«Οι υποψήφιοι βομβιστές του μετρό εκμεταλλεύτηκαν τις… Απόκριες! Μπήκαν στο βαγόνι σαν να ήταν μασκαρεμένοι κι έτσι εξουδετέρωσαν την καταγραφή των κινήσεων τους από τις κάμερες του Μετρό», αποκαλύπτει, μιλώντας στο «Βήμα» υψηλόβαθμο στελεχος της λεωφόρου Κατεχάκη που παρακολουθεί τις έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για την εμπρηστική βόμβα που τοποθετήθηκε χωρίς να εκραγεί στον τερματικό σταθμό του Αιγάλεω, το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου.

«Εκαναν την επίθεση με βασικό κριτήριο ότι ήταν το τελευταίο Σάββατο των Αποκριών, όταν κανείς δεν θα μπορούσε να παραξενευθεί από την εμφάνισή τους. Ετσι τόλμησαν να μπουν στον χώρο που έχει τις περισσότερες κάμερες στην Ελλάδα, αδιαφορώντας που θα υπήρχε πλήρης αποτύπωση των κινήσεων τους», εξηγεί.
Πέρα από το συμβολισμό που θα είχε ένα τέτοιο χτύπημα για τις επιχειρησιακές δυνατότητες των τρομοκρατών, ως προς την επιλογή του στόχου τα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη διατυπώνουν την άποψη ότι «οι υποψήφιοι βομβιστές πιθανότατα στόχευσαν το Μετρό και λόγω επιλογών της διοίκησής του σε σχέση με ενέργειες αντιεξουσιαστών στην διάρκεια μεγάλων πολιτικών συγκεντρώσεων στο σταθμό του Συντάγματος και το προληπτικό κλείσιμο, έκτοτε, κεντρικών σταθμών σε κάθε μεγάλη διαδήλωση. Ισως, όμως, να υπάρχουν και άλλα ανοικτά ζητήματα», παρατηρούν.

Προκήρυξη προεδοποίηση
Υπενθυμίζουν σχετικά ότι στις αρχές Φεβρουαρίου 2012 κυκλοφόρησε κείμενο «προκήρυξη», το οποίο μοιράστηκε και στους εργαζόμενους του Μετρό, όπου αναφερόταν: «Η διοίκηση του Μετρό, η διοίκηση της εταιρίας με εντολή της αστυνομίας, κλείνει τις στάσεις κοντά στις συγκεντρώσεις. «Ευαγγελισμός», «Σύνταγμα», «Μοναστηράκι», «Προπύλαια». Ο στόχος είναι σαφής: Να δυσκολέψει την πρόσβαση των διαδηλωτών στις συγκεντρώσεις.

Να κάνει πιο εύκολο το έργο των συλλήψεων μετά τη διάλυσή τους. Να μην υπάρχει καταφύγιο από τις δολοφονικές επιθέσεις των ΜΑΤ και της ΔΕΛΤΑ. Να μην υπάρχει σημείο ανασυγκρότησης των διαδηλωτών και αντεπίθεσής τους. Θα τους επιτρέψουμε να μας συνθλίψουν; Θα συνεχίσουμε να μένουμε απαθείς; Αφού δεν μας σέβονται, θα μας φοβηθούν»!

Παράλληλα οι ίδιες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πιστεύουν ότι η αρχική εκτίμηση ότι ίσως οι δραστες είχαν στόχο τον συρμό του Μετρό «για να προκαλέσουν μακελειό ή να καταστρέψουν «ένα μέσο μεταφοράς των μικροαστών», κατά το σκεπτικό άλλων εμπρηστικών ομάδων, ήταν ίσως βιαστικός».
Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ θεωρούν ότι «κάθε άλλο παρά τυχαία έγινε η επιλογή του στόχου σε αυτή τη φάση του δρομολογίου και σε αυτό το χρονικό σημείο». Οπως εκτιμούν οι αξιωματικοί «οι τρομοκράτες δεν ήθελαν θύματα και σκόπευαν η έκρηξη να γίνει στην διάρκεια επαναφοράς του συρμού, στην κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο. Εκτιμούμε ότι ίσως επανέλθουν με παρόμοια ενέργεια», προειδοποιούν.

