Οπως φαίνεται, πολύ σύντομα στην ταυτότητα και στα διαβατήρια κάποιων ανθρώπων θα αναγράφεται ως τόπος γέννησης η Σελήνη, ο Αρης ή ο Τιτάνας! Διαστημικές υπηρεσίες και ιδιωτικές εταιρείες έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα ταχύτητας για το ποια θα καταφέρει να εγκαταστήσει πρώτη ανθρώπους μακριά από τη Γη. Τον τελευταίο μήνα υπήρξε ένα πρωτοφανές μπαράζ ανακοινώσεων από όσους οραματίζονται την παρουσία του ανθρώπου μακριά από τον πλανήτη μας. Εκείνος που προκάλεσε τον μεγαλύτερο θόρυβο ήταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA). Στελέχη της ESA σε συνέδριο που έγινε πριν από λίγες εβδομάδες στη Ρίγα, στη Λετονία, έδωσαν στοιχεία για το «Χωριό της Σελήνης», όπως το αποκαλούν. Πρόκειται για μια μεγάλη βάση η οποία θα λειτουργεί τόσο ως τόπος επιστημονικής έρευνας όσο και ως τόπος ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (π.χ. ορυχείων) αλλά και ως τουριστικός προορισμός. Σε πρώτη φάση το χωριό θα αποτελείται από φουσκωτές κατοικίες, αλλά σε δεύτερο στάδιο θα κατασκευαστούν μικρά οικήματα μέσω τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης, με υλικά από το έδαφος της Σελήνης.
Το «Σεληνοχωριό»
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν τα στελέχη της ESA στη Ρίγα, το χωριό θα είναι έτοιμο το 2030 και υπολογίζεται ότι αρχικά θα κατοικούν εκεί περίπου 100 άτομα, αλλά ως το 2050 ο αριθμός αυτός θα έχει δεκαπλασιαστεί και θα έχουν δημιουργηθεί εκεί και οι πρώτες… φεγγαροοικογένειες. Οι επιτελείς της ESA έχουν μελετήσει πιθανά σημεία για την κατασκευή του χωριού και έχουν καταλήξει ότι ιδανικότερο είναι το λεκανοπέδιο Aitken στον Νότιο Πόλο της Σελήνης που έχει διάμετρο περίπου 2.500 χλμ. και μεγάλα υψώματα, κάποια εκ των οποίων εκτείνονται πολλά χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους του. Αυτά τα υψώματα τα λούζει μόνιμα το ηλιακό φως, άρα αποτελούν ιδανικό τόπο δημιουργίας αποικιών που θα χρησιμοποιούν την άφθονη ηλιακή ενέργεια για να λειτουργούν.
Ωστόσο κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι εγκαταστάσεις κατοικίας ανθρώπων στη Σελήνη είναι προτιμότερο να γίνουν σε περιοχές των πόλων τις οποίες δεν βλέπει ποτέ το ηλιακό φως. Αυτό γιατί σε εκείνες τις περιοχές υπάρχουν αποθέματα νερού σε παγωμένη μορφή. Ετσι οι κάτοικοι αφενός θα επεξεργάζονται το παγωμένο νερό ώστε να γίνει πόσιμο και αφετέρου θα απομονώνουν το οξυγόνο και το υδρογόνο από αυτό για να συντηρούν ατμοσφαιρικά και ενεργειακά τις εγκαταστάσεις. Την αποίκιση της Σελήνης στηρίζει και ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής του διαδικτυακού εμπορικού γίγαντα Amazon. Ο Μπέζος έχει ιδρύσει τη διαστημική υπηρεσία Blue Origin, η οποία έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα Blue Moon, μέσω του οποίου η εταιρεία θα αποστέλλει φορτία στη Σελήνη ώστε να κατασκευαστεί ρομποτικά ένας μόνιμος ανθρώπινος οικισμός.
Σύμφωνα με τον Μπέζος η εξερεύνηση και ο αποικισμός του ηλιακού μας συστήματος θα επέτρεπε σε τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο ανθρώπους να ζήσουν εκτός της Γης. Πριν από λίγες εβδομάδες έγινε επίσης γνωστό ότι η NASA και η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos θα συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός μεγάλου διαστημικού σταθμού που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Ο σταθμός αυτός θα παρέχει πλήθος υπηρεσιών στην προσπάθεια εξερεύνησης και αποίκησης του φυσικού μας δορυφόρου ενώ θα λειτουργεί και ως ενδιάμεσος σταθμός για τις επανδρωμένες αποστολές στον Αρη ή σε άλλες περιοχές του ηλιακού μας συστήματος.
