Η διαχείριση όχι της προσφοράς του ύδατος, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά της ίδιας της ζήτησης των καταναλωτών, προκειμένου να εξοικονομηθούν ζωτικοί υδάτινοι πόροι, είναι πλέον ο στόχος της κυβέρνησης, που αλλάζει μετά από δεκαετίες την πολιτική για το νερό. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα της εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού που διοργανώνει, σήμερα Τρίτη, η ΕΥΔΑΠ.

Ημερίδα

Την ημερίδα, η οποία ξεκίνησε με το βραβευμένο βίντεο για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον «Κάνε ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά» του 15χρονου μαθητή από την Πρέβεζα, Λουκά Λελόβα, άνοιξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος.

Ο κ. Πάγκαλος σημείωσε ότι η σπατάλη του νερού που γίνεται στη χώρα μας είναι τεράστια και τόνισε ότι ακόμη και η αύξηση των τιμολογίων επέφερε μικρή επιρροή στην κατανάλωση. Επίσης, μίλησε για εξάντληση και μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα στην Αττική, χαρακτηρίζοντας βόμβα για τη δημόσια υγεία την ποιότητα του ύδατος στην Δυτική σε Ασπρόπυργο και Θριάσιο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξήρε το παράδειγμα της Κύπρου, η οποία εφήρμοσε έξυπνες πολιτικές και πέτυχε τον διαχωρισμό του πόσιμου νερού από τα ύδατα που χρησιμοποιούνται για πλύση και άρδευση.

Επίσης, ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στην αδράνεια των τελευταίων ετών για την εφαρμογή του νόμου του 2003 για την προστασία και διαχείριση των υδάτων, καθώς, όπως είπε, η αρμόδια επιτροπή που προβλεπόταν δημιουργήθηκε επτά χρόνια αργότερα, δηλαδή το 2010.

Ακόμη, υπογράμμισε τα προβλήματα που δημιουργούν οι μικροπολιτικές διενέξεις, θέτοντας ως παράδειγμα την επέκταση του αγωγού της ΕΥΔΑΠ στη θάλασσα, μεταξύ Λούτσας και Ραφήνας, η οποία έχει μπλοκαριστεί λόγω της αντίδρασης των δύο δημάρχων.

Τον κ. Πάγκαλο διαδέχθηκε στο βήμα η υπουργός Περιβάλλοντος, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία τόνισε ότι αν και η χώρα μας είναι σχετικά ευνοημένη υδρολογικά, η αναντιστοιχία της κατανομής των βροχοπτώσεων ως προς τη ζήτηση, ειδικά σε περιόδους ανομβρίας, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

Παράδειγμα το Ισραήλ

Η υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στην ανάγκη ολοκληρωμένης διαχείρισης όχι της προσφοράς, αλλά της ζήτησης των υδάτινων πόρων, θέτοντας ως παράδειγμα το Ισραήλ, το οποίο διαθέτει αισθητά χαμηλότερο υδατικό αποτύπωμα. Δηλαδή, ενώ στην Ελλάδα κατά μέσον όρο καταναλώνονται 2.400 κυβικά μέτρα νερού κατ’ έτος ανά κάτοικο, στο Ισραήλ αυτό το νούμερο πέφτει στα 1.600.

Μιλώντας στην ημερίδα ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, κ. Θεμ. Λέκκας επισήμανε ότι οι γνώριμοι ταμιευτήρες δεν βρίσκονται πλέον στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης των υδάτων και μίλησε για την ανάγκη καθαρισμού των υγρών αποβλήτων και εκ νέου χρήσης τους, θέτοντας ως παράδειγμα την Ψυττάλεια, όπου κάποιες ποσότητες θα διοχετευθούν υπέρ της άρδευσης χώρων πρασίνου.

Επίσης, σημείωσε ότι η ΕΥΔΑΠ θα αντικαταστήσει το φίλτρο άμμου με φίλτρο ενεργού άνθρακα στις εγκαταστάσεις της στο Πολυδένδρι, με στόχο τη μείωση των δόσεων χλωρίου, καθώς ο άνθρακας έχει την ικανότητα να απομακρύνει διάφορα επικίνδυνα υλικά, όπως τα ραδιενεργά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Ν. Μπάρδης, αφού μίλησε για το επίπεδο των υποδομών και του προσωπικού της εταιρίας, σημείωσε ότι «στην ΕΥΔΑΠ βλέπουμε το θέμα της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης από την κοινωνική πλευρά του».

Επίσης, ο κ. Μπάρδης αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης της τεχνογνωσίας της ΕΥΔΑΠ και στο εξωτερικό, καθώς, όπως τόνισε, «η συσσωρευμένη τεχνογνωσία και εμπειρία αποτελούν εξαγώγιμο προϊόν».