Υποπτοι «Πυρήνες»
Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τουλάχιστον οι δύο από τους δράστες ίσως να έχουν έμμεση ή αμεση σχέση με την οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Συμπληρώνουν δε ότι άτομα που είχαν συλληφθεί παλαιότερα σε επεισόδια στην πλατεία Συνταγματος, το τελευταίο διάστημα κατηγορήθηκαν για συμμετοχή στην συγκεκριμένη οργάνωση και αναζητούνται.
Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει θεωρούν επίσης ότι κάποιοι από αυτούς σχετίζονταν με αντιεξουσιαστικό χώρο στον Χολαργό, ο οποίος είχε διαμαρτυρηθεί και για τις επιλογές της διοίκησης του Μετρό στην διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός
Ο εκρηκτικός μηχανισμός που τοποθετήθηκε στο Μετρό, όπως διαπιστώθηκε κατά την εξέτασή του στα εγκληματολογικά εργαστήρια, περιείχε οκτώ μπαταρίες, ρολόι, ηλεκτρική αντίσταση από σπασμένο λαμπτήρα και ένα μπουκάλι τεσσάρων λίτρων με εύφλεκτο υλικό.
Πυροτεχνουργοί της ΕΛΑΣ αναφέρουν στο «Βήμα» ότι «τέτοιου τύπου ωρολογιακός εμπρηστικός μηχανισμός δεν έχει εμφανισθεί ξανά στην χώρα μας. Σύμφωνα ωστόσο με ορισμένες πληροφορίες παρόμοιος έχει χρησιμοποιηθεί σε εμπρηστικές ενέργειες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Οπως σημειώνουν «ήταν σχεδόν τέλειος, όμως είχε βασικό λάθος στον χώρο τοποθέτησης της ηλεκτρικής αντίστασης που θα πυροδοτούσε το ευφλεκτο υγρό. Κάποιες ομοιότητες υπάρχουν με τους τέσσερις εμπρηστικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί το 2009 σε τέσσερις μητροπολιτικούς ναούς σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενέργειες που είχαν αποδοθεί στην «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς»».
Υπενθυμίζεται πως ο πρώτος εμπρηστικός μηχανισμός είχε εντοπιστεί τότε στην Μητρόπολη Αθηνών, ύστερα από τρία προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στην «Ελευθεροτυπία», στον «Σκάι» και στην Αμεση Δράση.
Οπως είχε γίνει γνωστό από την Αστυνομία, ο μηχανισμός εκείνος – που ήταν τοποθετημένος μέσα σε μια ταξιδιωτική βαλίτσα «samsonite» – αποτελούνταν από τρία γκαζάκια, μπιτόνι με εύφλεκτο υγρό, προσάναμμα τζακιού και ένα παλιό ρολόι, το οποίο έδειχνε ώρα 3.40, αλλά δεν ήταν συνδεδεμένο με τα υπόλοιπα υλικά.
Ιδιος μηχανισμός, ο οποίος ήταν τοποθετημένος μέσα σε σακ βουαγιάζ και αποτελούνταν από έξι γκαζάκια, ρολόι, προσάναμμα για το τζάκι και μπιτόνι, είχε τοποθετηθεί και στη Μητρόπολη Πειραιά.

Ο εμπρηστικός μηχανισμός ανεφλέγη μερικώς, η πυρκαγιά κατασβέστηκε ωστόσο εγκαίρως από τον ιερέα που εκείνη τη στιγμή εξομολογούσε πιστούς και από τον νεωκόρο. Ιδιοι μηχανισμοί τοποθετήθηκαν και σε δύο ναούς στη Θεσσαλονίκη.