Λεωφορείον «ο Αρης»
Τα φώτα της δημοσιότητας συγκέντρωσε πριν από λίγες ημέρες για πολλοστή φορά ο αμερικανός μεγιστάνας και οραματιστής Ελον Μασκ. Ο ιδιοκτήτης της βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla έχει δημιουργήσει την πιο δυναμική και δραστήρια ιδιωτική διαστημική εταιρεία, την Space X. Η εταιρεία δραστηριοποιείται κατά βάση στην ανάπτυξη επαναχρησιμοποιούμενων πυραυλικών συστημάτων. Με τους πυραύλους αυτούς θα μπορούν να πραγματοποιούνται πολύ συχνά διαστημικά ταξίδια που θα μεταφέρουν στον μικρότερο δυνατό χρόνο αλλά και με το μικρότερο δυνατό κόστος ανθρώπους στο Διάστημα. Την περασμένη εβδομάδα ο Μασκ παρουσίασε σε μεγάλο συνέδριο στην Αδελαΐδα το τελευταίο πρότζεκτ της Space X, το πυραυλικό σύστημα BFR. Με αυτό το πυραυλικό σύστημα μάλιστα δεν θα μετακινούνται γρήγορα οι άνθρωποι μόνο στο Διάστημα αλλά και εντός της Γης. Σύμφωνα με τον Μασκ με το BFR θα μπορούν κάθε φορά περίπου 100 επιβάτες να κάνουν υπερατλαντικά ταξίδια σε διάστημα περίπου μισής ώρας! Βέβαια ο μεγάλος στόχος του Μασκ δεν είναι να μεταφέρει ανθρώπους από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη αλλά από τη Γη στον Αρη. Υποστηρίζει ότι η Space X θα σε θέση να πραγματοποιήσει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη σε περίπου επτά χρόνια και ότι η πρώτη αποικία θα δημιουργηθεί εκεί τρία χρόνια αργότερα. Υποστηρίζει μάλιστα ότι με τα πυραυλικά του συστήματα η αποικία στον Αρη στα μέσα του αιώνα θα αριθμεί περί το 1 εκατομμύριο ανθρώπους!
Στο ίδιο συνέδριο εκπρόσωποι του αεροναυπηγικού κολοσσού Lockheed Martin ανακοίνωσαν την απόφαση της εταιρείας να δημιουργήσει έναν επανδρωμένο διαστημικό σταθμό που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Αρη. Το πλήρωμα του σταθμού θα πραγματοποιεί μελέτες στον Κόκκινο Πλανήτη ελέγχοντας από τον σταθμό ρομπότ και drones που θα βρίσκονται εκεί. Τα ρομπότ και τα drones θα πραγματοποιούν εξερευνήσεις και θα συλλέγουν δείγματα εδάφους για ανάλυση. Οι εργασίες και οι μελέτες θα έχουν ως βασικό στόχο την προετοιμασία για μια επανδρωμένη αποστολή στην επιφάνεια του Αρη.
Τιτάνιες προσδοκίες
Πριν από λίγες εβδομάδες έγινε γνωστό ότι το φημισμένο Τμήμα Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στις ΗΠΑ πρότεινε στη NASA μια αποστολή αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου. Τα drones θα εξερευνούν τον δορυφόρο και βασική τους αποστολή θα είναι η αναζήτηση περιοχών που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν αρχικά κάποια βάση και αργότερα κάποια αποικία. Σχεδόν ταυτόχρονα επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας (Caltech) παρουσίασαν μια μελέτη στην οποία αναφέρεται ότι στον Τιτάνα μπορεί να δημιουργηθεί μια αποικία 300 εκατομμυρίων ανθρώπων, η λειτουργία και βιωσιμότητας της οποίας θα στηρίζεται στον αστείρευτο πλούτο υδρογονανθράκων του δορυφόρου.
Οι άνθρωποι των σπηλαίων
Από την άλλη πλευρά, στο συνέδριο που έγινε στη Ρίγα ομάδα επιστημόνων από τα πανεπιστήμια της Πάντοβα και της Μπολόνια παρουσίασε μελέτη σύμφωνα με την οποία δεν είναι απαραίτητο να ταλαιπωρηθούμε με τη δημιουργία βάσεων και αποικιών στη Σελήνη και στον Αρη αφού μπορούμε να ζήσουμε άνετα και με ασφάλεια στα υπόγεια τούνελ και σπήλαια που έχουν δημιουργηθεί στο υπέδαφός τους από την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Η ιδέα αυτή είχε πέσει και στο παρελθόν στο τραπέζι, αλλά είναι η πρώτη φορά που αποκτά επιστημονική υπόσταση. Σύμφωνα με τους θιασώτες της ιδέας η εγκατάσταση των ανθρώπων στα υπόγεια τούνελ και σπήλαια θα τους προστατέψει από την άκρως βλαβερή για τον άνθρωπο ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία, η οποία είναι πολύ πιο έντονη από τη Γη στον Αρη και στη Σελήνη, αλλά και από την πτώση διαστημικών αντικειμένων, που είναι πολύ πιο συχνή εκεί. Αν συμβεί αυτό, θα δημιουργηθεί μια διαστημική γενιά «ανθρώπων των σπηλαίων» και φυσικά θα γεννηθούν και θα ζήσουν εκεί πολλά παιδιά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