Εθιμοτυπική και «χωρίς ειδήσεις» ήταν η πρώτη συνάντηση του υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με το συντονιστικό όργανο των πρυτάνεων ΑΕΙ, που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, στο υπουργείο Παιδείας.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος άκουσε τις προτάσεις των πρυτάνεων, παρέλαβε το ψήφισμα με τις αλλαγές που ζητούν στο νέο Νόμο Πλαίσιο για τα ΑΕΙ και τους ευχαρίστησε για την συνομιλία, ενώ τους είπε ότι θα τους ενημερώσει εγκαίρως για τις σκέψεις και τις αποφάσεις του.

Ακόμη συζητήθηκε το θέμα των φοιτητικών εστιών των ΑΕΙ καθώς κάποιες εστίες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Για το θέμα αποφασίσθηκε σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμώνων. Πάντως τις εστίες διαχειρίζεται ακόμη ο Οργανισμός που αντικατέστησε το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, ενώ δεν έχουν περάσει στα «χέρια» των διοικήσεων των Πανεπιστημίων όπως είχε αρχικά αποφασιστεί.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αντίθετα, είχε η συνάντηση που της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τους Περιφερειακούς Διευθυντές εκπαίδευσης της χώρας, για θέματα συντονισμού της νέας σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ζητηθεί εφέτος 14.000 πιστώσεις για αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για την επόμενη σχολική χρονιά, που αντιστοιχεί σε 9 με 10.000 άτομα. Επίσης έχουν προβλεφθεί οι προσλήψεις 1.065 μονίμων εκπαιδευτικών με τους 800, περίπου, από αυτούς στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Για το θέμα ωστόσο θα αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών εντός των επομένων ημερών. Αυστηρά θα ελεγχθεί και εφέτος η διαδικασία αποσπάσεων των εκπαιδευτικών, ενώ πρόβλημα έλλειψης σε διδακτικό προσωπικό εμφανίζεται σε τρεις περιοχές της χώρας, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Κρήτη.

Κατά τα άλλα έχει αρχίσει η διανομή των βιβλίων στα σχολεία της χώρας ώστε να μην έχουμε για δεύτερη συνεχή χρονιά τον «εφιάλτη» της περυσινής, ενώ οι αποστολές θα ολοκληρωθούν, σε όλες τις βαθμίδες της χώρας, τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.