Στα χνάρια του Αμστερνταμ βαδίζει η Ελλάδα, καθώς περίπου 200 ποδήλατα θα είναι στη διάθεση των πολιτών τον Ιούνιο. Τα ποδήλατα, τα οποία θα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας (ιστορικό κέντρο) και της Θεσσαλονίκης (παραλιακή), στη Σαμοθράκη και στον Αρχάγγελο Πέλλας – προκειμένου να συνδυαστούν με την τουριστική προβολή των περιοχών – θα διατίθενται δωρεάν.

«Ξέγνοιαστοι» ποδηλάτες

Οι ποδηλάτες θα πρέπει να είναι κάτοχοι πιστωτικής κάρτας την οποία θα εφαρμόζουν σε ειδικό μηχάνημα, πριν τη χρήση του ποδηλάτου. Η κάρτα δεν θα χρεώνεται. Θα χρησιμοποιείται μόνο για πιστοποιούνται τα στοιχεία των ποδηλάτων και να αποφεύγονται πιθανές κλοπές. Σε τρία σημεία αυτή τη στιγμή της πόλης, στην Ακρόπολη στο Θησείο και στη Μητρόπολη, υπάρχουν τρεις βάσεις ποδηλάτου όπου γίνεται ηλεκτρονικά η δυνατότητα χρέωσης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο και τον υφυπουργό κ. Χρ. Αηδόνη, το παραπάνω πρόγραμμα που ονομάζεται «Το ποδήλατο στη ζωή μας», θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά στα μέσα του Ιουνίου από το υπουργείο και μετά από έναν χρόνο θα «περάσει» στα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Η Αυστραλία έχει εξοικονομήσει 1,5 δισ.
δολάρια επειδή έχουν εφαρμοστεί προγράμματα άθλησης και υγιεινής διατροφής», τόνισε ο κ. Αηδόνης, προσθέτοντας ότι το επόμενο βήμα είναι να δημιουργηθούν στη χώρα πάρκα υγείας, πίστες για αναρρίχηση και skateboard.
Οι δράσεις αφορούν την αλλαγή των ιστών των πόλεων με τη διαμόρφωση διαδρομών άθλησης, σημείωσε ο κ. Αηδόνης. «Ηδη έχουμε αποφασίσει να υιοθετήσουμε μία πόλη, την οποία θα διαμορφώσουμε σε αθλητική», πρόσθεσε. Στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι και η καθιέρωση «δρόμων δράσης», δηλαδή μικρών δρόμων οι οποίοι θα κλείσουν σε συνεργασία με κάθε Δήμο, χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία της πόλης, για τη δημιουργία χώρων όπως ήταν τα παλαιότερα χρόνια οι αλάνες. Το κόστος του προγράμματος θα ανέλθει σε 300.000 ευρώ.

Εκτός γηπέδων τα ασθενοφόρα

Αποσύρει τα ασθενοφόρα από τα γήπεδα ο υπουργός Υγείας. Αυτό σημαίνει ότι την Κυριακή δεν θα υπάρχουν στους τους αθλητικούς χώρους ποδοσφαίρου επαγγελματικών κατηγοριών εγκατεστημένα ασθενοφόρα. Τα οχήματα θα είναι σε επιφυλακή, θα βρίσκονται στο ΕΚΑΒ. Δηλαδή ο, τι ισχύει για τα υπόλοιπα αθλήματα.
«Σε αυτή την ιστορία που τρέχει, όπως τρέχει, εμείς δεν θέλουμε καμία συμμετοχή. Θα είμαστε εκεί όπως είμαστε για όλους τους Ελληνες και Ελληνίδες, αν χρειαστεί και αν μας καλέσουν. Οπως τακτοποιούν οι επαγγελματικές ομάδες τα θέματά τους με τον τρόπο που όλοι ξέρετε, ας τακτοποιήσουν και το θέμα αυτό. Ας είμαστε εμείς απ’ έξω», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

Περικοπές στους Special Olympics

Σε περικοπή του κόστους της τελετής έναρξης των αγώνων των Special Olympics, που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα από τις 26 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου, προχωρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. «Η εκδήλωση θα κοστίσει επτά εκατομμύρια. Δεν τα έχουμε αυτά τα χρήματα. Και ως αρμόδιοι Υπουργοί το βλέπουμε με πάρα πολύ κακό μάτι όλο αυτό. Θα πρέπει να υπάρξουν συνεννοήσεις αφού η διεθνής υποχρέωση της χώρας έχει αναληφθεί», είπε ο κ. Λοβέρδος, αναφέροντας ότι εξετάζουν τρόπους για τη μείωση του κόστους.