανοούμε τις επιθέσεις αυτές. Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή βίας από όπου και αν προέρχεται και κάνουμε έκκληση στις Αρχές και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να υπερασπίσουν την νομιμότητα και να στηρίξουν κάθε επενδυτική προσπάθεια στην χώρα μας, τόσο ζωτικής σημασίας για την οικονομική της ανάκαμψη.